Σχέδια μαθήματος

7o 12/θεσιο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

«Ανθρώπινες αξίες εν μέσω πανδημίας »

«Ανθρώπινες αξίες εν μέσω πανδημίας »
SUBMITTED FROM:

7o 12/θεσιο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας

Το σχολείο μας βρίσκεται στη Βέροια και συστεγάζεται με το 7ο Νηπιαγωγείο Βέροιας. Πέρα από τα τμήματα των 6 τάξεων έχει Ολοήμερα τμήματα, τμήμα ΖΕΠ. και τμήμα Ένταξης. Φοιτούν 205 μαθητές και μαθήτριες. Οι σελίδες του σχολείου μας είναι τρεις. Η επίσημη ιστοσελίδα μας είναι αυτή http://7dim-veroias.ima.sch.gr/?page_id=27 ενώ υπάρχουν άλλες δύο σελίδες όπως https://blogs.sch.gr/7odim-programs-eur/ ( για τα προγράμματα που εκπονούνται από το σχολείο μας ) και μία με δημιουργίες- παιχνίδια και εκπαιδευτικό υλικό σε παιγνιώδη μορφή για τους μαθητές μας το οποίο δημιουργούν εκπαιδευτικοί του σχολείου μας (https://blogs.sch.gr/7dimver/). Eπίσης έχει δημιουργηθεί και ιστοσελίδα στο κοινωνικό δίκτυο του facebook μέσω του οποίου διαχέουμε δράσεις αλλά και ανακοινώσεις του σχολείου μας (https://www.facebook.com/7ο-12θεσιο-Ολοήμερο-Δημοτικό-Σχολείο-Βέροιας-294541797912801 ). Οι μαθητές μας με τους εκπαιδευτικούς μας συμμετέχουν σε πάρα πολλές δράσεις που οργανώνονται από διάφορους φορείς ενώ πολλές φορές είναι οι εκπαιδευτικοί μας μαζί με τους μαθητές μας αυτοί που οργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις, δράσεις κλπ.


School Principal

Μηρτσέκη Βασιλική

Contact with School


Description

Από το 2020 τον Μάρτιο ο κόσμος μας χτυπήθηκε από έναν ιό που άλλαξε τη ζωή μας. Τον Sars Cov-19. Η κοινωνική ζωή περιορίστηκε, το χαμόγελο χάθηκε, οι άνθρωποι έπρεπε να περιορίσουν την προσωπική τους ζωή εντός του σπιτιού τους, ηλικιωμένοι απομονώθηκαν καθώς ο ιός χτυπούσε άτομα άνω των 70 και η ψυχή όλων βάρυνε. Οι άνθρωποι όμως προσαρμόζονται ή τουλάχιστον προσπαθούν να προσαρμοστούν. Η τεχνολογία έφερε πιο κοντά ανθρώπους και οι ανθρώπινες αξίες άρχισαν να προωθούνται μέσω των μέσων.

   Έχοντας ως στόχο να προσφέρουμε χαμόγελο στους μαθητές μας και ταυτόχρονα να κάνουμε ένα πρόγραμμα Αγωγής Υγείας, αποφασίστηκε η δημιουργία και η υλοποίηση ενός προγράμματος για τις αξίες που αναπτύχθηκαν, εν μέσω πανδημίας, μέσω της χρήσης και των Νέων Τεχνολογιών.

Εννέα εκπαιδευτικοί του σχολείου μας συνεργάστηκαν και ενέπλεξαν  μαθητές και μαθήτριες μας στο πρόγραμμα, ανάλογα με τις δυνατότητές τους και τις ικανότητες τους. Οι συναντήσεις ήταν τόσο διαδικτυακές (μέσω webex) όσο και δια ζώσης (εντός του σχολείου) και ανταλλάσσονταν απόψεις για το πώς θα οργανωθεί το πρόγραμμα.Αφού αποφασίστηκαν οι στόχοι και το πλάνο του προγράμματος, μοιράστηκαν δραστηριότητες με επιμέρους στόχους σε ομάδες που ήταν σχετικές με τα κοινά ενδιαφέροντα των μαθητών αλλά και τις ηλικίες τους. Το πρόγραμμα είχε  μια αξία κάθε μήνα το οποίο αποφασιζόταν από κοινού από τους εκπαιδευτικούς.  

   Οι αξίες με τις οποίες ασχοληθήκαμε ήταν: Η αξία της Αγάπης, του Σεβασμού και η Πολιτιστική Αξία. Οι δράσεις που έγιναν ήταν πάρα πολλές και για όλες υπάρχει αντίστοιχο υλικό και αποτελέσματα καθώς και συνοπτικές παρουσιάσεις( thinglink, sway, kahoot, συμμετοχικά Padlet, video κλπ) και, στο τέλος του προγράμματος, ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης-Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας  Δ.Βέροιας, απάντησε σε ερωτήματα των μαθητών της Στ τάξης για τα τεχνολογικά μέσα, την προώθηση και της διάχυσής του  Πολιτισμού μέσω του διαδικτύου, καθώς και για το ρόλο τους, εν μέσω πανδημίας, στην διατήρηση και ανάπτυξη των ανθρώπινων αξιών. 

Επίσης συμμετείχαμε και ως σχολείο σε δύο πολύ σημαντικές κοινωνικές δράσεις. Η μία εκ των δύο, είχε ως στόχο την κοινωνική ευαισθητοποίηση απέναντι στα αυτιστικά άτομα και την αποδοχή τους και η δεύτερη την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας ώστε να βοηθήσει στην ανέγερση του σπιτιού για "Τα παιδιά της Άνοιξης " ( κέντρο για ΑμΕΑ)

Ολα αυτά, καθώς τόσο το υλικό που δημιουργήθηκε όσο και οι δραστηριότητες που εκπονήθηκαν ήταν πάρα πολλές,  μπορείτε να τις δείτε στο επισυναπτόμενο αρχείο.
Results / Reactions

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας  έμαθαν ότι οι Αξίες δεν χάνονται μέσα σε δύσκολες καταστάσεις, ότι είναι στο χέρι μας να προσφέρουμε αγάπη και αλληλεγγύη ακόμα και με χρήση των τεχνολογικών μέσων. Επίσης συνειδητοποίησαν ότι όλοι οι άνθρωποι, σε ολόκληρο τον πλανήτη, βιώνουν τα ίδια συναισθήματα, έχουν παρόμοιες αξίες αλλά έχουν τα δικά τους ήθη -έθιμα και κουλτούρα αλλά, δια μέσου των μέσων που καταργούν τα σύνορα  μεταξύ λαών και χωρών (διαδίκτυο, skype,messenger κλπ), ερχόμαστε πιο κοντά αποδεχόμενοι ο ένας την διαφορετικότητα του άλλου ενισχύοντας κυρίως τις ομοιότητές μας ως άνθρωποι.Co-operations

Εκπαιδευτικοί και ομάδες μαθητών από σχολεία στις κάτωθι χώρες

Γαλλία

Ελλάδα

Ιρλανδία

Ισπανία

Ιταλία

Κροατία

Πολωνία

Πορτογαλία

Σουηδία

Τουρκία

 

Φορείς και Σύλλογοι:

Δ. Βέροιας

Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας Δ.Βέροιας,

Σύλλογος Μ.α.ΜΑ( Μέριμνα ατόμων Με Αυτισμό),

"Τα παιδιά της Άνοιξης" (Κέντρο Εκπαίδευσης Ατόμων με Αναπηρία)

 
COOPERATING ACADEMICS

• Μηρτσέκη Βασιλική Δ/ντρια 7ου Δ. Σ Βέροιας • Ανανιάδου Ρεβέκκα Δασκάλα • Γιαννακίδης Φίλιππος Δάσκαλος • Καραγιάννη Άννα κ. Εικαστικών • Λαδοπούλου Τζούφρα Ευτυχία Δασκάλα • Μέλλιου Καλλιόπη κ. Φυσικής Αγωγής • Μπιλέκα Νταϊάνα κ. Αγγλικής Γλώσσας • Παλασίδου Αναστασία Διοικητικό Προσωπικό- Εκ. Αγγλικής Γλώσσας. • Παπαδοπούλου Έλλη Δασκάλα

Objective Action

Οι στόχοι για τους μαθητές μας και τις μαθήτριές μας ήταν: •Να υιοθετήσουν καθολικές και ανθρώπινες αξίες σε νεαρή ηλικία, • Να αποκομίσουν τα συναισθήματα της ενσυναίσθησης, αγάπης, και να αναπτύξουν το σεβασμό προς τον κόσμο που τους περιβάλλει •Να αυξήσουμε τις δεξιότητες επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών μας •Να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία μεταξύ τους •Να βελτιώσουν τις δεξιότητες γραμματισμού στα μέσα •Να μάθουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με χρήσιμο τρόπο και να τους προσφέρουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις δικές τους δεξιότητες •Να μάθουν να χρησιμοποιούν πολλά εργαλεία διαδικτυακά για τη δημιουργία ψηφιακών προϊόντων.

Initiative time

4 Μήνες

SUPPORTED FILES(1)

PHOTOS 2


Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation