Καλές πρακτικές

Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα Καβάλας


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Δίκτυο Ενεργών Μαθητών - Ο Τοίχος της Καλοσύνης

Δίκτυο Ενεργών Μαθητών - Ο Τοίχος της Καλοσύνης
SUBMITTED FROM:

Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα Καβάλας

Ένα γυμνάσιο, 7 χιλιόμετρα δυτικά της Καβάλας, με παιδιά από τον Αμυγδαλεώνα και τα χωριά Ν. Ζυγό και Κρυονέρι, με δραστηριότητες εντός και εκτός σχολικού χώρου και με δυναμική διάδραση και σύνδεση με την τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Ωστόσο, πρόκειται για ένα σχολείο που στεγάζεται σε ένα πολύ παλιό κτίριο, δεν έχει γυμναστήριο, υπολείπεται σε ψηφιακό εξοπλισμό , η βιβλιοθήκη του που φτιάχτηκε με συνεργασία μαθητών και καθηγητών και είναι ανοιχτή ακόμη και το καλοκαίρι στην τοπική κοινωνία για δανεισμό στεγάζεται σε λυόμενο, οι τουαλέτες βρίσκονται στον αύλειο χώρο, ενώ ο εξωραϊσμός, η συντήρηση και η καθαριότητα του χώρου(ζωγραφική εξωτερικών και εσωτερικών τοίχων και επιφανειών, ομάδες καθαριότητας) και η λειτουργία βοτανόκηπου γίνονται με προσωπική δουλειά και μεράκι, μαθητών, καθηγητών και κυρίως της διευθύντριας που επενδύουν ποσοτικά χρόνο εξωσχολικό, ακόμη και το καλοκαί


School Principal

Αρσένη Κυριακή

Contact with School


Description

Στο πλαίσιο του μαθήματος της λογοτεχνίας και με πρωτοβουλία των μαθητών τέθηκε η πρόταση ενεργής παρέμβασης και παρουσίας της σχολικής κοινότητας σε θέματα που αφορούν την κοινωνία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό. Προτάθηκε η δημιουργία ενός Δικτύου Ενεργών Μαθητών με την ονομασία Δ.Ε.ΜΑ. και με πρόθεση να κατατεθεί ένα "δέμα" στη σχολική κοινότητα. Τουτέστιν, ένα δίκτυο, μία πλατφόρμα συνεργασιών των σχολείων και των δύο βαθμίδων, με δράσεις που θα αφορούν την κοινωνία και τον Άνθρωπο.
Πρώτη δράση, προτάθηκε να είναι η ένταξη στο δίκτυο των άνω τριάντα στον αριθμό πόλεων που υποστηρίζουν το θεσμό του "Τοίχου της Καλοσύνης".
Πρώτη κίνηση ήταν να απευθυνθούμε στον πολύ ενεργό Σύλλογο "Πνοή για το παιδί και την ΟΙκογένεια", ώστε να πλαισιωθούμε με ασφάλεια και με την πείρα του εν λόγω Συλλόγου σε ανάλογες δράσεις. Η ανταπόκριση ήταν άμεση.
Μετά τις τυπικές, γραφειοκρατικές διαδικασίες (άδεια από το Δήμο Καβάλας κτλ) αναζητήσαμε τους πρώτους μας συνεργάτες. Ανταποκρίθηκαν ως προς την ένταξη στο δίκτυο Ενεργών Μαθητών ένα γυμνάσιο και δύο δημοτικά (αναφέρονται πιο πάνω). Η επόμενη κίνηση ήταν η αναζήτηση των πρώτων "Τοίχων". Επτά τοίχοι βρέθηκαν σε περιοχές έξω από σχολεία αλλά και στο Φυλάκειο του Νοσοκομείου Καβάλας, έπειτα από συνάντηση και την έγκριση του Διοικητή του Νοσοκομείου.
Με χορηγίες από τους Συλλόγους Γονέων προμηθευτήκαμε τα πρώτα κρεμαστάρια, που βάφτηκαν , φιλοτεχνήθηκαν και ετοιμάστηκαν από τους μαθητές. Στη συνέχεια, έπειτα από συναντήσεις με το Σύλλογο "Πνοή για το Παιδί και την Οικογένεια" και τους ειδικούς του Νοσοκομείου (αναφέρονται πιο πάνω), και προκειμένου να κατοχυρωθεί η ασφάλεια της δράσης , συντάχθηκαν τα κείμενα με τα προαπαιτούμενα των τοίχων (τι επιτρέπεται και τι απαγορεύται) και πλαστικοποιήθηκαν μαζί με συγκεκριμένες πληροφορίες για την ταυτότητα των τοίχων, ώστε να αναρτούνται ως συνοδευτικά σε κάθε κρεμαστάρι. Οργανώθηκε στη συνέχεια η φιλοτέχνηση των τοίχων και διαμοιράστηκαν οι περιοχές ευθύνης διακριτικής εποπτείας τους στους συμμετέχοντες της δράσης.
Επόμενη κίνηση ήταν η οργάνωση μίας γιορτής σε κεντρικό σημείο της πόλης, ώστε α) να ενημερωθεί ο κόσμος για τη δράση και να συμμετέχει δίνοντας στην ουσία υπόσταση στους τοίχους και β) να προσκληθεί να ενταχθεί με τη διάθεση τοίχων στο δίκτυο μας.
Προσκλήθηκαν φορείς, Σύλλογοι, Συλλογικότητες για να πλαισιώσουν τη γιορτή (αναφέρονται παρακάτω). Βρέθηκαν ευγενικές χορηγίες για την υλοποίηση της γιορτής (ηχητική εγκατάσταση, ενημερωτικά φυλλάδια, ομπρέλες, υλικά εργαστηρίων κτλ). Προτάθηκε και βρέθηκε χορηγός επικοινωνίας. Δημιουργήθηκε διαφημιστικό σποτ από τα ίδια τα παιδιά, καθώς και βίντεο για τη διάχυση της πληροφορίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Δημιουργήθηκε σχετική σελίδα.
Δόθηκε συνέντευξη Τύπου και τα παιδιά συμμετείχαν ζωντανά σε αφιέρωματα σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, όπου ενημέρωναν για το θεσμό, το δίκτυο και απεύθυναν πρόσκληση στη γιορτή.
Η γιορτή υλοποιήθηκε με συγκινητική συμμετοχή του κόσμου. Λειτούργησε γραμματεία για την ενημέρωση του κόσμου και κατατέθηκαν αιτήσεις για την ένταξη στο δίκτυο με διάθεση τοίχων από ιδιώτες, σχολεία και συλλόγους.
Εν συνεχεία οι περισσότεροι τοίχοι φιλοτεχνήθηκαν, και αυτή τη στιγμή είναι ενεργοί με ανταπόκριση των πολιτών. Οι ομάδες εποπτείας βρίσκονται σε επικοινωνία και αισιοδοξούμε η δράση να κατοχυρωθεί και να αγκαλιαστεί από τον κόσμο.


Results / Reactions

Δημιουργία Δικτύου-Πλατφόρμας ενεργών μαθητών που θα λειτουργεί ως τόπος αναφοράς για την συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών τον προγραμματισμό και την υλοποίηση δράσεων που θα αφορούν τη δυναμική συμμετοχή της σχολικής συνάντησης σε θέματα που αφορούν την κοινωνία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό.
Ενεργοποίηση των μαθητών με πολλαπλά οφέλη: ενσυναίσθηση, στοχοθεσία, συνεργασία, σχεδιασμός, διαχείριση προβλημάτων, αποτελεσματικότητα, αποφασιστικότητα, άποψη, υλοποίηση, ενεργή εμπλοκή στο κοινωνικό γίγνεσθαι, σύνδεση με την κοινωνία και την εξωσχολική πραγματικότητα.
Ενεργοί, σκεπτόμενοι μαθητές σημαίνει ενεργοί ενήλικες πολίτες.
Αποτελέσματα πρώτης δράσης:
Συμβολή στην άρση της διαφορετικότητας, συνειδητοποίηση της αξίας και της δύναμης της ανιδιοτελούς προσφοράς, σεβασμός στην αξιοπρέπεια, ενσυναίσθηση, εθελοντισμός, αξία στο συνάνθρωπο.



Co-operations

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ"
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΩΔΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΙΣ
ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ (ΕνΕΑΓΚ)
ART ATTACK
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ “ΓΑΙΑ”
"ΠΑΡΑΜΥΘΑΔΕΣ"
"ACTION TEAM"
ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ(ΣΕΟ)ΚΑΒΑΛΑΣ
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΥΡΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ "Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΣΤΩΡ"
2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΡΗΝΙΔΩΝ
7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΜΥΓΔΑΛΕΩΝΑ, ΤΟΥ 6ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΤΟΥ 8ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
CENTER TV, ENA CHANNEL, ΕΡΤ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΘΡΑΚΗΣ, ΚAVALA POST, KAVALA PORTAL, ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: RADIO ALPHA 88,6(ALPHA MEDIA GROUP)

 


COOPERATING ACADEMICS

Αρσένη Κυριακή, Φανερωμένου Ευδοκία, Μπαλή Χριστίνα Συνεργάτες από τα υπόλοιπα σχολεία: Μυρσίνη Χατζηγιάννη, Έφη Ξουβερούδη, Παναγιώτα Νεοκοσμίδου, Κωνσταντίνος Βλαστάρης

SPREAD THE WORD METHODS

Όπως αναφέρονται άνωθεν (σελίδα στο facebook, εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση)


Objective Action

Δημιουργία ενός δικτύου ενεργών μαθητών με στόχο τη συνεργασία της σχολικής κοινότητας για την κατάθεση προτάσεων, την δημιουργία θεσμών και την ενεργή παρουσία στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Πρώτη δράση : οι μαθητές γίνονται πρεσβευτές πιλοτικά του θεσμού του Τοίχου της Καλοσύνης στην Καβάλας, εντάσσοντας την πόλη στο δίκτυο των πάνω από 30 πόλεων στην Ελλάδα. Ο θεσμός προτείνεται ελαφρώς τροποποιημένος, έπειτα από συναντήσεις με αρμόδιους φορείς (Τεχνική Υπηρεσία Νοσοκομείου Καβάλας, Τεχνολόγος Τροφίμων, Διευθύνρια Μικροβιολογικού).

Target Audience

Σχολική κοινότητα, Γονείς, Τοπική Κοινωνία, Φορείς, Σύλλογοι, Συλλογικότητες, Ιδιώτες, Απλοί πολίτες. Αριθμός συμμετεχόντων: Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα -Τμήμα Β2 , 3 σχολεία ως συνεργάτες (6ο Γυμνάσιο Καβάλας, 2ο Δημοτικό Καβάλας, 8ο Δημοτικό Καβάλας), Σύλλογος

Initiative time

Χαρακτήρας διηνεκής. Πρώτη επιμέρους δράση: πιλοτική- διαρκής. Γιορτή διάχυσης της πληροφορίας και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας: Σάββατο 27 Απριλίου 2018. Προετοιμασία δράσης (οργάνωση, δημιουργία σελίδας και διαφημιστικού σποτ, ραδιόφωνο, τοπική τηλεόραση, ΕΡΤ κτλ): δύο μήνες

Initiative Location

Το μεγαλύτερο μέρος της δράσης υλοποιήθηκε εκτός σχολείου (Συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, και οργάνωση-ενημέρωση όπως αναφέρεται άνωθεν)
Videos 1

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation