Ανακυκλώνουμε όλοι μαζί για να σώσουμε τη γη

35ο Νηπιαγωγείο Αθηνών
Το 35ο Νηπιαγωγείο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, Μιχαήλ Βόδα 9, Πλατεία Βάθης –μια περιοχή με χαμηλούς κοινωνικοοικονομικούς δείκτες. Στο νηπιαγωγείο φοιτούν ετησίως περίπου 25 νήπια, τα οποία στην πλειοψηφίας τους προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες –παιδιά μεταναστών και προσφύγων
Μαρία Καραγιάννη
Contact with SchoolΤο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Ανακύκλωση διέτρεξε όλη τη σχολική χρονιά, αλλά συστηματικά υλοποιήθηκε κατά το διάστημα Ιανουάριος-Απρίλιος 2019. Εξελίχθηκε μέσα από μια σειρά σταδίων προετοιμασίας, οργάνωσης, υλοποίησης και ολοκλήρωσης ποικίλων δραστηριοτήτων, ακολουθώντας ως βασική μεθοδολογική προσέγγιση την ομαδοσυνεργατική μέθοδο μέσα από τη βιωματική και τη διαθεματική προσέγγιση του θέματος. Αρχικά, τα νήπια ενημερώθηκαν μέσα από βιβλία, ενημερωτικά φυλλάδια, εκπαιδευτικά βίντεο, σχετικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο για το θέμα της διαχείρισης των χρησιμοποιημένων υλικών μέσω των διαδικασιών της μείωσης, της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης. Τα νήπια ήταν ήδη εξοικειωμένα με το θέμα της ανακύκλωσης μπαταριών από την αρχή της χρονιάς, όπως και της επαναχρησιμοποίησης, αφού στην τάξη μας έχουμε τη γωνιά των κατασκευών με υλικά που έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει, όπως καπάκια, ρολά υγείας, κορδέλες, χαρτονάκια κ.α. Μετά την ενημέρωση των νηπίων, ακολούθησε μια σειρά δραστηριοτήτων που περιελάμβανε:
Το πρόγραμμα της ανακύκλωσης αγκαλιάστηκε τόσο από τα παιδιά όσο και από τους γονείς τους. Από την πρώτη στιγμή συνέλεγαν τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες υλικών που είχαν χρησιμοποιήσει στο σπίτι τους και τις έφερναν στο σχολείο. Σύμφωνα με τις εμπειρίες που μας μετέφεραν οι γονείς των νηπίων, τα παιδιά μιλούσαν με πολύ ενθουσιασμό στο σπίτι τους και προέτρεπαν όλα τα μέλη της οικογένειάς τους να συλλέγουν τα υλικά για να τα φέρουν στο σχολείο. Στον χώρο της τάξης, τα παιδιά χρησιμοποιούσαν καθημερινά τον κάδο ανακύκλωσης που είχαμε φτιάξει και είχαμε ονομάσει «Άννα η Ανακύκλωση» και είχαν εξοικειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με το τι υλικά επιτρέπεται να πετάξουν σε αυτόν. Εξαιρετική ήταν κι η εμπειρία της επίσκεψής μας στο 54ο Δημοτικό Σχολείο, όπου παρουσιάσαμε στα παιδιά το ενημερωτικό μας φυλλάδιο και τους μιλήσαμε για την εμπειρία μας με τον μπλε κάδο. Δυστυχώς, όμως, η πρωτοβουλία μας να τοποθετήσει ο Δήμος Αθηναίων έναν μπλε κάδο έξω από το σχολείο μας δεν βρήκε ανταπόκριση από τη γειτονιά. Παρότι είχαμε κολλήσει πάνω στον κάδο ενημερωτικές αφίσες για το τι υλικά επιτρέπεται και το όχι να τοποθετούνται σ’ αυτόν, ο κάδος κατέληξε να χρησιμοποιείται ως κάδος απορριμμάτων, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα τον απομάκρυναν από το σχολείο μας με την αιτιολογία πως ενοχλεί στο παρκάρισμα των περίοικων. Η στάση αυτή των κατοίκων της γειτονιάς δυσαρέστησε τα παιδιά, όμως το ενδιαφέρον τους παρέμενε αμείωτο και συνεχίστηκε η συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών στον κάδο της τάξης μας.
Στο πλαίσιο του προγράμματός μας συνεργαστήκαμε με:
Ορισμένοι από τους τρόπους που επιλέξαμε για να διαδώσουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης είναι οι εξής: