Σχέδια μαθήματος

12ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

10 + 1 μαθήματα για Βιώσιμη Ανάπτυξη

10 + 1 μαθήματα για Βιώσιμη Ανάπτυξη
SUBMITTED FROM:

12ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου

Δημόσιο Νηπιαγωγείο


School Principal

Παπαγιαννάκη Ευγενία

Contact with School


Description

Σχέδιο Μαθήματος «Επειδή είσαι γυναίκα»:

Παρουσιάζουμε στα παιδιά παιδικά περιοδικά από καταστήματα παιχνιδιών. Ζητάμε από κάθε παιδί να κόψει μια διαφήμιση που του αρέσει περισσότερο. Συζητάμε για τα χρώματα του φυλλαδίου, για το φύλο των πρωταγωνιστών, για τα παιχνίδια που διαφημίζουν. Συζητάμε για τη δική μας επιλογή: έχουμε τέτοια παιχνίδια; με ποιους τα παίζουμε; κλπ. Φτιάχνουμε τη δική μας διαφήμιση επιλέγοντας ένα «ουδέτερο» παιχνίδι. Παρουσιάζουμε και μαθαίνουμε το τραγούδι «Έλα να παίξουμε» (στίχοι Ασπασία Βασιλάκη, μουσική Σωτήρης Αλεξάκης).

Ρωτάμε τα παιδιά αν ο κόσμος χωρίζεται σε αγορίστικό και κοριτσίστικο. Θέτουμε τον προβληματισμό στη σφαίρα του σπιτιού. Εκεί πώς χωρίζονται οι «δουλειές»; Διαβάζουμε το παραμύθι «Επειδή είσαι γυναίκα» (Ασπασία Βασιλάκη[1]). Αφήνουμε τα παιδιά να εκφράσουν παραδείγματα όπου γυναίκες εργάζονται, πηγαίνουν σχολείο, κάνουν «ανδρικά» αθλήματα, κλπ. Συζητάμε αντίστροφα παραδείγματα όπου αγόρια κάνουν χορό, μαγειρεύουν, κλπ. Βλέπουμε ο επεισόδιο «Μάθημα μπαλέτου» με την Πέπα το γουρουνάκι.

Δείχνουμε το σήμα της Ισότητας φύλων και το αναπαράγουν σε λευκές Α4. Έπειτα ζωγραφίζουν ελεύθερα μια εικόνα όπου εκφράζουν το μήνυμα της ισότητας, με το δικό τους τρόπο.

Δημιουργούμε χαριστική παιχνιδοθήκη. Κάθε παιδί φέρνει ένα παιχνίδι που δεν θέλει πια και παίρνει για πάντα ένα άλλο από έναν/μία συμμαθητή/τρια. Εστιάζουμε στην έμφυλη διάκριση: κάθε παιδί έχει δικαίωμα να διαλέξει όποιο του αρέσει. Ο Μ. πήρε μια κούκλα, η Η. μια μπάλα, κλπ. Επαναλαμβάνουμε το τραγούδι «Θέλεις να παίξουμε;».

Καθώς το τραγούδι μιλάει για παιχνίδια γίνεται το τραγούδι με το οποίο όλη τη χρονιά μαζεύουμε την αίθουσα από το ελεύθερο παιχνίδι για να ξεκινήσουμε το μάθημα.

Βλέπουμε εικόνες από τα παλιά χρόνια όπου τα σχολεία ήταν χωρισμένα σε αρρένων και θηλέων. Θα μας άρεσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο σήμερα; Τα κορίτσια πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο, όπως και τα αγόρια; Γιατί ναι; Βλέπουμε το επεισόδιο «Αριθμοί» με την Πέπα. Συζητάμε πόσο δημιουργικά παιχνίδια παίζουν μαζί αγόρια και κορίτσια. Εστιάζουμε στο σήμερα και στην κοινή «σφαίρα δράσης» ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια.

[1] Το τραγούδι μας «Έλα να παίξουμε» και το παραμύθι «Επειδή είσαι γυναίκα» έχουν δημιουργηθεί και αξιοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς για την εξάλειψη της ανισότητας σε βάρος των γυναικών και τον περιορισμό των έμφυλων διακρίσεων.


Results / Reactions

Τα παιδιά σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τις εκφράσεις «αγορίστικο» και «κοριτσίστικο». Εμπλούτισαν το παιχνίδι τους, απελευθερώθηκαν στις επιλογές τους.COOPERATING ACADEMICS

Βασιλάκη Ασπασία Παπαγιαννάκη Ευγενία Παπαδομιχελάκη Ευφροσύνη

Objective Action

Ευαισθητοποίηση μαθητών σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων

SUPPORTED FILES


Connection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation