Καλές πρακτικές

2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο: Ο πλανήτης που ονειρευόμαστε

Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο: Ο πλανήτης που ονειρευόμαστε
SUBMITTED FROM:

2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου στεγάζεται στο Μέγαρο Ακαδημίας, στην πλατεία Ιωάννη Ζίγδη, στο κέντρο της πόλης του νησιού. Έχει 171 μαθητές ηλικίας 6-12 ετών, κατανεμημένα σε εννέα τμήματα, και 20 εκπαιδευτικούς ποικίλων ειδικοτήτων.


School Principal

Σταματία Μαντικού

Contact with School


Description

Οι υπεύθυνοι δάσκαλοι των τμημάτων ως αρωγοί προσπαθήσαμε να καταγράψουμε τα ενδιαφέροντα των παίδων τα οποία είχαν και άμεση σχέση με τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ενημερώσαμε όλη τη σχολική κοινότητα και τις οικογένειες των μαθητών/τριων μας για τους Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, για το τι είναι και ποιος είναι ο ρόλος τους, περάσαμε σε μία σειρά δράσεις για να ευαισθητοποιήσουμε και την τοπική κοινωνία.
Οριοθετήσαμε λοιπόν μαζί με τα παιδιά τους στόχους των δράσεων που δεν ακολουθούσαν αποκλειστικά τους στόχους του Αναλυτικού Προγράμματος. Εφαρμόσαμε σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές που είχαν ενδιαφέρον για τα παιδιά. Επεξεργαστήκαμε μαζί με τα παιδιά τα παραγόμενο προϊόντα, που ήταν πράγματι πολλά και ενδιαφέροντα: αφίσες, άρθρο, ημερίδες, περιβαλλοντικές ιστορίες κ.α.


Results / Reactions

Μέσα από το πλήθος των δράσεων μας δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές/τριες, στους γονείς τους, αλλά και στην τοπική κοινωνία, να αποκτήσουν γνώσεις, αξίες και να διαμορφώσουν στάσεις, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί το ενεργό τους ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της προστασίας και βελτίωσης του περιβάλλοντος. Διαμόρφωσαν νέο ήθος, νέες αξίες, νέους κοινωνικούς στόχους φαίνεται να σχημάτισαν μια διαφορετική αντίληψη για τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος. Αυτό φαίνεται μέσα από τις εργασίες που δημοσίευσαν οι μαθητές/τριες μας στην ιστοσελίδα του σχολείου μας και τα άρθρα τους σε τοπική εφημερίδα. Μέσα από τα άρθρα τους όχι μόνο αναδεικνύουν περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν το νησί της Ρόδου, αλλά προτείνουν και λύσεις γι΄αυτά. Επίσης διοργάνωσαν μαθητικές ημερίδες που σκοπό είχαν τη διάχυση των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης.Co-operations

 • Η συνεργασία μας με το ΚΠΕ Πεταλούδων ήταν άριστη, πλαισιώσαμε ένα μεγάλο μέρος των δράσεων του.
 • Συνεργαστήκαμε με την υπηρεσία πρασίνου του Δήμου Ρόδου
 • Την Πολεμική Αεροπορία
 • Την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Ρόδου
 • Τον Υδροβιολογικό σταθμό Ρόδου
 • Την Εθνική και Δημοτική βιβλιοθήκη Ρόδου
 • Τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Ρόδου
 • Το Διεθνές κέντρο Μεταφραστών και Λογοτεχνών Ρόδου
 • Το Σύλλογο Αιμοδοτών Εθελοντών Ρόδου
 • Το Σύλλογο Σαμαρειτών Ρόδου
 • Την Εφορεία Αρχαιοτήτων
 • Τμήμα πρωτοβάθμιας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πολιτιστικών, αγωγής υγείας
 • Με το ΠΤΔΕ  του Πανεπιστημίου Αιγαίου

COOPERATING ACADEMICS

Μαντικού Σταματία, Πουγούνια Αικατερίνη, Τραγούδα Αικατερίνη, Μουστάκα Αγγελική, Τσούτσουρα Φρειδερίκη, Κατσιμίρη Φωτεινή, Λιβανίου Ευαγγελία, Καρβούνη Ευαγγελία

SPREAD THE WORD METHODS

Objective Action

Στη σχολική μας μονάδα χτίζουμε τον πολίτη με οικολογική παιδεία , οικολογική συνείδηση , ενεργό και υπεύθυνο στο κοινωνικό πεδίο, υιοθετώντας το «Κατανοώ για να δράσω». Πιστεύοντας πως η ανάληψη δράσης δεν είναι αποκλειστική υπόθεση των κυβερνήσεων, αλλά υπόθεση όλων, αφού ενημερώσαμε όλη τη σχολική κοινότητα και τις οικογένειες των μαθητών/τριων μας για τους Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, για το τι είναι και ποιος είναι ο ρόλος τους, περάσαμε σε μία σειρά δράσεις για να ευαισθητοποιήσουμε και την τοπική κοινωνία. Έτσι ώστε συνολικά όλοι να διαμορφώσουν νέο ήθος, νέες αξίες, νέους κοινωνικούς στόχους προκειμένου να σχηματίσουν μια διαφορετική αντίληψη για τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

Target Audience

Στους Μαθητές, Γονείς και Τοπική Κοινωνία

Initiative time

Η σχολική δράση κράτησε όλη τη χρονιά

Initiative Location

Υλοποιήθηκε εντός, αλλά κυρίως εκτός σχολείου

PHOTOSConnection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation