Καλές πρακτικές

Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

«Διπολική οικολογική επιχείρηση του Γυμνασίου Κοίμησης»

«Διπολική οικολογική επιχείρηση του Γυμνασίου Κοίμησης»
SUBMITTED FROM:

Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών

Το Γυμνάσιο Κοίμησης βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Κοίμησης,του Δήμου Ηράκλειας στον Νομό Σερρών. Έχει 4 τμήματα με μαθητές από τα Δημοτικά Διαμερίσματα της Κοίμησης του Ποντισμένου και του Λιμνοχωρίου του Δήμου Ηράκλειας Νομού Σερρών.


School Principal

Αντωνιάδης Κωνσταντίνος

Contact with School


Description

Το Γυμνάσιο Κοίμησης στην διάρκεια των δύο τελευταίων ετών συνέστησε μια «Διπολική οικολογική επιχείρηση».
Ο πρώτος πόλος της δράσης της είναι το πιλοτικό εγχείρημα της συλλογής, διάσωσης και διάδοσης τοπικών παραδοσιακών μη υβριδικών σπόρων με απώτερο σκοπό την δημιουργία τράπεζας μη μεταλλαγμένων σπόρων. Συλλέξαμε σπόρους δωρεά από τους κατοίκους του Ποντισμένου και της Κοίμησης, τους σπείραμε στο εργαστήριο φυσικής και χημείας και τα φυτά που παρήγαμε τα δώσαμε προς φύτευση, δωρεάν στους κατοίκους των δύο παραπάνω χωριών. Η μοναδική «υποχρέωση» τους να μας δώσουν πάλι μέρος των σπόρων των αγροτικών προϊόντων (ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, πεπόνι, φασόλια) που παρήγαγαν.
Ο δεύτερος πόλος δράσης της «Διπολικής οικολογικής επιχείρησης του Γυμνασίου Κοίμησης» είναι το βασικό της εγχείρημα της αισθητικής ανάπλασης της σχολικής αυλής. Μετά από δημοσκόπηση που κάναμε σε δείγμα μαθητών και καθηγητών του γυμνασίου και μελέτη των στατιστικών δεδομένων της, εντοπίσαμε ότι θέληση της πλειονότητας του ανθρώπινου δυναμικού ήταν να δώσουμε χρώμα στην αυλή. Η οικολογική επιχείρηση αποφάσισε να προχωρήσει σε δενδροφυτεύσεις ανθοφόρων δενδρυλλίων, ανθεκτικών στις τοπικές καιρικές συνθήκες, και με σταδιακή ανθοφορία τους σε όλη την διάρκεια του έτους. Η επιχείρηση συνεργάστηκε με δασολόγο, με τον δήμο Ηράκλειας, με το πρόεδρο του Δ.Δ Κοίμησης, με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, με ιδιωτικά φυτώρια και κατάφερε να προχωρήσει στην φύτευση 60 ανθοφόρων δενδρυλλίων. Το πόνημα αγκαλιάστηκε από όλους τους τοπικούς φορείς και προστατεύθηκε και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Τα αποτελέσματα του εγχειρήματος ήταν θεαματικά από άποψη ανθοφορίας σε μεγάλο διάστημα μηνών δίνοντας ένα καλαίσθητο περιβάλλον σχολικής αυλής. Στην φετινή χρονιά προχωρήσαμε σε υποστύλωση με δοκούς στήριξης των δένδρων, κλάδεμα και λίπανση τους μετά από έρευνα επιστημονική των μαθητών για τα παραπάνω θέματα.

Είναι συνδυασμός των δράσεων «Αισθητική ανάπλαση της σχολική αυλής» που εκπονήθηκε το σχολικό έτος 2016-2017 και της συνέχισης του με τίτλο «Αλλάζω το σχολείο μου, μεταμόρφωση εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος χώρου» που εκπονήθηκε την φετινή χρονιά 2017-2018.


Results / Reactions

Δημιουργήσαμε μια μικρή προς το παρόν…τράπεζα μη υβριδικών παραδοσιακών σπόρων, καρπούς των δικών μας φυτών που φυτέψαμε στο εργαστήριο φυσικής και δώσαμε στους κατοίκους των χωριών Κοίμησης και Ποντισμένου του Δήμου Ηράκλειας του νομού Σερρών.
Εκπαιδευτικοί άλλων σχολείων μας ζητούν και τους προμηθεύουμε από τους παραδοσιακούς σπόρους μας!
Δημιουργήσαμε μια χρωματικά καλαίσθητη σχολική αυλή με την φύτευση 60 ανθοφόρων δενδρυλλίων, με σταδιακή άνθιση 6-7 μήνες τον χρόνο. Τα αποτελέσματα της πρώτης ανθοφορίας τους, θεαματικά! Αγκαλιάστηκε το εγχείρημα από την τοπική Κοινωνία και προστατεύτηκε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού! Άλλα σχολεία που επιθυμούν να προχωρήσουν σε ανάλογη δράση ζητούν και παίρνουν τις συμβουλές μας και την παραίνεση για υλοποίηση της.Co-operations

Συνεργαστήκαμε με τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου Κοίμησης, τον Δήμο Ηράκλειας-Σερρών, ιδιωτικά φυτώρια ελιάς «Λυγερά» , στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, και το μεγαλύτερο θερμοκήπιο ζέρμπερας των Βαλκανίων “geotherm” του κυρίου Ανδρεάδη που βρίσκεται στο γεωθερμικό πάρκο Σιδηροκάστρου Σερρών.


COOPERATING ACADEMICS

Αρβανιτίδης Συμεών

SPREAD THE WORD METHODS

Το Γυμνάσιο Κοίμησης προκειμένου να προβάλει τις δράσεις του μετέχει στο δίκτυο οικολογικών σχολείων της Ελληνικής εταιρίας προστασίας της φύσης με δική του ιστοσελίδα: https://www.ecoschools.gr/schools/gymnasio-koimisis-serron. Επίσης όλες οι δράσεις του σχολείου αναρτώνται στην ιστοσελίδα του σχολείου: http://gym-koimis.ser.sch.gr/
Το Γυμνάσιο Κοίμησης μετείχε στον διαγωνισμό «μαθητών επιχειρείν» που διοργάνωσε το επιμελητήριο Σερρών, με βίντεο προβολής των δράσεων του, εκθεσιακό χώρο με αφίσες προβολής των εγχειρημάτων του, με εισηγήσεις μαθητών μας και με συνεντεύξεις τους σε τοπικά, περιφερειακά και τηλεοπτικά κανάλια!
Το Γυμνάσιο Κοίμησης πρόβαλε με αφίσες στον εκθεσιακό χώρο του κινηματοθεάτρου «Αστέρια» τις δράσεις του, στα πλαίσια της «εβδομάδας θεατρικής» άνοιξης που διοργάνωσε το γραφείο σχολικών δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε Σερρών.
Η συμμετοχή μας καταχειροκροτήθηκε, από μαθητές, καθηγητές, και δεχθήκαμε τα συγχαρητήρια των ιθυνόντων των δύο παρουσιάσεων και της διεύθυνσης της Δ.Δ.Ε Σερρών.

  1. Αφίσες προβολής των δράσεων της επιχείρησης του Γυμνασίου Κοίμησης

  URL: https://youtu.be/8cfSvwbNKUU

  1. Φωτογραφίες από τον χώρο του επιμελητηρίου

  URL: https://youtu.be/F9OAIZiPcSs

  1. Συνέντευξη Μαθητριών σε τηλεοπτικά κανάλια

  URL: https://youtu.be/tfq4L4aunV0

  1. Το βίντεο προβολής των δράσεων της επιχείρησης

  URL: https://youtu.be/rcOE_VVnCww


Objective Action

1ος στόχος του πιλοτικού εγχειρήματος της «Διπολικής οικολογικής επιχείρησης του Γυμνασίου Κοίμησης» είναι η δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών, μη υβριδικών, τοπικών σπόρων προκειμένου να προσεγγίσουμε τις γεύσεις και τα αρώματα του παρελθόντος. 2ος στόχος του βασικού εγχειρήματος της «Διπολικής οικολογικής επιχείρησης του Γυμνασίου Κοίμησης» είναι η παράδοση στην τοπική κοινωνία της Κοίμησης και στους μαθητές του Γυμνασίου Κοίμησης μιας σχολικής αυλής πλημμυρισμένης από χρώματα σε όλη την διάρκεια του έτους μέσω της δενδροφύτευσης ανθοφόρων δενδρυλλίων!

Target Audience

Η δράση μας απευθύνεται στους μαθητές μας τους γονείς τους, την τοπική κοινωνία της Κοίμησης και του Ποντισμένου και όχι μόνο…..

Initiative time

Η σχολική δράση ξεκίνησε το σχολ. έτος 2016-2017 και συνεχίστηκε και φέτος το σχολ. έτος 2017-2018

Initiative Location

Το μεγαλύτερο μέρος της δράσης υλοποιήθηκε εντός σχολείου και μέρος αυτής σε ιδιωτικά φυτώρια, ιδιωτικά θερμοκήπια που θερμαίνονται με νερό Γεωθερμίας από το γεωθερμικό πεδίο Σιδηροκάστρου Σερρών.

SUPPORTED FILES(1)

PHOTOS 1


Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation