Σχέδια μαθήματος

3ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Βιοποικιλότητα: Μας ζώσανε τα φίδια!

Βιοποικιλότητα: Μας ζώσανε τα φίδια!
SUBMITTED FROM:

3ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας

Λειτουργούν 11 τμήματα, τμήμα ένταξης κ ολοήμερο


School Principal

Ευάγγελος Καινούργιος

Contact with School


Description

 

Α) Σε κάθε μάθημα δίνονταν στους μαθητές πληροφορίες σχετικά με το είδος του φιδιού που θα ασχολούμασταν, στα Αγγλικά, καθώς και μια φωτογραφία του, κομικοποιημένη, για επεξεργασία από τα παιδιά. Δινόταν το άγνωστο λεξιλόγιο και αφού έβλεπαν κι άλλες φωτογραφίες του είδους, τα παιδιά, σε ομάδες, έγραφαν περιληπτικά για τα χαρακτηριστικά του φιδιού, το φυσικό του περιβάλλον, τις συνήθειες και τις ικανότητές του. Στη συνέχεια, πάλι σε ομάδες, έκαναν μετάφραση της αγγλικής περίληψης και χρωμάτιζαν την ασπρόμαυρη, κομικοποιημένη φωτογραφία του φιδιού ώστε να μοιάζει με την κανονική.

Β) Αφού συζητήσαμε για το ρόλο των φιδιών στην ισορροπία της φύσης και τη χρησιμότητά τους, τα παιδιά έγιναν αναμεταδότες γνώσεων παρουσιάζοντας τις πληροφορίες αυτές στα υπόλοιπα τμήματα του σχολείου αλλά και στους γονείς τους στο σπίτι.

Γ) Φτιάξαμε μικρές αφίσες, μεγέθους Α4, με τις παραπάνω πληροφορίες, τις οποίες τα παιδιά στόλισαν με χειροποίητα «γραμματόσημα».

Δ) Δημιουργία παιχνιδιού: Εκτύπωσα, πλαστικοποίησα και έκοψα σε μικρό μέγεθος φωτογραφίες από τα 5 είδη οχιάς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Κάθε παιδί πήρε ένα σακουλάκι με 27 φωτογραφίες από τις 5 οχιές καθώς και μια φωτοτυπία «λυσάρι» με τις οχιές σε κατάταξη ανά είδος. Τρόπος χρήσης: α) Αναγνώριση κ κατάταξη των οχιών ανά είδος, αρχικά με τη βοήθεια της φωτοτυπίας και στη συνέχεια χωρίς. β) Παιχνίδι μνήμης (Memo) συνδυάζοντας κάποια ζευγάρια όμοιων φωτογραφιών από 2 μαθητές.
Στόχος ήταν, βλέποντας πολλές φωτογραφίες από οχιές, που είναι τα μόνα επικίνδυνα φίδια στην Ελλάδα, να μάθουμε να τις ξεχωρίζουμε από τα υπόλοιπα ακίνδυνα. Έτσι γνωρίζουμε αν υπάρχει κίνδυνος χωρίς να πανικοβαλλόμαστε.

Ε) Δημιουργία ερωτηματολογίου τύπου Σωστό/Λάθος, απευθυνόμενο σε μαθητές, γονείς και συναδέλφους. Στόχος: η ενημέρωση και η κατάρριψη μύθων που αφορούν αυτά τα παρεξηγημένα ζώα, οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα την άσχημη αντιμετώπισή τους από την πλειοψηφία των ανθρώπων, έχοντας και τις ανάλογες συνέπειες στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της ισορροπίας στη φύση.

ΣΤ) Παρακολουθήσαμε αποσπάσματα της εκπομπής Άγρια Ελλάδα (ΕΡΤ3) όπου ο βιολόγο-ερευνητής και αυθεντία στα ερπετά, Ηλίας Στραχίνης, παρουσιάζει διάφορα φίδια της ελληνικής φύσης με τον δικό του, ιδιαίτερο και ελκυστικό τρόπο! Μας έδειξε επίσης και τις Πρώτες Βοήθειες σε περίπτωση δηλητηριώδους δαγκώματος, τις οποίες και εφαρμόσαμε στη πράξη στην τάξη.

Ζ) Δημιουργήσανε μετά από καταιγισμό ιδεών, συννεφόλεξα στα ελληνικά και τα αγγλικά με θέμα τη Βιοποικιλότητα και τα φίδια.
Η) Φτιάξανε στο μάθημα της πληροφορικής ρομποτικά φίδια με τα οποία μιμήθηκαν την κίνηση των ερπετών - σε συνεργασία με Κωνσταντίνο Κιτσαντά (ΠΕ19 Πληροφορικής).
Θ) Μελετήσαμε και διαδώσαμε πληροφορίες για το ρόλο των φιδιών, για το πώς ξεχωρίζουμε τις οχιές από τα υπόλοιπα φίδια και είδαμε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις αιτίες θανάτου στη Ελλάδα.
Ι) Επίσης, επισκεφτήκαμε 3 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Αράχθου Άρτας, Πραμάντων και Σφακιωτών Λευκάδας) κι έχουμε προγραμματίσει επίσκεψη και στο ΚΠΕ Κόνιτσας με στόχο την άμεση επαφή των μαθητών με τη φύση και την ευαισθητοποίηση τους σε περιβαλλοντικά θέματα.
Να σημειωθεί ότι πηγή των πληροφοριών μας ήταν το www.herpetofauna.gr, η εκπομπή της ΕΡΤ3, Άγρια Ελλάδα και ο Ηλίας Στραχίνης (βιολόγος, ερευνητής και παρουσιαστής της εκπομπής) ο οποίος μου επέτρεψε να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις του και τις φωτογραφίες του.

 


Results / Reactions

Εκτιμώ ότι με το πρόγραμμα αυτό οι μαθητές απέκτησαν γνώσεις και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, τα οποία πέρασαν με τη σειρά τους στο υπόλοιπο σχολείο και σε μέρος της κοινωνίας. Έμαθαν ότι ακόμη κι ένα παρεξηγημένο είδος, όπως τα φίδια, έχει σημαντικό ρόλο στη φύση, προστατεύεται από το νόμο και θα πρέπει να προστατεύεται και από τους ενεργούς πολίτες, όπως και κάθε άλλο είδος, για τη διατήρηση της Βιοποικιλότητας, της ισορροπίας στη φύση και ως επέκταση της ανθρώπινης ύπαρξης.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές,-τριες:
Α) Έμαθαν να αναγνωρίζουν κάποια είδη της ελληνικής ερπετοπανίδας.
Β) Λύθηκαν απορίες και καταρρίφθηκαν οι μύθοι που δυσφημίζουν αυτά τα ωφέλιμα ζώα.
Γ) Κατανόησαν την ανάγκη διατήρησης της βιοποικιλότητας.
Δ) Έμαθαν πρώτες βοήθειες σε περίπτωση δαγκώματος από δηλητηριώδες φίδι.
Ε) Ανέπτυξαν την ικανότητα παρατήρησης της ζωής στη φύση.
ΣΤ) Ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα περιβάλλοντος.
Ζ) Ανέπτυξαν τις ικανότητές τους στην ομαδική συνεργασία.
Η) Γενικά, παθιάστηκαν με το θέμα, ζωγράφιζαν συνέχεια φίδια (μαρτυρία γονέων), έμαθαν ότι το κάθε ζώο έχει το ρόλο του στη φύση και πρέπει να το σεβόμαστε.
Θ) Τέλος, μετέφεραν όλες τις παραπάνω γνώσεις και στους οικείους τους.

 



COOPERATING ACADEMICS

Βασιλική Φειδοπούλου

Objective Action

Α) Γνωριμία και διάκριση φιδιών της Ελλάδας. Β) Κατανόηση της έννοιας της βιοποικιλότητας και της αναγκαιότητας για σεβασμό προς αυτήν . Γ) Ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον, τόσο των μαθητών που συμμετέχουν όσο και του κοινού στο οποίο απευθύνεται το πρόγραμμα. Δ) Να μάθουμε τρόπους αντιμετώπισης σε περίπτωση δηλητηριώδους δαγκώματος

Initiative time

5 μήνες, 1 διδακτική ώρα τη βδομάδα

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation