Σχέδια μαθήματος

2ο ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Crowddreaming – Youth co-create Digital Culture

Crowddreaming	– Youth	co-create	Digital	Culture
SUBMITTED FROM:

2ο ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ


School Principal

ΣΥΡΙΟΥ ΚΩΣΤΟΥΛΑ

Contact with School


Description

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (κοινωνική αειφορία) : σχολείο : 2ο γελ Πάτρας ,τμήμα  Α1 , υπεύθυνος καθηγητής : Αθανασόπουλος Άγγελος κοινωνιολόγος.

 

Ένα έργο Erasmus + KA3 σχετικά με την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά

-An Erasmus+ KA3 Project about digital cultural heritage-

 

Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαμε αποτελεί δράση  στα πλαίσια πανευρωπαϊκής δράσης οργανωμένης και συντονισμένης από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι το Ε.Α.Π.(ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ). Θα προσπαθήσω αρχικά να παρουσιάσω τη φιλοσοφία του προγράμματος. Μεταφέρω από το σχετικό υλικό που μας χορηγήθηκε :

 «Το σημείο εκκίνησης για τη συμμετοχή ενός πλήθους σε ένα έργο είναι το να μπορείς να επικοινωνήσεις μια πολύ ξεκάθαρη πρόθεση. Το πρώτο βήμα στη διαδικασία της Τέχνης του Crowddreaming αφορά στη μετατροπή της αρχικής επίγνωσης ενός ατόμου ή μιας μικρής ομάδας ανθρώπων σε μια σαφή και ισχυρή πρόθεση, που μπορεί να παρακινήσει ένα πλήθος να συμμετάσχει ενεργά σε ένα έργο. Είναι ο ευγενής και κοινός στόχος που οι άνθρωποι μπορεί να επιθυμούν να επιτύχουν, βασισμένοι μόνο σε αλτρουιστικά κίνητρα. Στο έργο Crowddreaming: Οι νέοι συν-δημιουργούν Ψηφιακό Πολιτισμό τόσο η επίγνωση όσο και η πρόθεση έχουν καθοριστεί από τους εταίρους του έργου και έχουν παρουσιαστεί στους εκπαιδευτικούς. Εφόσον βρίσκεστε εδώ, θεωρούμε ότι συμφωνείτε τόσο με την επίγνωση όσο και με την πρόθεση, τις οποίες ανακαλύψατε κατά τη διάρκεια των coaching circles που πραγματοποιήθηκαν το 2019. Η συμμετοχή σας σε εκείνους τους coaching circles ίσως είχε ως αποτέλεσμα να αναπτύξετε μια προσωπική οπτική τόσο για την κοινή επίγνωση όσο και για την κοινή πρόθεση

Είναι λοιπόν σαφές ότι προηγήθηκε εκπαίδευση και εκμάθηση των εργαλείων που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν την οποία παρακολούθησα επιτυχώς.

« Η αρχική επίγνωση, από την οποία γεννήθηκε τόσο το έργο Crowddreaming: Οι νέοι συν-δημιουργούν Ψηφιακό Πολιτισμό όσο και η ιδέα του Europa Square Challenge, είναι η ακόλουθη:

Οι αποκαλούμενες "ψηφιακά γηγενείς" γενιές είναι οι πρώτες που αντιμετωπίζουν την πρόκληση της εποχής να μεταδώσουν τον υλικό και άυλο πολιτισμό τους μέσω ψηφιακών δημιουργημάτων. Πρόκειται για ένα εντελώς καινούργιο παιχνίδι, το οποίο θα διαμορφώσει το μέλλον της ανθρωπότητας, καθώς οι σημερινές επιλογές καθορίζουν τί από τον σύγχρονο και, εν μέρει, από τον παρελθόντα πολιτισμό θα είναι διαθέσιμο στους επόμενους αιώνες. Ταυτόχρονα, η εκλεπτυσμένη εκπαιδευτική μηχανή που βασίζεται στο αναλυτικό μοντέλο, η οποία εξυπηρετούσε την ανθρωπότητα τόσο καλά τους τελευταίους τρεις αιώνες, αντιμετωπίζει μια βαθιά κρίση επειδή αδυνατεί, λόγω του σχεδιασμού της, να συμβαδίσει με τον ρυθμό ενός κόσμου που αλλάζει με πρωτοφανή ταχύτητα, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των αποτελεσμάτων της Ψηφιακής Μεταρρύθμισης.»

Κάθε σχολείο που συμμετέχει στο Europa Square Challenge διοργανώνει στην έδρα του τα εγκαίνια της Europa Square τον Οκτώβριο, την ίδια εβδομάδα με τα εγκαίνια της εγκατάστασης στις Βρυξέλλες. Η Europa Square είναι ένα κατασκεύασμα επαυξημένης πραγματικότητας, ένα συλλογικό έργο τέχνης, στο οποίο συνέβαλαν οι μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων.

Κάθε σχολείο δημιούργησε μια σκηνή που ευχαριστεί άλλους ανθρώπους που κατοικούν, ή έχουν κατοικήσει, στην Ευρώπη, για τη συμβολή τους στον σημερινό κοινό πολιτισμό. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι μαζί δημιούργησαν ένα αρθρωτό και επεκτάσιμο ψηφιακό μνημείο, το οποίο αντιπροσωπεύει την αξία της Ευρωπαϊκής διαπολιτισμικότητας.

Την εκδήλωση εγκαινίων-παρουσίασης θα παρακολουθήσουν οι υπόλοιποι μαθητές του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς. Ο καθένας καλείται να εμπλουτίσει το έργο με τη δική του μικρή ευχαριστία, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας που επιτρέπει σε όλους να δουν το μνημείο και να αλληλεπιδράσουν με αυτό.

Η επιτυχία της εκδήλωσης επιτρέπει στους μαθητές που συμμετείχαν να κατανοήσουν την αξία της δουλειάς τους και το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα της συνεργασίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι αυτοί που μόνοι τους κατάφεραν να δημιουργήσουν μια απλή ψηφιακή σκηνή! Μαζί με όλα τα άλλα σχολεία, έχουν δημιουργήσει ένα μνημείο που εκτίθεται στις Βρυξέλλες και μπορεί να προκαλέσει την προσοχή πολλών ανθρώπων προς το σχολείο και την πόλη τους. Το σχολείο αποφασίζει ότι θα επαναλάβει την πρωτοβουλία μέσα στα επόμενα χρόνια.

Είναι πια σαφές ελπίζω το γενικό πλάνο στο οποίο κινηθήκαμε .Το πρόγραμμα προκειμένου να στηριχθεί διοικητικά (σχετικό πρακτικό υπεγράφη από τον σύλλογο διδασκόντων) εντάχθηκε στο e-twinning ως ανοιχτό έργο μέχρις κι αυτή τη στιγμή λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που δημιούργησε η πανδημική κατάσταση στην Ευρώπη.

Ήδη η καινοτομία βρίσκεται στη σύλληψη του προγράμματος αλλά εδώ θα παρουσιασθεί η εφαρμογή του στην τάξη που κι αυτή βρίθει καινοτομιών και έντονων συναισθημάτων μιας και συνέπεσε με την οξύτατη υγειονομική κρίση.

Αρχικώς η μέθοδος project σε συνδυασμό με την ομαδοσυνεργατική μέθοδο διδασκαλίας  απετέλεσαν τον πλοηγό μας .Οι 21 μαθητές του Α1 τμήματος και στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας που τους διδάσκω ενεργοποιήθηκαν όλοι είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως στη συνέχεια χρησιμοποιώντας  όλες τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας .

Παρουσιάζω στα ελληνικά  το κείμενο από την παρουσίαση διαφανειών που δημιουργήσαμε με τους μαθητές μου (στα αγγλικά) για τις ανάγκες του προγράμματος.

 

Και η ιστορία ξεκινά …

( στηριγμένο σε πραγματικά γεγονότα )

 

Την άνοιξη του 2013 ήμασταν στη Βαρκελώνη

 

με μια ομάδα μαθητών του 4ου Λυκείου Πάτρας

 

στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός πολιτιστικού προγράμματος (Βαρκελώνη μια πόλη για να ζεις)

και εδώ είναι αυτό που ανακαλύψαμε μεταξύ άλλων :

 

 

 

 

Το Parc Güell  φυσικά

και ποιος είναι αυτός ο σπουδαίος δημιουργός;

 

Μα ο  Αντόνιο Γκαουντί

δεν έχουμε κάτι τέτοιο στην Πάτρα…

και επιστρέψαμε «πλουσιότεροι» στην πόλη μας, αλλά κάπως λυπημένοι καθώς οι υπέροχες στιγμές του ευρωπαϊκού πολιτισμού δεν έχουν φτάσει στο ... λιμάνι μας.

Αλλά το φθινόπωρο του 2020 (και ενώ η δύσκολη κατάσταση του covid-19 μαστίζει ολόκληρο τον κόσμο) μια άλλη ομάδα μαθητών, το Α1 του 2ου λυκείου της Πάτρας, στο πλαίσιο του μαθήματος ιστορίας και ενός άλλου προγράμματος (e-twinning)

με  καθηγητή τον κ. Αθανασόπουλο Άγγελο

δείτε τι ανακαλύψαμε :

 

Το παραθαλάσσιο πάρκο της Πάτρας σαφώς επηρεασμένο  από το στιλ Gaudi

 

 

 

ένα μικρό παραθαλάσσιο πάρκο λοιπόν και στην  πόλης μας με τεχνική  Γκαουντί.

 

Γιατί ΤΕΛΙΚΆ ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα, μια κοινή κουλτούρα της Μεσογείου ίσως μπορούμε να ελπίζουμε-σκεφτόμαστε ως έναν κοινό ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Για όλα αυτά σε ευχαριστούμε Ισπανία για τον μεγάλο καλλιτέχνη που μας πρόσφερες τον Α.Γκαουντί. Συναντήθηκαν οι ματιές μας στο ηλιοβασίλεμα και στον πολιτισμό… σε αυτή την δύσκολη στιγμή για  όλους  έχουμε ο ένας τον άλλο.

Παραθέτω τους ηλεκτρονικούς συνδέσμους που είναι αναρτημένο όλο το υλικό αν και η τελική ψηφιακή παρουσίαση ( σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο) δεν είναι ακόμα έτοιμη λόγω των προβλημάτων και των δυσκολιών της πανδημίας.

https://live.etwinning.net/projects/project/230720

https://drive.google.com/drive/folders/1OKinxD98J0C2iSN9z4kpzcI_T8QilCSO


Results / Reactions

δημιουργία εικονι<κής ευρωπαικής σκηνής -μουσείου όπου μεταξύ άλλων δημιουργιών παρατέθηκε και η δικιά μας σκηνή.

ο σύνδεσμος  europa scuare :

https://uploads-prod.reticulum.io/files/647261e4-f491-4fad-9798-e0c6c206593a.mp4

παρατηρηση : η δικιά μας δουλειά εμφανίζεται στο δωματιο της Ισπανίας γιατί ευχαριστούμε την Ισπανία  για τον Γκαουντί.



COOPERATING ACADEMICS

Αθανασόπουλος Άγγελος

Objective Action

η συνείδηση της ευρωπαικής κοινότητας μέσω του πολιτισμού ως στοιχείου της καθημερινής ζωής στην περιοχή μας/

SUPPORTED FILES(1)


Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation