Καλές πρακτικές

Νηπιαγωγείο Κεντριού


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Ας βοηθήσουμε τις μέλισσες

Ας βοηθήσουμε τις μέλισσες
SUBMITTED FROM:

Νηπιαγωγείο Κεντριού

Το Νηπιαγωγείο μας βρίσκεται σε ένα χωριό κοντά στην Ιεράπετρα Κρήτης. Φοιτούν σε αυτό 33 μαθητές και εργάζονται 3 εκπαιδευτικοί. Το νηπιαγωγείο κάθε χρόνο συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα (eTwinning - και Erasmus), σε καινότομα ( steam- ρομποτική, περιβαλλοντικά κλπ) και έχει αποσπάσει βραβεία για τις δράσεις του ( στον 10ο εθνικό διαγωνισμό eTwinning - 1η θέση στην κατηγορία Νηπ. Δημ(5-12) / πρώτη θέση στο 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου 2020 «Κάντο να ακουστεί» του ERS στην κατηγορία : ραδιοφωνικό μήνυμα)


School Principal

Παπουτσάκη Καλλιόπη

Contact with School


Description

Η συμβολή των μελισσών στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, δεν περιορίζεται μόνο στα πολύ ωφέλιμα προιόντα που παράγουν, αλλά και στην αναπαραγωγική διαδικασία των φυτών (επικονίαση) όπως προαναφέραμε. Οι μέλισσες έχουν ενεργό ρόλο στην γονιμοποίηση των φυτών, καθώς δρουν ως μηχανικοί μεταφορείς της γύρης. Την σημαντική λοιπόν εποχή της ανθοφορίας , οι μέλισσες προκειμένου να τραφούν, πλάθουν την γύρη και την μεταφέρουν με τα πίσω πόδια τους στην κυψέλη . Πετώντας από άνθος σε άνθος, βοηθούν στην επικονίαση των φυτών, μεταφέροντας ασυναίσθητα την γύρη από τους ανθήρες στο στίγμα του άνθους. Χαρακτηριστικό είναι ότι βοηθούν στην επικονίαση του 60 με 70 % των φυτικών ειδών.
Καλλιεργήσαμε για όλους τους παραπάνω λόγους στον κήπο μας  μελισσοκομικά φυτά όπως : Θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο, θρούμπι, φασκόμηλο,  γαϊδουράγκαθο,λεβάντα και δημιουργήσαμε φωλιές για τις μέλισσες !!


Results / Reactions

Οι γονείς και η τοπική κοινωνία ενημερώθηκε για την σημασία και των ρόλων των μελλισών στο περιβάλλον.Τα παιδιά απέκτησαν θετική στάση ως προς τις μέλισσες και τον ρόλο τοςυ στο οικοσύστημα !  Co-operations

Σύλλογος γονέων 
Ανθοπαραγωγοί περιοχής 
Αγροτικοί σύλλογοι 
Μελισσοκόμος
Τοπική επιχείρηση παραγωγής μελιού 
Greenpeace


COOPERATING ACADEMICS

Καλλιόπη Παπουτσάκη , Ανδρομάχη Τσιάντα , Κατερίνα Καλαϊτζάκη , Γεωργία Χατζηδημητρίου

SPREAD THE WORD METHODS

Δημοσίευση σε κοινωνικά δίκτυα και τοπικά ΜΜΕ 


Objective Action

Να αναδείξουμε τρόπους ώστε να βοήθησουμε τις μέλισσες και στο έργο τους.Να αναδείξουμε τη σπουδαιότητα των μελισσών για το οικοσύστημα και να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τον φθίνοντα πληθυσμό τους παγκοσμίως.

Target Audience

Μαθητές, γονείς , εκπαιδευτικοί

Initiative time

Οκτώβριος 2020

Initiative Location

Αυλή νηπιαγωγείου

PHOTOS 1Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation