Καλές πρακτικές

6/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Ωρεών


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Βιωματική μάθηση

Βιωματική μάθηση
SUBMITTED FROM:

6/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Ωρεών

Το Σχολείο μας βρίσκεται στους Ωρεούς, στη Β. Εύβοια, σε ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, ιδιαίτερα τουριστικό και γνωστό από το ομώνυμο κάστρο του και τον «Ταύρο των Ωρεών»


School Principal

Τσελίκα Χριστούλα

Contact with School


Description

Στα πλαίσια περιβαλλοντικών προγραμμάτων ή και σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, υλοποιούμε δράσεις στις οποίες έχουν ενεργό συμμετοχή και σημαίνοντα ρόλο οι ίδιοι οι μαθητές.Οι μαθητές ζουν και αναπαράγουν με θεατρικό τρόπο, όλα όσα υλοποίησαν κατά τη διάρκεια περιβαλλοντικού προγράμματος. Εχουν λόγο στη σκηνοθεσία, στα κοστούμια, στις κινήσεις. Γίνονται οι πρόβες στο χώρο του κήπου και παρουσιάζεται το θεατρικό στο τέλος στην παρουσίαση του ομώνυμου  περιβαλλοντικού προγράμματος.

Πραγματοποιούν εκπ/κή εκδρομή στην Παύλιανη Φθιώτιδας, (εισαγωγή επιπλέον φωτογραφίας) στα πλαίσια περιβαλλοντικού προγράμματος "Δάσος και Νερό", ανακαλύπτουν τη χλωρίδα της περιοχής και μαθαίνουν τη χρήση και αξία ανανεώσιμων μορφών ενέργειας: μαντάνια, νεροτριβή, νερόμυλος κ.ά.

Κάνουν εργασίες στον σχολικό κήπο(φυτέματα, σκαλίσματα, ποτίσματα, ημερολόγιο εργασιών, στάδια εξέλιξης των φυτών)

Παρασκευάζουν σαπούνια, (σχετικό βίντεο) κεραλοιφές, ("φωτογραφία δράσης") αρωματικά έλαια στα πλαίσια περιβαλλοντικού προγράμματος:"Αρωματικά φυτά και βότανα"

Μαθαίνουν την δημιουργία "κόμποστ' και φτιάχνουν το δικό τους κόμποστ στον κομποστοποιητή του κλ\ήπου τους.

Φτιάχνουν φωλιές για τα πουλιά συμμετέχουν σε διαγωνισμό για την ανάδειξη της "καλύτερης φωλιάς", αλλά και σε διαγωνισμό "πρωτότυπης γλάστρας".


Results / Reactions

Οι εκπ/κοί επανατροφοδοτούνται και βρίσκουν ενδιαφέρον για παραπέρα εξέλιξη σε παιδαγωγικές πρακτικές και διδακτικές μεθόδους.Συνηδειτοποιούν ότι πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσής τους.

Αντλούν και οι ίδιοι χαρά μέσα από συνεργατικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα πριν την υλοποίηση των δράσεων,  ή και κατά τη διάρκεια αφού αρκετά συχνά καλούνται να συνεργαστούν μεταξύ τους για την προετοιμασία και το πλάνο οργάνωσης, καθώς και κατά την υλοποίησή τους.

Με τη δημιουργική μάθηση,  οι μαθητές, ενισχύονται για να κατανοήσουν πώς και γιατί συμβαίνουν τα πράγματα γύρω τους και να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις για τη θέση που θα πάρουν απέναντι σε περιβαλλοντικά προβλήματα που ταλανίζουν τη γη και να αγωνιστούν για την αντιμετώπισή τους.

 



Co-operations

 

Σε κάποιες από αυτές τις δράσεις, έχουμε την «εμπλοκή» των γονέων ή άλλων φορέων της τοπικής κοινωνίας, μετά από αίτημά μου για συνεργασία, ΚΠΕ (Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης). Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται ο ρόλος του Σχολείου. Είναι ένα «ανοιχτό σχολείο», το οποίο συνεργάζεται με όλους όσους έχουν σχέση με το μαθητή: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ειδικοί επιστήμονες, φορείς της τοπικής κοινωνίας, γονείς των μαθητών, αλλά και εγγραφή του σχολείου σε  Εθνικά Θεματικά Δίκτυα: «Ελληνική Εταιρία προστασίας της φύσης, (οικολογικά σχολεία), Εθνικό θεματικό Δίκτυο του ΚΠΕ Μακρινίτσας. Ακόμη συμμετοχή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: eTwwining.


COOPERATING ACADEMICS

Τσελίκα Χριστούλα, Αδάμ Μαρία, Λουτσοστάθη Ασημίνα

SPREAD THE WORD METHODS

Ανάρτηση των δράσεων στην ιστοσελίδα του Σχολείου.

Ανάρτηση κάποιων από τις δράσεις στον τοπικό τύπο.

Διάχυση των πληροφοριών σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα.Παρουσίαση των δράσεων στο τέλος της χρονιάς με καλλεσμένους συναδέλφους γειτονικών σχολείων,τοπικούς φορείς, ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μας και μας βοήθησαν.


Objective Action

Μαθητές και εκπ/κοί νιώθουν τη χαρά της μάθησης και βρίσκουν ενδιαφέρον για παραπέρα εξέλιξη: Ο ι μαθητές μαθαίνουν «πώς να μαθαίνουν», έρχονται σε επαφή με την πολυαισθητηριακή προσέγγιση της γνώσης, διότι όπως είπε ένας μεγάλος παιδαγωγός « η εκπ/ση δεν πρέπει να μιλά μόνο στο στο μυαλό αλλά και στην καρδιά» Εφαρμόζοντας ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες αίρονται οι συγκρούσεις, εξομαλύνονται οι εντάσεις μεταξύ των μαθητών και όλοι ανεξαιρέτως,(εθνικότητας, ,μαθησιακού επιπέδου ,) συμμετέχουν και είναι σε θέση να αναζητήσουν την γνώση να την εξελίξουν και να την εφαρμόσουν στη ζωή τους. Μέσα από τις διαδικασίες αυτές, ο καθένας βρίσκει το ρόλο του και κανείς δεν μένει στο περιθώριο. Παρατηρείται μείωση προβληματικών συμπεριφορών(αρκετά συχνά δίνονται ηγετικοί ρόλοι σε παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς με αποτέλεσμα τη θετική τους ενίσχυση).Έτσι λοιπόν έχουμε μείωση πολύ σημαντική αυτών των συμπεριφορών και εν τέλει καταστολή του φαινομένου της εγκατάλειψης του Σχολείου.

Target Audience

Απευθύνεται σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα,αλλά γίνεται και διάχυση των πληροφοριών και γνώσεων αφού προσκαλούνται γονείς, ειδικοί επιστήμονες και φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Initiative time

Απρίλιος του 2018 έως Φεβρουάριοςτου 2019

Initiative Location

Δημοτικό σχολείο Ωρεών(σχολική αυλή), Παύλιανη Φθιώτιδας.

SUPPORTED FILES(1)

Videos 2

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation