Σχέδια μαθήματος

Α’ Αρσάκειο Τοσίτσειο Δημοτικό Σχολείο Εκάλης


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

«Λέξεις, Χρώματα και Ηχοχρώματα Πολιτισμού. Φιλαναγνωσία – Δημιουργική Γραφή, Εικαστικά, Μουσική»

«Λέξεις, Χρώματα και Ηχοχρώματα Πολιτισμού. Φιλαναγνωσία – Δημιουργική Γραφή, Εικαστικά, Μουσική»
SUBMITTED FROM:

Α’ Αρσάκειο Τοσίτσειο Δημοτικό Σχολείο Εκάλης

Ιδιωτικό Σχολείο Δημοσίου Δικαίου


School Principal

Ελισάβετ Βιτζηλαίου

Contact with School


Description

Από τους 17 Στόχους που υιοθετήθηκαν, γνωστοί ως «Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης», τα παιδιά του Ε’ 2 έχουν εστιάσει σε κάποιους συγκεκριμένους, των οποίων ο συνδυασμός ταίριαζε περισσότερο στην ηλικία και στην ιδιοσυγκρασία τους, καθώς και στον δεδομένο σχολικό φετινό προγραμματισμό της τάξης. Βασικό πυλώνα έχει αποτελέσει ο Στόχος 4, που αφορά στην Ποιοτική Εκπαίδευση. Παράλληλα ωστόσο, προσεγγίζονται και αναπτύσσονται σημαντικά πέντε άλλες Ενότητες – Στόχοι. Πρόκειται για τον Στόχο 1, Μηδενική Φτώχεια, τον Στόχο 5, Ισότητα των Φύλων, τον Στόχο 11, Βιώσιμες πόλεις και Κοινότητες, τον Στόχο 16, Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και στους Ισχυρούς Θεσμούς και τέλος τον Στόχο 17, Συνεργασία για όλους τους Στόχους: Ανανέωση Παγκόσμιας Συνεργασίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Τρόπος Προσέγγισης
Η αρχή και η πράξη κάθε δράσης προετοιμάζεται θεωρητικά στην τάξη, με ποικίλους τρόπους και αφορμές. Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο ώστε να παρουσιάζει συνεχείς εναλλαγές τόσο σε ό, τι αφορά τον λόγο και τον τρόπο προσέγγισης, όσο και σε ό, τι αφορά τον χώρο. Πάντοτε μέσω της διαθεματικής οδού, άλλοτε οι μαθητές και οι μαθήτριες ανέπτυσσαν τα θέματα στον χώρο της τάξης ή επισκέπτονταν τη βιβλιοθήκη, συμμετέχοντας στα ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα, άλλοτε ολοκλήρωναν τη θεωρητική εισαγωγή με μία εκπαιδευτική επίσκεψη και άλλοτε επισκέπτονταν άλλους χώρους (όπως αυτός του Νηπιαγωγείου ή την ύπαιθρο). Και πάντοτε, επιστρέφοντας γίνονταν η προσπάθεια ανασκόπησης και υπογράμμισης των βασικών θεμάτων που αναπτύσσονταν και τελικά συνδυασμού τους με εκείνα των άλλων δράσεων.
Επίσης, στην προσπάθεια αφύπνισης και ευαισθητοποίησης των νεαρών πολιτών, προς οραματισμό και επιδίωξη ενός καλύτερου κόσμου, χρησιμοποιείται ως βασικό μέσο η διαχρονική συνδρομή της καλλιτεχνικής και φιλοσοφικής οδού.
Iα. Μέσω της τέχνης
Οι ιδιαίτερες πλευρές των δυνατοτήτων έκφρασης των διαφορετικών μορφών τέχνης αποτελούσαν ανέκαθεν ένα ασφαλές όχημα, στην προσπάθεια προσέγγισης και αφύπνισης των νέων ατόμων, με νέες ιδέες.
Η μουσική καταγραφή του οράματος για έναν ειρηνικό, ελεύθερο και δίκαιο κόσμο αναγνωρίζεται τόσο στον ελλαδικό χώρο (παραδοσιακά και σύγχρονα δείγματα, Ξυλούρης, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Λοϊζος, Μικρούτσικος), όσο και στον διεθνή (Tracy Chapman).
Ιδιαίτερη είναι και η ανάλυση στη λογοτεχνική – ποιητική έκφραση, με τα εξαιρετικά ελληνικά δείγματα του Ελύτη, του Ρίτσου και του Σεφέρη, αλλά και του Ναζίμ Χικμέτ.
Τέλος, η θεατρική τέχνη αποτελεί το υψηλό δημιουργικό “punkt treffen” (σημείο συνάντησης). Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε’ 2, αφού μελέτησαν και ανέλυσαν το επαναστατικό δρώμενο «Το μεγάλο μας τσίρκο», οργάνωσαν και πραγματοποίησαν τη δική τους πολύπλευρη καλλιτεχνική δράση. Στην παράσταση «Πολυτεχνείο. Όψεις τριών ημερών», υποδύθηκαν, τραγούδησαν, χόρεψαν και ζωγράφισαν το όραμα ενός καλύτερου κόσμου.
Iβ. Μέσω της φιλοσοφίας
Ο πάντοτε σύγχρονος προφητικός πρόδρομος που άνοιξε ο Πλάτων με το όραμα της Ιδανικής Πολιτείας του Σωκράτη αποτελεί οδηγό, τόσο σε ό, τι αφορά τα θέματα ανάπτυξης (Δικαιοσύνη, Ευημερία, Ισοτιμία κ.λ.π.), όσο και σε ό, τι αφορά τον τρόπο προσέγγισης. Όπως ο Σωκράτης καθοδηγούσε και κατεύθυνε τη διαλογική πορεία με τους συνομιλητές του, θέτοντας θέματα, διακρίνοντας προβλήματα, προτείνοντας λύσεις και τελικά καταλήγοντας και επιλέγοντας τις καλύτερες, με τρόπο αντίστοιχο, οι μαθητές και οι μαθήτριες προσεγγίζουν το δικό τους όραμα.
Εκτός από την Πολιτεία του Πλάτωνα, στην προσπάθεια αυτή θεωρητικής προσέγγισης του θέματος, τα παιδιά επεξεργάζονται απλοποιημένα και -βάση των δυνατοτήτων της ηλικίας τους- προσαρμοσμένα μικρά αποσπάσματα του Ρουσσώ (Κοινωνικό Συμβόλαιο) και του Σαβατέρ (Μιλώντας στο γιο μου για Πολιτική και Δημοκρατία και Μιλώντας στο γιο μου για Ηθική και Ελευθερία). Η όλη θεωρητική φιλοσοφική πορεία εμπλουτίζεται από αναφορές στις ωραίες προτάσεις του Μπουσκάλια (Να ζεις να αγαπάς και να μαθαίνεις) και του Φρομ (Η τέχνη της αγάπης) για έναν κόσμο, για μία κοινωνία, για μία ζωή στην οποία τον πρώτο και καθοδηγητικό λόγο θα έχει η αγάπη.

Δράσεις
ΙΙα. Οργάνωση και πραγματοποίηση αφιερώματος Πολυτεχνείου (καταληκτική
διαδικασία)(α’ τρίμηνο)
ΙΙβ. Αφιέρωμα στην πρόληψη Σχολικού Εκφοβισμού
(εβδομάδα δράσεων τον Μάρτιο)
ΙΙγ. Αφιέρωμα στην αποδοχή της Διαφορετικότητας
(επίσκεψη κυρίας Βορύλλα)
ΙΙδ. Φιλαναγνωσία. Μελέτη και επεξεργασία του βιβλίου «Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη», εκδόσεις Καλειδοσκόπιο,
(επίσκεψη της συγγραφέως κυρίας Μυρόγιαννη και του καλλιτέχνη)
ΙΙε. Πρακτική ανθρωπιστική αλληλεγγύη. Πράξη Φιλανθρωπίας μέσω της
οργάνωσης του Πασχαλινού παζαριού και διάθεσης μέρους των πόρων προς
συνανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής δυσχέρειας.
ΙΙστ. Φιλοσοφική προσέγγιση
Κοινωνιολογική και πολιτική αγωγή, με αφορμή τα ιστορικά γεγονότα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου (αποστέλλεται συνημμένο στο ηλεκτρονικό μήνυμα κατάθεσης της αίτησης το σχετικό κείμενο της Κατερίνας Ταταράκη, με βάση το οποίο οργανώθηκε η συγκεκριμένη προσπάθεια).
Κύκλος 4 μαθημάτων:
1.Πλάτων,
2.Ρουσσώ + Σαβατέρ + Μπουσκάλια + Φρομ,
3.Συζήτηση, προφορική διατύπωση προβληματισμών και προτάσεων, αναφορά στη Βουλή των Εφήβων και
4.Ανάγνωση ατομικών και ομαδικών εργασιών με Θέμα το «Πώς οραματίζεσαι τη δική σου Ιδανική Πολιτεία;».
(καταληκτική διαδικασία)
ΙΙζ. Καλλιτεχνική προσέγγιση
Μουσική:
Γνωριμία, ανάλυση και ερμηνεία παραδοσιακών και σύγχρονων ελληνικών σχετικών τραγουδιών και
Γνωριμία με το έργο της Tracy Chapman
Διοργάνωση Μαθητικής Μουσικής Συναυλίας
Δημιουργία CD-δώρου, για την ημέρα της μητέρας (το ηχογράφημα αποστέλλεται συνημμένο στο ηλεκτρονικό μήνυμα κατάθεσης της αίτησης)
Ποίηση:
Γνωριμία και ανάλυση με αποσπάσματα σχετικών αναφορών των Ελλήνων Ελύτη, Ρίτσου και Σεφέρη, καθώς και του Ναζίμ Χικμέτ.
Συγγραφή μικρών ποιημάτων από τους ίδιους τους μαθητές.
Εικαστικά:
Εικαστική επένδυση της παράστασης «Πολυτεχνείο. Όψεις τριών ημερών» (σκηνικά, πρόγραμμα, αφίσα, ταμπλό περιβάλλοντος χώρου)
Κατασκευή ψηφιδωτών
Δημιουργία ταμπλό στον εξωτερικό χώρο της τάξης με τίτλο «Η δική μας Πολιτεία» (σχέδια, συνθήματα κ.α.)(καταληκτική διαδικασία)
ΙΙη. Επίσκεψη στη Ρωμαϊκή Αγορά
ΙΙθ. Επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο
ΙΙι. Επίσκεψη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
ΙΙκ. Επίσκεψη στο Μουσείο Ηρακλειδών
ΙΙλ. Επίσκεψη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
ΙΙμ. Επίσκεψη στο Planet Physics
ΙΙν. Δράσεις Βιβλιοθήκης

Παράλληλα με τις προαναφερόμενες δράσεις καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους εφαρμόζεται στην τάξη το Πρόγραμμα Πρόληψης Συμπεριφορών Υψηλού Κινδύνου Youth Power, που έχει δημιουργηθεί από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), της Δεύτερης Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής και αποτελεί μία ολοκληρωμένη παρέμβαση πρόληψης συμπεριφορών υψηλού κινδύνου και απευθύνεται σε παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβεία.

Επίσης στο τρίτο τρίμηνο εφαρμόζεται το πρόγραμμα STEΑM (Science - Technology - Engineering - Art - Mathematics), που αποτελεί μία διαθεματική εκπαιδευτική πρόταση που ενσωματώνει ως βασικές συνιστώσες της την επιστήμη (S), την τεχνολογία (T), τη μηχανική (E), την Τέχνη (Α) και τα μαθηματικά (M).


Results / Reactions

Με την υλοποίηση του σχεδίου μαθήματος, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσιάζουν ιδιαίτερα αυξημένη δυνατότητα και πρώτιστα διάθεση έκφρασης και συναναστροφής.

Παράλληλα, η αναλυτική προσέγγιση του στόχου 16, που αφορά στην Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και στους Ισχυρούς θεσμούς, έχει προωθήσει την κοινωνική τους ωρίμανση, καθώς και την αρμονικότερη και ομαλή συνύπαρξη. 



COOPERATING ACADEMICS

Βασική οργανώτρια και συντονίστρια του Σχεδίου Μαθήματος είναι η Κατερίνα Ταταράκη. Συνεργάστηκε με τις Άννα Κολτσιδοπούλου, Μαρίνα Τζούλη, Μαρίνα Κοράκη

Objective Action

Ο στόχος της συμμετοχής του Ε’ 2 στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό «Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο» είναι η γνωριμία με τη βαθύτερη σημασία της λογοτεχνικής, εικαστικής και μουσικής ατομικής και κοινωνικής υπόστασης, στα πλαίσια των πολιτισμικών χρονικών και τοπικών ιδιαιτεροτήτων και αναγκών, με την παράλληλη αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των παιδιών σε σχέση με το δικαίωμα – υποχρέωση του κάθε υπεύθυνου πολίτη να οραματίζεται και να επιδιώκει έναν καλύτερο κόσμο. Επιμέρους σκοποί είναι: • κατανόηση της πρωταρχικής εφαλτήριας ορμής (δηλαδή τον διαχρονικό λόγο ύπαρξης) που έχει οδηγήσει το σύνολο των διαφορετικών ανθρωπίνων κοινωνιών, ανεξαρτήτως εθνικοτήτων, θρησκευμάτων και παραδόσεων, να εκφράζεται μέσα από τη λογοτεχνία, τη μουσική και τα εικαστικά. • αξιοποίηση της δυνατότητας οι μαθητές και οι μαθήτριες να αποτελέσουν συναισθηματικούς δέκτες των καλλιτεχνικών εκφράσεων του δικού τους περιβάλλοντος, κατανοώντας μέσα από την λογοτεχνία, τη μουσική και τα εικαστικά, τις ιδέες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του συνάνθρωπου, εκτιμώντας και αναγνωρίζοντας παράλληλα, μέσα από τις τοπικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και διαφορές, την ομορφιά της αποδοχής της διαφορετικότητας (το σύνολο των διαφορετικών πολιτισμικών μορφών). • αξιοποίηση της δυνατότητας οι μαθητές και οι μαθήτριες να αποτελέσουν συναισθηματικές πηγές, εκφράζοντας με τρόπο μιμητικό προς τα έργα που έχουν ήδη αναλυθεί, μέσα από την λογοτεχνία, τη μουσική και τα εικαστικά, τις δικές τους ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα. • επαναθεώρηση της σημασίας και του ρόλου του πολιτισμού, του πνεύματος και της τέχνης, σε μία εποχή που ο υπαρξιακός ζυγός βαραίνει φανερά προς το μέρος της ύλης. (Τόσο διαχρονικά, όσο και ειδικά στην Αρχαία Ελλάδα, η τέχνη αποτελούσε την πρωταγωνίστρια της κοινωνίας). • Διεύρυνση των φιλοσοφικών και πνευματικών οριζόντων, μέσω της διαχρονικής αντίληψης, όπως αυτή έχει καταγραφεί από τα μεγάλα πνεύματα της παγκόσμιας ανθρώπινης ιστορίας. • Γνωριμία με την ποιοτική και έλλογη εκφραστική δυνατότητα των διαφορετικών μορφών της ελληνικής και παγκόσμιας τέχνης. • Καλλιέργεια και ανάπτυξη φιλανθρωπικού και ομαδικού πνεύματος. • Εκτίμηση και σεβασμός στη διαφορετικότητα. • Γνωριμία με τα προβλήματα των ποικίλων μορφών βίας και με τις δυνατές λύσεις. • Ανάπτυξη ευαισθησίας και σεβασμού στην ισότητα και την ισοτιμία μεταξύ συνανθρώπων. • Υπογράμμιση της σημασίας και της δύναμης της συνολικής – συντονισμένης προσπάθειας, που εκκινώντας από το προσωπικό και το εθνικό επίπεδο, ολοκληρώνεται στο παγκόσμιο και στο συνολικό.

Initiative time

Η προσπάθεια, διήρκησε ολόκληρο το σχολικό έτος.

SUPPORTED FILES(1)

Videos 1

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation