Καλές πρακτικές

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ & ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΦΩΝ ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΠΑΤΡΑΣ


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

4ΜΗΝΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «Ματιές που ακούνε»

4ΜΗΝΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «Ματιές που ακούνε»
SUBMITTED FROM:

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ & ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΦΩΝ ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Είμαστε δύο ανεξάρτητες σχολικές μονάδες, συστεγαζόμενες. Όμως λειτουργούμε στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας, ως μία. Δηλαδή το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό υποστηρίζει εβδομαδιαία το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, έχουμε κοινές δράσεις , όπως το πρόγραμμα, το οποίο σας καταθέτουμε. Τα σχολεία μας είναι ανοικτά στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην ευρύτερη. Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι εμείς χρειάζεται να κάνουμε το βήμα προς τον άλλο, ώστε να μας γνωρίσει , να μας εμπιστευτεί. Να γίνουμε ο συνεργάτης, ο φίλος, ο άνθρωπος που σέβεται. Συνεργαζόμαστε στενά με το Πανεπιστήμιο Πατρών και ιδιαίτερα με το τμήμα των Νηπιαγωγών και το Παιδαγωγικό Τμήμα. Κατά καιρούς έχουμε συνεργαστεί και με άλλα Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ. Έχουμε συμμετάσχει σε αρκετούς διαγωνισμούς και έχουμε διακριθεί. Τελευταία διάκρισή μας στο διαγωνισμό : Κύπρο- Ελλάδα – Ομογένεια Εκπαιδευτικές Γέφυρες (2016- 2017) , 1ο & 2ο Βραβείο – τραγούδι – videoclip https://www.youtube.com/watch?v=zoz3HAtaOpA https://www.youtube.com/watch?v=Bdf0DuQEf5w Με μία πρόταση θα λέγαμε είμαστε το σχολείο της χαράς, που προσπαθεί καθημερινά και υπεύθυνα να προάγει την εκπαίδευση, ευαισθητοποιώντας, πρώτα τους δικούς μας μαθητές .


School Principal

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Contact with School


Description

Α' ΦΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

  1. Κατά την διάρκεια του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις(4) συναντήσεις των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών (αρχική, 2 στη μέση και τελική / αξιολόγηση).
  2. Τα σχολεία φορείς υλοποίησης έστελναν  εβδομαδιαία υποστηρικτικό υλικό στα συνεργαζόμενα τμήματα των 10 σχολικών μονάδων. Στο σύνολο στείλαμε 12 Διδακτικές προτάσεις ή εκπαιδευτικά πακέτα, τα οποία περιείχαν: θεωρητικό μέρος από ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, παραμύθια, video ή ταινίες, άρθρα κωφών, σχεδιασμένες δράσεις για τους μαθητές ανάλογα την εκπαιδευτική βαθμίδα σχετικά με τη θεματική της εβδομάδας. Γενικά η θεματολογία ήταν: κοινότητα, κουλτούρα κωφών, σύντομη ιστορική αναδρομή της ελληνικής κοινότητας κωφών, ελληνική νοηματική γλώσσα και επικοινωνία, ολοκαύτωμα των  κωφών, deaf art – James Castle, νοηματική γλώσσα και εικαστική παραγωγή, ακουολογία και λογοθεραπευτική παρέμβαση, ιστορική αναδρομή εκπαίδευσης, εκπαίδευση κωφών στην Ελλάδα και την Κύπρο Πανεπιστήμιο Gallaudet, CODA: παιδιά κωφών γονέων, θέατρο κωφών
  3. Εκπαιδευτικός των φορέων πραγματοποίησε τουλάχιστον μία επίσκεψη στα σχολεία που συμμετείχαν  στο πρόγραμμα.
  4. Μία επίσκεψη των συμμετεχόντων τμημάτων στα σχολεία – φορείς.
  5. Συμμετοχή των τμημάτων σε ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, βασισμένο στη φιλοξενούμενη έκθεση Κωφών Καλλιτεχνών. Τίτλος προγράμματος «χεριών λόγια», υλοποιήθηκε από τη μουσειοπαιδαγωγό του Μουσείου Αλ. Μπαρδάκη σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των ειδικών σχολικών μονάδων κωφών. Με το πρόγραμμα αυτό συνδεόταν η έκθεση κωφών καλλιτεχνών με αρχαιολογικά εκθέματα του μουσείου
  6. Βιωματικό εργαστήρι με εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κωφών, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Σταδίου Πατρών. «Παιχνίδια κωφών και γνωριμία με κωφούς μαθητές και εκπαιδευτικούς». Συμμετείχαν οι 170 μαθητές των σχολικών τμημάτων, των σχολείων που έχουμε αναφέρει πιο πάνω, καθώς και των σχολείων φορέων υλοποίησης του προγράμματος. Οι μαθητές είχαν χωριστεί σε ομάδες σύμφωνα με τις ηλικίες τους και το εργαστήρι υλοποιήθηκε σε τρία δίωρα: α. Νηπιαγωγεία έως Γ΄ τάξη , β.  Δ΄, Ε΄,ΣΤ΄ γ. Γυμνάσια & Λυκειακές Τάξεις κωφών
  7. Βιωματικό εργαστήρι στο Δημοτικό Σχολείο Κωφών Βαρηκόων Πατρών με την εικαστικό Καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Ουρανίας Αναστασιάδου « deaf art»
  8. Θεατρικό σεμινάριο και βιωματικό εργαστήρι στο Δημοτικό Σχολείο Κωφών Βαρηκόων Πατρών, με τίτλο «ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΙΛΑ», από κωφούς ηθοποιούς της Θεατρικής Ομάδας «ΤΡΕΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ» για τους μαθητές των δύο Γυμνασίων του προγράμματος, των Λυκειακών Τάξεων κωφών και των σχολείων φορέων υλοποίησης του προγράμματος. Σχεδιασμένο σε δύο φάσεις ανάλογα τις ηλικίες των μαθητών.
  9. Τα συμμετέχοντα τμήματα των σχολείων, στο τέλος του προγράμματος κατέθεσαν παραγόμενο υλικό, το οποίο είχαμε ζητήσει στην πρόσκληση μας  προς τα σχολεία, όπου θα αποτελέσει πολιτιστική βαλίτσα, μαζί με το υποστηρικτικό υλικό των Σχολειών Φορέων, η οποία θα δανείζεται τις επόμενες σχολικές χρονιές, από όποιο σχολείο το επιθυμεί, μετά από εγκύκλιο, την οποία θα αποστέλλει ο Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής Εκπαίδευσης στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

Β' ΦΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η δεύτερη φάση του προγράμματος είχε σκοπό τη διάχυση αυτού σε όλη την κοινωνία με σκοπό  την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση αυτής για την κουλτούρα και τον πολιτισμό των κωφών, ώστε να έχουμε αλλαγή στάσεων και αντιλήψεων. Θέλαμε να προβληματίσουμε την κοινωνία, γιατί όπως λέει ο Βραζιλιάνος παιδαγωγός, φιλόσοφος, Paulo Freire «η παιδεία που θέτει προβληματισμούς είναι μία επαναστατική παιδεία του μέλλοντος, άρα είναι προφητική και ανταποκρίνεται στην ιστορική φύση του ανθρώπου, που υπερβαίνουν τα ανθρώπινα όντα τον εαυτό τους»

 


Results / Reactions

Τα αποτελέσματα παρ΄ ότι δεν έχουν αποτυπωθεί με τρόπο μετρήσιμο στατιστικά, είναι πολύ σημαντικά  και ενθαρρυντικά, ώστε το πρόγραμμα θα το καταθέσουμε στο Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να πάρουμε έγκριση, για να γίνει πανελλήνιο. 

Τα 10 τμήματα σχολικών μονάδων που συμμετείχαν  στο πρόγραμμά μας δεσμεύτηκαν και μας παρέδωσαν στο τέλος του προγράμματος παραγόμενο υλικό (τραγούδι, παραμύθι, ποιήματα, πεζό - διήγημα, αφίσα, παντομίμα, κατασκευή, παιχνίδι memo - ταύτισης, εικαστικές δημιουργίες). Όλο το υλικό τους το έχουμε αναρτήσει στην ομάδα του προγράμματος στο facebook  https://www.facebook.com/groups/180181265910783/?ref=bookmarks

 

Επίσης σε αυτή την ομάδα θα δείτε μέσα από φωτογραφίες και video όλες τις δράσεις των σχολείων στη διάρκεια του τετραμήνου.

Χαρήκαμε όταν είδαμε από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ότι η ίδια εκδήλωση με τον κο  Άντζακα διοργανώθηκε στην Αθήνα https://www.facebook.com/events/761790550697494/

Στην πόλη μας ακόμα μιλούν για όλο το πρόγραμμα. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές που συμμετείχαν από τα γενικά σχολεία, πολύ ενθουσιασμένοι. Αυτό που μας είπαν είναι ότι ήταν ένα πλούσιο πρόγραμμα, χαρούμενο, χωρίς μιζέρια και πόνο για τον ανάπηρο. Πολύ τυπικό με την έννοια, ότι τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας και το υλικό μας ήταν πολύ σοβαρό.

Επίσης μας χαροποιεί το γεγονός ότι η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών ηγείται μιας προσπάθειας συγκέντρωσης υπογραφών, ώστε να δημιουργηθεί σε ένα από τα νοσοκομεία της πόλης μας, Μονάδα Περίθαλψης Κωφών, όπως υπάρχουν  στη Γαλλία, 19 συνολικά. Δηλαδή να υπάρχουν διερμηνείς κωφών, ώστε όταν επισκέπτεται κωφός το νοσοκομείο να έχει ισότιμη πρόσβαση στην υγεία. Ακόμα ο διερμηνέας παρευρίσκεται μέσα και στην αίθουσα του χειρουργείου, έως να δράσει η νάρκωση. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της διημερίδας με τον ψυχίατρο κο Καρακώστα.  Να σημειώσουμε, ότι το υπόμνημα το συντάξαμε μαζί με την κα Μαστοράκου. Θα μπορούσαμε πολλά να γράψουμε, αλλά θα γίνουμε κουραστικοί, γι αυτό χαρακτηριστικά μπορούμε να πούμε, όπως ο Ελβετός συγγραφέας Nicolas Bouvier(1985) «Ξεκινάμε να κάνουμε ένα ταξίδι και μερικές φορές είναι το ταξίδι που μας διαμορφώνει»….



Co-operations

Συνεργασίες με φορείς:

  1. Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων
  2. Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)
  3. Δήμητρα Κοκκέβη - Φωτίου, Αρχαιολόγος Για την έκθεση «ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ»  κωφών καλλιτεχνών, αποφοίτων της  ΑΣΚΤ , η οποία φιλοξενήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών από τις 17 /3/2018 έως τις 30/4/2018. Στα εγκαίνια μίλησε η κα Κοκκέβη «Το μάτι που ακούει». Καθημερινά την έκθεση επισκέφθηκαν σχολεία από Αχαΐα, Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Αργολίδα, Κόρινθο,  Τρίκαλα, Αττική, Αιτ/νία  και  πολλοί πολίτες τόσο Πατρινοί όσο και επισκέπτες στην πόλη. Ήταν μία έκθεση, την  οποία πρότεινε το Αρχαιολογικό Μουσείο στους επισκέπτες του. Γι αυτό το λόγο την επισκέφθηκαν τουρίστες Ιάπωνες κ.ά.
  4. Ιατρικός Σύλλογος Πατρών
  5. Δήμος Πατρέων – ΑΓΟΡΑ ΑΡΓΥΡΗ
  6. Αλέξης Καρακώστας, Ψυχίατρος,  Δ/ντης Ψυχιατρικής Κλινικής Κωφών Salpêtrière. Διημερίδα σε συνδιοργάνωση με τον Ιατρικό Σύλλογο, ομιλητής  ο κος Καρακώστας, στην ΑΓΟΡΑ ΑΡΓΥΡΗ . Την 1η ημέρα ήταν για ευρύ κοινό τη 2η ημέρα για τους επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας. Προσβασιμότητα κωφών στο σύστημα υγείας- δημιουργία μονάδας για την περίθαλψη κωφών. Μπορείτε να δείτε την ομιλία του για τη 2η ημέρα στο πιο κάτω link: https://www.youtube.com/watch?v=IQW-xS_gny0 Για το ίδιο θέμα μεριμνήσαμε ο κος Καρακώστας να μιλήσει στην εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή για θέματα υγείας της  δημοσιογράφου Μ. Σιορώκου στο τοπικό τηλεοπτικό  σταθμό Ionian channel : https://www.youtube.com/watch?v=ZdzrEucDaik&feature=youtu.be
  7. Γαλλικό Ινστιτούτο
  8. Γ. Άντζακας Δ/ντής Γυμνασίου/Λυκείου Κωφών Αργυρούπολης, Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
  9. Λέα Καλαϊτζή, κωφή stand- up comedian. Πολιτιστική εκδήλωση σε συνδιοργάνωση με το Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου ομιλητής ήταν ο κος Άντζακας  «CODA : Ακούοντα Παιδιά κωφών γονέων, μεγαλώνοντας ανάμεσα σε δύο κόσμους». Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της κας Καλαϊτζή, που μας έστειλε από το Εδιμβούργο, όπου ζει και εργάζεται. Στο τέλος μίλησαν κι άλλα ακούοντα παιδιά κωφών γονέων, εκτός από τον  Γ. Άντζακα
  10. Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά χρώματα»
  11. Θέατρο ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ. Σε αυτό το χώρο για πρώτη φορά στην πόλη μας φιλοξενήθηκε το θέατρο κωφών για δύο μέρες  . Ανέβασαν το έργο «Η μυθιστορία του κου Μολιέρου» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ , σε σκηνοθεσία Έλλης Μερκούρη.
  12. Π. Πανόπουλος Καθηγητής Ανθρωπολογίας , Επίκουρος Καθηγητής Παν/μιου Αιγαίου, μίλησε στο  Αμφιθέατρο Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών με θέμα: “Η φωνή στον κόσμο των κωφών όπως αυτή εμφανίζεται μέσα από τα έργα κωφών εικαστικών”.                                                                 Βέβαια για να μπορέσει να υλοποιηθεί όλο αυτό το πρόγραμμα συνεργαστήκαμε με το
  13. Σύλλογο Γονέων και Φίλων του Ειδικού Δ.Σ Κωφών Βαρηκόων , όπου εκεί οι χορηγοί κατέθεταν τη χορηγία τους. Τους χορηγούς μπορείτε να τους δείτε από την αφίσα – φωτογραφία που θα στέλνουμε με wetransfer.

COOPERATING ACADEMICS

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΖΑΓΟΥΡΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΣΚΑΡΗ , ΝΙΚΗ ΜΠΑΛΗ (ΕΙΔ.ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ), ΑΓΓ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΤΟΥΡΙΔΗΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΛΕΡΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΚΑΚΑΒΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΤΙΜΙΑΝΑΚΗ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΟΥΡΑΝΙΑ ΤΣΙΟΥ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΕΚΕΜΠΑΝΟΥ

SPREAD THE WORD METHODS

Τοπικές εφημερίδες : ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΑΛΛΑΓΗ ΓΝΩΜΗ

ΗΛ. ΤΥΠΟΣ : έχουμε πιο πάνω βάλει ενδεικτικά κάποιους συνδέσμους

Εγκύκλιοι  με ανακοινώσεις για τις δράσεις από το γραφείο Σχολικού Συμβούλου μας, αλλά και από τα εκπαιδευτικά θέματα της Πρωτοβάθμιας

Τηλεοπτικοί και Ραδιοφωνικοί τοπικοί σταθμοί

Email, facebook

 

https://www.facebook.com/groups/180181265910783/?ref=bookmarks

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/478810

http://anastasiosk.blogspot.gr/2018/03/blog-post_814.html

http://dete.gr/%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%B5-%

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/480965

 http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/482169?skip_cache=yes

http://www.ert.gr/eidiseis/ellada/kinonia/maties-poy-akoyne-apo-scholeio-kofon-varikoon-patras/


Objective Action

Η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας στην κουλτούρα των Κωφών. Το πρόγραμμα το ονομάσαμε Πιλοτικό (είναι η 1η χρονιά) καινοτόμο (δεν έχει σχεδιαστεί ή υλοποιηθεί νωρίτερα κάτι ανάλογο) συνεκπαίδευσης γιατί οι Στόχοι των προγραμμάτων συνεκπαίδευσης είναι : • Η προώθηση της ένταξης και των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση. • Η ανάπτυξη των γνωστικών, μαθησιακών, ψυχοσυναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων όλων των μαθητών/τριών, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. • Η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών των σχολείων γενικής και ειδικής εκπαίδευσης σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η καλλιέργεια σεβασμού στη διαφορετικότητα. • Η ανάπτυξη δεξιοτήτων ενσυναίσθησης στους μαθητές/τριες αμφότερων των σχολικών πλαισίων.

Target Audience

Σε σχολικές μονάδες: Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. Επειδή είναι η πρώτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος, επελέγησαν στο σύνολο δέκα (10) τμήματα σχολικών μονάδων (δύο (2) τμήματα Νηπιαγωγείων, έξι (6) Δ.Σ, και δύο (2) Γυμνασίων). Τηρήθηκε σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων . Η πρόσκληση συμμετοχής εστάλη από τον Σχολικό Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής Εκπαίδευσης 5ης & 18ης Περιφέρειας, αφού ήταν συνδιοργανωτής μας. Οι εκπαιδευτικοί ήταν δύο από τις κάτωθι σχολικές μονάδες : 68ο Νηπιαγωγείο Πατρών , Νηπιαγωγείο Ακταίου, 1ο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Πατρών, 17ο, 43ο, 48ο, 59ο Δημοτικά Σχολεία Πατρών, 1/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Βλασίας, Πειραματικό Γυμνάσιο Πατρών - Τμήμα Φιλολογικό Εργαστήρι και 18ο Γυμνάσιο Πατρών - Ειδικά Τμήματα και Λυκειακές Τάξεις Κωφών Βαρηκόων. Επίσης συμμετείχαν όλοι οι εκπαιδευτικοί, το ΕΕΠ και το ΕΒΠ των σχολικών μονάδων – φορέων υλοποίησης του προγράμματος. Οι μαθητές των τμημάτων από τις 12 σχολικές μονάδες (υπολογίζονται και τα σχολεία φορείς υλοποίησης) που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν στο σύνολο 170.

Initiative time

Η διάρκειά της ήταν τέσσερις μήνες: 8 Ιανουαρίου 2018 έως 30 Απριλίου 2018. Ήταν η πρώτη χρονιά, γι αυτό το ονομάσαμε το πρόγραμμα πιλοτικό. Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωσή του, αποφασίσαμε οι Σύλλογοι Διδασκόντων να το επαναλαμβάνουμε ετήσια. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα το καταθέσουμε στο Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να έχουμε την έγκριση να γίνει πανελλήνιο.

Initiative Location

Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο φάσεις. Και οι δύο φάσεις είχαν δράσεις εντός και εκτός Σχολείου σε διαφορετικά σημεία του Δήμου Πατρών, αλλά και στην ευρύτερη Περιφέρεια

SUPPORTED FILES(1)


Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation