Καλές πρακτικές

Εργαστήριo Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Πτολεμαΐδας


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

«Ενεργός Πολίτης; Μπορώ και εγώ!»

«Ενεργός Πολίτης;    Μπορώ και εγώ!»
SUBMITTED FROM:

Εργαστήριo Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Πτολεμαΐδας

Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ (Εργαστήριo Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) Πτολεμαΐδας είναι ένα Ειδικό Σχολείο που ανήκει στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κοζάνης. Ιδρύθηκε σύμφωνα με το ΦΕΚ Β΄ 1397/10-10-2005 και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο 2007


School Principal

Τσισμαλίδου Αναστασία

Contact with School


Description

Αφόρμηση δόθηκε από δραστηριότητα που αφορούσε το ανθρώπινο σώμα και την ενότητα, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου. Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την μαύρη φυλή. Έτσι «παραβλέψαμε» την προγραμματισμένη ενότητα και αρχίσαμε να «ψάχνουμε» την ήπειρο Αφρική. Τόπος, ήθη, έθιμα, ρούχα, κατοικία, σχολεία, νερό, φτώχεια. Οι απορίες και ερωτήσεις των μαθητών ήταν καταιγιστικές. Γνώριζαν ήδη για τον εθελοντισμό, εξέφρασαν την πρόθεση και επιθυμία τους να βοηθήσουν τους συνομηλίκους τους στην Αφρική. Να (ξανα)σημειώσω ότι οι μαθητές μας είναι ΑμεΑ. Δημιουργήσαμε έναν εννοιολογικό χάρτη με θέμα Η ζωή στην Αφρική, ζωγραφίσαμε, καταγράψαμε ιδέες και απόψεις. Έτσι αναδύθηκε και ο όρος αναδοχή. Μελετήσαμε πολύ τη λέξη αυτή. Μιλήσαμε για την αναδοχή παιδιού και την Action Aid. Πλοηγηθήκαμε στο διαδίκτυο, είδαμε φυλλάδια, ανταλλάξαμε ιδέες και με μαθητές όμορου σχολείου. Αναφερθήκαμε στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και αναλύσαμε τον 1ο, καταπολέμηση της φτώχειας.
Μετά κάναμε συνάντηση με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου και ήταν ομόφωνα σύμφωνος με την ιδέα αναδοχής παιδιού από την Action Aid.
Οι μαθητές μας, με την βοήθειά μας, ήρθαν σε επαφή με την Action Aid, γίνανε όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες και γίναμε (το Σχολείο) ανάδοχοι παιδιού από την Τανζανία.
Μοναδική στιγμή ήταν, όταν λάβαμε φωτογραφία και πήραμε το πρώτο μήνυμα από την Mersiana…
Οι μαθητές μας ¨το φώναξαν¨ παντού!!!! …και συνεχίζεται.


Results / Reactions

Με την αναδοχή, χτίστηκε μία μοναδική σχέση με ένα παιδί που ζει σε μία πολύ φτωχή κοινότητα της Τανζανίας. Μοναδική στιγμή ήταν, όταν λάβαμε το πρώτο μήνυμα (ζωγραφιά) από την Mersiana… και είδαμε την φωτογραφία της. Αναδύθηκαν και έγινε διαχείριση πρωτόγνωρων συναισθημάτων. (Η διαχείριση συναισθημάτων είναι το δυσκολότερο κομμάτι των αυτιστικών, κυρίως, μαθητών μας) Αναπτύχθηκε το αίσθημα της ανάληψης ευθύνης και αλληλεγγύης και κατανοήθηκαν σε αρκετά μεγάλο βαθμό οι ανάγκες και άλλων παιδιών. Όπως και οι διαφορές ανάμεσα στην φιλανθρωπία και την αλληλεγγύη. Μέσα από τη διαδικασία της αναδοχής, οι μαθητές μας έμαθαν για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Με αφορμή αυτό, το σχολείο μας, πήρε μέρος στη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης «ΠΛΑΝΗΤΗΣ 2030» της ActionAid με ένα αυτοσχέδιο περιοδικό ή αλλιώς ένα fanzine.
Έγινε διάχυση της σημαντικότητας της αναδοχής και την ενεργή συμμετοχή του σχολείου μας στην εξάλειψη της φτώχειας και τη μείωση των ανισοτήτων. Η Τοπική Κοινότητα ευαισθητοποιήθηκε και δόθηκαν ραντεβού για μεγαλύτερη ενημέρωση.
Τέλος, δόθηκαν υποσχέσεις με τους μαθητές μας, να υλοποιήσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Το μεγαλύτερο μάθημα του κόσμου¨ της QualityNet, στο σχολικό έτος 2018-2019.

 



Co-operations

Βιωματικό Σχολείο

Action Aid

WWF

Unicef


COOPERATING ACADEMICS

Τσισμαλίδου Αναστασία, Γιώτη Ελένη, Θεοφυλάκη Σοφία, Καλελή Ζωή, Κοϊμτσίδη Ελένη, Μάρκου Πέτρος, Παγκάκου Μαρία, Βουλκίδου Νίκη, Λεμονάς Νίκος, Παπαδοπούλου Δήμητρα, Τόπης Αθανάσιος, Γκιαούρης Χρήστος, Ρέλκα Γεωργία, Μπουράκη Σωτηρία, Τσίτσου Παρασκευή, Βαγιώτα Κων/να

SPREAD THE WORD METHODS

Διάχυση της δράσης έγινε με ανάρτηση στα social media του σχολείου, έγινε παρουσίαση στο Σύλλογο Διδασκόντων και άμεση ενημέρωση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων και της Τοπικής Κοινότητας.
Είχαμε, επίσης, ενεργή συμμετοχή στην Ημέρα Εθελοντισμού «ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ», Πτολεμαΐδα (έγγραφο με αρ. πρωτ. 613/25-1-2018 της Περ/κής Δ/νσης Εκπ/σης Δυτ. Μακεδονίας). Η συμμετοχή μας, εκτός άλλων, περιλάμβανε την εμπλοκή των μαθητών μας, στο περίπτερο του ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, με ενημέρωση και μοίρασμα φυλλαδίων με αρχές, μεταξύ των άλλων, και την καταπολέμηση της φτώχειας.


Objective Action

Κυρίαρχος στόχος μας είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα Αναδοχής και ταυτόχρονα ευαισθητοποίηση πάνω στους 17 στόχους της Βιώσιμης ανάπτυξης (με επίκεντρο τον 1ο στόχο, την καταπολέμηση της φτώχιας). Η Αναδοχή είναι μια μορφή Παιδικής Προστασίας / αντιμετώπισης της φτώχιας, η οποία δεν καταργεί τη σχέση του παιδιού με το βιολογικό του περιβάλλον, αλλά αντίθετα την υποστηρίζει.

Target Audience

Μαθητές, Γονείς, Εκπαιδευτικοί, Τοπική Κοινωνία

Initiative time

Ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 και έχει διαρκές χαρακτήρα.

Initiative Location

Η ιδέα και η προετοιμασία έγινε μέσα στο σχολείο, η υλοποίηση έγινε με χρήση της τεχνολογίας μέσα από το σχολείο.

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation