Σχέδια μαθήματος

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Christmas Decoration Exchange 2018 - Ανταλλαγή Χριστουγεννιάτικων Στολιδιών

Christmas Decoration Exchange 2018 - Ανταλλαγή Χριστουγεννιάτικων Στολιδιών
SUBMITTED FROM:

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων


School Principal

Ειρήνη Χιωτάκη

Contact with School


Description

Το project «Ανταλλαγή Χριστουγεννιάτικων Στολιδιών» (Christmas Decoration Exchange) διοργανώθηκε από το Europe Direct Wrexham - UK με τη συμμετοχή του Europe Direct Περιφέρειας Κρήτης.  Επρόκειτο για μια ανταλλαγή ανάμεσα σε μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι κατασκεύασαν χριστουγεννιάτικα στολίδια με σκοπό να τα στείλουν σε σχολεία που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης. Πέρα από τα στολίδια, κάθε σχολείο ετοίμασε πληροφοριακό υλικό (έντυπο ή ηλεκτρονικό) για το πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στη χώρα του ή στην ιδιαίτερη περιοχή της χώρας του, το οποίο επίσης έστειλε στα σχολεία της ομάδας στην οποία εντάχθηκε. Μέσα από όλη τη διαδικασία τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις αρχές και τις ιδρυτικές αξίες της Ε.Ε. -χαρακτηριστικά που διέπουν το κάθε σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος, με σεβασμό στα δικαιώματα όλων των πολιτών-, να αισθανθούν τη σπουδαιότητα του να ανήκεις σε μία κοινότητα και συνάμα να έρθουν σε επαφή με ήθη, έθιμα και παραδόσεις της Ελλάδας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη δράση που υλοποιήσαμε πατώντας Christmas Decoration Exchange 2018.


Results / Reactions

Όλη αυτή την εμπειρία από τη δράση που υλοποιήσαμε σκεφτήκαμε να την αξιοποιήσουμε δίνοντας Ευρωπαϊκή διάσταση στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή μας με τίτλο «Αναζητώντας ευχές στη γειτονιά της Ευρώπης». Εμπνευστήκαμε, έτσι, ένα σενάριο όπου ο "παλιός χρόνος" μαζί με τη "νέα χρονιά" ταξιδεύουν σε χώρες της Ευρώπης αναζητώντας πολύτιμα δώρα-ευχές, αξίες μοναδικές, για να χαρίσουν στον κόσμο:  αγάπη, ειρήνη, ελευθερία, ισότητα, συνεργασία, αλληλεγγύη, αποδοχή, σεβασμό…  Παράλληλα, σε κάθε σταθμό τους, ζωντανεύουν θρύλοι και έθιμα του τόπου που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα. Τα δώρα-ευχές από κάθε χώρα τα συμβολίζουν αστέρια φωτεινά, που τα υψώνουν ψηλά, για να θυμάται ο κόσμος όλος τι μας γεμίζει με χαρά! Την ημέρα της γιορτής οι επισκέπτες μας ενημερώθηκαν για το project της ανταλλαγής Χριστουγεννιάτικων στολιδιών. Είχαν ακόμη την ευκαιρία να καμαρώσουν το Ευρωπαϊκό μας δέντρο με τα ξεχωριστά στολίδια του, αλλά και να δουν το έντυπο πληροφοριακό υλικό το οποίο συνόδευε τα στολίδια που λάβαμε και που είχαμε εκθέσει στον ενιαίο χώρο του νηπιαγωγείου.Co-operations

Συνεργαστήκαμε  με το Europe Direct Περιφέρειας Κρήτης, όπως και με 25 σχολεία από 12 Ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία (2),  Κροατία (1), Τσεχία (1), Εσθονία (1),  Γαλλία (4),  Γερμανία (1),  Ελλάδα (1),  Ιταλία (3),  Πορτογαλία (1), Ρουμανία (2),  Ισπανία (5), Ηνωμένο Βασίλειο (3).


COOPERATING ACADEMICS

Ειρήνη Χιωτάκη, Ιωάννα Χρυσανθακοπούλου, Αθηνά Μίχου

Objective Action

Να γνωρίσουν τα παιδιά τις ιδρυτικές αξίες της Ε.Ε. και να αποκτήσουν γνώσεις για άλλες χώρες της Ευρώπης με ενδιαφέρον, δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο, ώστε: αφενός να μάθουν για τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους και αφετέρου να ανακαλύψουν πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και πτυχές που αφορούν στον πολιτισμό τους (γλώσσα, γεωγραφία, ιστορία, ήθη, έθιμα…) κατανοώντας έτσι καλύτερα την έννοια του Ευρωπαίου πολίτη.

Initiative time

Νοέμβρης - Δεκέμβρης 2018

PHOTOSConnection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation