Καλές πρακτικές

4ο Νηπιαγωγείο Ραφήνας


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Διατροφή

Διατροφή
SUBMITTED FROM:

4ο Νηπιαγωγείο Ραφήνας

Δημόσιο Διθέσιο Νηπιαγωγείο, με κλασικό και Ολοήμερο Τμήμα. ΠΕ Ανατολικής Αττικής


School Principal

Χατόγλου Ευφροσύνη

Contact with School


Description

Το θέμα της Διατροφής περιλάμβανε μια ποικιλία δράσεων εντός και εκτός τάξης. Σημαντικό επίτευγμα ήταν η καθιέρωση της Φρουτοσαλάτας κάθε Παρασκευή με φρούτα που έφερναν τα παιδιά, ή πηγαίναμε όλοι στο μανάβικο να τα διαλέξουμε. Εκπαιδευτικές εκδρομές: Στο μουσείο Άρτου στο Βαρνάβα, στη Γεωπονική σχολή του Συγγρού. Συνεργασία με την οργάνωση Μπορούμε, η οποία μας παρουσίασαν πρόγραμμα για την εξοικονόμηση φαγητού και την υπεύθυνη κατανάλωση (στόχος 3) Παιχνίδια επιτραπέζια, ψυχοκινητικά, βιβλία, video, κουκλοθέατρα κ.ά που πληροφορούσαν για τη διαδικασία και αξία της τροφής στον οργανισμό μας. Πικ νικ. Μαγειρέματα στην τάξη. Πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό είχαμε από τη συνεργασία μας με το WWF  στα πλαίσια του προγράμματος Υγιής διατροφή-υγιής Πλανήτης.


Results / Reactions

Τα παιδιά λάτρεψαν τη διαδικασία της Φρουτοσαλάτας της Παρασκευής και υιοθέτησαν θετική στάση απέναντι στα φρούτα. Αντιθέτως, καλλιέργησαν μια απέχθεια για τη ζάχαρη. Συνήθισαν σε ένα υγιεινό πρωινό και σε μεσογειακές τροφές. Οι γονείς που βοηθησαν στη φρουτοσαλάτα, που μας συνόδευσαν στις εκπαιδευτικές εξόδους, συμμετείχαν με αγάπη και επηρεάστηκαν θετικά ως προς τη διατροφή των παιδιών. Η συγκέντρωση τροφίμων και χρημάτων για το Χαμόγελο του Παιδιού υπήρξε το επιστέγασμα της συζήτησης για τους συνανθρώπους μας που στερούνται το βασικό αγαθό. Η δημιουργία κομπόστ στο σχολικό κήπο ευαισθητοποίησε τα παιδιά για το περιβάλλον. Εξίσου και η πληροφόρηση από το Μπορούμε για τη σημασία της φροντίδας ώστε να μην πετάμε φαγητό.

Ο αυτοματισμός της διατροφής έγινε συνειδητοποιημένη λειτουργία για τα παιδιά. Οι παγκόσμιοι στόχοι 3 και 12 έγιναν πράξη.Co-operations

γονείς, οργάνωση Μπορούμε. WWF


COOPERATING ACADEMICS

Χατόγλου Ευφροσύνη

SPREAD THE WORD METHODS

Γονείς, κοινοτικά και δημοτικά δίκτυα, ethelontis.gr


Objective Action

Η διαμόρφωση υγιεινών συνηθειών διατροφής, οι γνώσεις για τη λειτουργεία της διατροφής και τη σημασία της, γνώση για την προέλευση και παραγωγή των τροφών, οι οικολογικές στάσεις απένταντι στην τροφή.

Target Audience

Μαθητές,γονείς

Initiative time

όλη η σχολική χρονιά 2018-19

Initiative Location

Εντός και εκτός τάξης ( μανάβικο, ελαιώνες, μουσεία)

PHOTOSConnection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation