Καλές πρακτικές

18ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Aνακυκλώνω τηγανέλαια

Aνακυκλώνω τηγανέλαια
SUBMITTED FROM:

18ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

Οκταθέσιο δημοτικό σχολείο στη Δυτική Θεσσαλονίκη.Το σχολείο μας είναι ανοικτό στην κοινωνία και προσανατολισμένο στην καλλιέργεια του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Στο σχολείο μας οι μαθητές μαθαίνουν να μαθαίνουν, να παίζουν, να αυτοβελτιώνονται, να εξελίσσονται σε ενεργούς πολίτες με κριτική σκέψη, υπευθυνότητα, κοινωνικές ευαισθησίες, ενσυναίσθηση και αγάπη για τους συμμαθητές τους και όλους τους ανθρώπους σε ένα ευχάριστο και δημιουργικό μαθησιακό περιβάλλον. Επίσης, στοχεύουμε στην καλλιέργεια στάσεων στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης κοινωνικής συμμετοχής και της συνειδητής ανάληψης πρωτοβουλιών για συγκεκριμένες δράσεις, ώστε οι μαθητές να νοιάζονται και να δρουν.


School Principal

Ιωάννα Σαρρούδη

Contact with School


Description

Αρχικά, η διευθύντρια του σχολείου συμμετείχε σε επιμορφωτκή ημερίδα με θέμα «Προώθηση της συμμετοχής της σχολικής κοινότητας στο πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανέλαιων του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου» η οποία διοργανώθηκε από τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου σε συνεργασία με το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου και τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, οι μαθητές όλων των τάξεων ενημερώθηκαν για τη δράση συλλογής τηγανέλαιων και το νόημα συμμετοχής της σ΄αυτήν. Οι μαθητές/ήτριες των Δ΄και Ε΄τάξεων ασχολήθηκαν εκτενέστερα με το θέμα της ανακύκλωσης τηγανέλαιων  και εκπόνησαν σχετικές δραστηριότητες στα πλαίσια των περιβαλλοντικών τους προγραμμάτων.

Συνεργαστήκαμε με τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου και απευθύναμε επιστολή στους γονείς των μαθητών μας ζητώντας τη συνεργασία τους για να αρχίσουμε τη συλλογή τηγανέλαιων. 

Εκπρόσωποι της εταιρίας  που συνεργάζεται με τον Δήμο έφεραν τον κάδο για την επίσημη έναρξη της  συλλογής και ενημέρωσαν τους μαθητές μας για τις επιπτώσεις της μη ορθολογικής διαχείρισης του υγρού απόβλητου.

https://blogs.sch.gr/18dimevo/2019/04/10/δραση-ανακυκλωση-τηγανελαιων

Οι μαθητές/ήτριες του Δ1 συνέθεσαν τραγούδι το  οποίο μελοποίησε η μουσικός του σχολείου. μ

Μαθητές/ήτριες της Ε΄δημιούργησαν ενημερωτικό φυλλάδιο για ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Τη σχολική εβδομάδα εθελοντισμού ξεχύθηκαν στους δρόμους, στις γειτονιές και τα μαγαζιά του δήμου Κορδελιού Ευόσμου για ενημέρωση των δημοτών για το πρόβλημα που προκύπτει από την κακή διαχείριση των αποβλήτων των τηγανέλαιων και τους ενθάρρυναν για την υπεύθυνη διαχείρισή τους και την αξιοποίησή τους με την ανακύκλωση, καθώς έτσι μπορεί να μετατραπεί σε βιοκαύσιμο. 

 


Results / Reactions

 Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς ευαισθητοποιήθηκαν για την υιοθέτηση ενός πιο βιώσιμου τρόπου ζωής και κινητοποιήθηκαν. Έγιναν ενεργοί πολίτες.Co-operations

Δήμο Κορδελιού Ευόσμου

ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου

Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας

Δίκτυο Νοιάζομαι και Δρω

Δίκτυο Βιώσιμη πόλη

Lets do it Greece


COOPERATING ACADEMICS

Νικοπούλου Μαρία ΠΕ06, Σαρρούδη Ιωάννα ΠΕ70, Μαλιούφας Γεώργιος ΠΕ70, Τσοπανίδης Σταμάτιος ΠΕ70, Ρουβολή ΑναστασίαΠΕ79

SPREAD THE WORD METHODS

Αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια, σύνθεση τραγουδιού, επιστολή αποστολής 


Objective Action

Η ευαισθητοποίηση και η προαγωγή της ενεργού συμμετοχής των μαθητών, των γονέων και της σχολικής κοινότητας γενικότερα σε ένα πρόγραμμα ορθής διαχείρισης απορριμμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος.

Target Audience

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς

Initiative time

Νοέμβριος-Ιούνιος 2019

Initiative Location

Εντός και εκτός σχολείου

SUPPORTED FILES

PHOTOSConnection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation