Καλές πρακτικές

Ελληνογερμανική Αγωγή


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Το ανοικτό σχολείο ως εργαστήριο παραγωγής φαγητού

Το ανοικτό σχολείο ως εργαστήριο παραγωγής φαγητού
SUBMITTED FROM:

Ελληνογερμανική Αγωγή

Η Ελληνογερμανική Αγωγή (ΕΑ) είναι ένα από τα πιο καινοτόμα ιδιωτικά σχολεία στην Ευρώπη. Έχει περίπου 2.500 μαθητές (5-18 ετών) και απασχολεί 250 εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων. Το 1995 ιδρύεται το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της ΕΑ με σκοπό να δράσει ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην παιδαγωγική έρευνα, την τεχνολογική καινοτομία και την σχολική κοινότητα. Από την ίδρυσή του, το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης έχει καθοδηγήσει τη συμμετοχή της ΕΑ, είτε ως συντονιστή είτε ως συνεργάτη σε περισσότερα από 150 εθνικά και διεθνή συνεργατικά ερευνητικά έργα.


School Principal

Μάνος Αποστολάκης

Contact with School


Description

To «Ανοικτό Σχολείο στην Ανοικτή Κοινωνία» είναι μια καινοτόμος προσέγγιση για την ανάπτυξη ανοικτών σχολικών δράσεων που συνδέονται με έρευνα αιχμής. Στο πλαίσιο αυτό εμπλέκονται φορείς από όλους τους τομείς (έρευνα, μαθητική & εκπαιδευτική κοινότητα, παραγωγικοί, κοινωνικοί). Στόχος μέσω της υιοθέτησης αυτής της προσέγγισης είναι η ανάπτυξη του διαλόγου, της ανταλλαγής και αμοιβαίας μάθησης μεταξύ αντιπροσώπων από όλους τους κοινωνικούς φορείς, τη λειτουργία του σχολείου ως κόμβου, ώστε να καλλιεργηθούν αφενός οι δεξιότητες των μαθητών (ερευνητικές, επιχειρηματικές, ομαδοσυνεργατικές) αλλά και να προετοιμαστούν για τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, εξελισσόμενοι σε υπεύθυνους πολίτες, με περιβαλλοντική συνείδηση και υγιείς συμπεριφορές.

Περιγράφουμε το διαθεματικό πρόγραμμα, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ομίλου επιχειρηματικότητας με στόχο τη δημιουργία εικονικής επιχείρησης. Η συγκεκριμένη εργασία συνδυάζει στοιχεία από το σύστημα διατροφής & τροφίμων και τη δημιουργία μιας (κοινωνικής) επιχείρησης που αντιμετωπίζει μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις (υποσιτισμός, έλλειψη πόρων, σπατάλη τροφίμων, περιβαλλοντικό αποτύπωμα φαγητού). Η σύσταση της μαθητικής εικονικής εταιρείας πραγματοποιήθηκε κάτω από την ονομασία «grEATboxes» η οποία είχε νομική μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, με την επωνυμία «grEATboxes Κοιν.Σ.Επ.».

Επιχειρηματική ιδέα: Η ιδέα των μαθητών είναι η δημιουργία μιας οικονομικής συσκευασίας, ενός snack box, που περιέχει υγιεινά προϊόντα, ένα από αυτά δικής τους παραγωγής, σε μορφή snack. Τα προϊόντα που επιλέχθηκαν τηρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  • εποχικότητα
  • χαμηλά ποσοστά νατρίου και σακχάρου
  • άλευρα ολικής άλεσης
  • ελληνική προέλευση

Το προϊόν ήταν διαθέσιμο σε 3 διαφορετικές εκδόσεις που καλύπτουν τις ανάγκες των ανθρώπων που προσέχουν τη διατροφή τους, αυτών που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή και των παιδιών, με μία junior έκδοση.

Καινοτομία

  • Η μεγαλύτερη καινοτομία του εγχειρήματος είναι ότι η παραγωγή πλέον μπορεί να γίνεται από τα ίδια τα σχολεία που διεκδικούν να γίνουν ένα βασικό και ενεργό κομμάτι των κοινοτήτων.
  • Το σχολείο φτιάχνει το προϊόν, το συσκευάζει και ψάχνοντας για χορηγίες και συνεργασίες με φορείς δεν αφήνει να πάει τίποτα χαμένο στέλνοντας ο,τιδήποτε περισσεύει σε δράσεις, όπως τα συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία προωθώντας παράλληλα και την ανακύκλωση.
  • Η συσκευασία έχει μικρό μέγεθος, και αυτό διευκολύνει τη μεταφορά της.
  • Έχει χαμηλό κόστος.

Connection with Global Goals

12 Responsible consumption & production

4 Quality Education


Results / Reactions

Τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες του 21ου αιώνα  (επιχειρηματικότητα αλλά και ήπιες ικανότητες) και να γνωρίσουν τους 17 17 παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

  • Γνώσεις / έννοιες: αποδοτικότητα πόρων, βιωσιμότητα, σύστημα διατροφής (επισιτιστικό), σπατάλη τροφίμων, ανακύκλωση, υγιεινές επιλογές τροφίμων, υλικά συσκευασίας, διαφήμιση, δημιουργικότητα και καινοτομία, (εικονική) επιχείρηση, επιχειρηματικό σχέδιο, ευθύνη του πολίτη, πελάτης, προφίλ επιχειρηματία , κοινωνική επιχείρηση.
  • Δεξιότητες: ενεργή ακρόαση, ανάλυση πληροφοριών, ανταλλαγή απόψεων, δημιουργική σκέψη, κριτική σκέψη, λήψη αποφάσεων, συλλογική συλλογιστική, ακολουθώντας οδηγίες, ομαδική εργασία, ερμηνεία πληροφοριών, προφορική και γραπτή επικοινωνία, επίλυση προβλημάτων, αυτο-αξιολόγηση, ανάληψη ευθύνης, ψηφιακές δεξιότητες, αυτοπεποίθηση
  • Στάσεις: ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα, συμμετοχική ικανότητα, αυτορρύθμιση


Co-operations

Εκπαιδευτικοί, Μαθητές, Εκπρόσωποι εταιριών ως χορηγοί και εμπειρογνώμονες (παροχή ανατροφοδότησης)


COOPERATING ACADEMICS

Βασιλική Καλκάνη, Αικατερίνη Ρίβιου (Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης)

SPREAD THE WORD METHODS

Διάχυση του μηνύματος μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και συμμετοχής σε εκθέσεις & διαγωνισμούς (Πανελλαδικό & Πανευρωπαϊκό): Εμπορική Μαθητική Έκθεση (Trade Fair), Διαγωνισμοί «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2019» &«Best Company of the Year 2019»


Objective Action

Με δεδομένη τη συνεχώς αυξανόμενη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τη βιώσιμη διατροφή, τη σπατάλη τροφίμων (food waste) και την ανακύκλωση απορριμμάτων, αποφασίσαμε να συμβάλλουμε σε όλη αυτή τη συζήτηση και στην εξεύρεση λύσεων μετατρέποντας το σχολείο μας σε ένα food producing school. To σχολείο, δηλαδή, μέσα από αυτή την ιδέα και χρησιμοποιώντας έξυπνες πρακτικές μπορεί να βοηθήσει ενεργά τους δήμους, τις κοινότητες αλλά και το κράτος προς την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων. Η αποστολή της μαθητικής επιχείρησης grEATboxes (όπως ονομάστηκε μετά από brainstorming μεταξύ των μαθητών) είναι:

Target Audience

Σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς), συμπολίτες, τοπική κοινωνία, τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Initiative time

Mια σχολική χρονιά (~2 ώρες/βδομάδα) - όμιλος επιχειρηματικότητας

Initiative Location

Σχολείο, εκθεσιακοί χώροι (διάχυση & προβολή)

SUPPORTED FILES(1)


Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation