Σχέδια μαθήματος

2o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΚΡΑΤΑΣ


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Εγώ κι η κούκλα μου

Εγώ κι η κούκλα μου
SUBMITTED FROM:

2o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΚΡΑΤΑΣ

Το 2ο δημοτικό σχολείο Ακράτας είναι μια σχολική μονάδα σε ημιαστική περιοχή στον νομό Αχαϊας. Βρίσκεται στο Κράθιο (Δημοτική ενότητα Ακράτας) και ανήκει στον Δήμο Αιγιάλειας. Διδάσκουν σε αυτό 15 εκπ/κοί και έχει 94 μαθητές κατανεμημένους σε 7 τμήματα. Βασικά χαρακτηριστικά του σχολείου είναι α) η μονιμότητα πολλών εκπ/κών, πράγμα που σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί ενας πυρήνας ανθρώπων που δρουν από κοινού για την συνολική βελτίωση της σχολικής μονάδας και β) ο μεγάλος αριθμός αλλοδαπών μαθητών, περίπου 45%, προερχόμενοι από Αλβανία που φοιτούν στο σχολείο και του προσδίδουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του. Η εκπαιδευτική μονάδα υιοθετεί ανοικτό επικοινωνιακό κλίμα, παροτρύνει την ισοτιμία στις επικοινωνιακές σχέσεις, δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και ελευθερίας στους εκπαιδευτικούς της. Προωθεί αποτελεσματικά την άτυπη μαθητεία μέσα στο σχολείο και την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπαιδευτικών επιτυγχάνοντας έτσι τη στήριξη του εκπαιδευτικού τους έργου και την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη. Το σχολείο συνεργάζεται με τους τοπικούς φορείς και τους πολιτιστικούς Συλλόγους του τόπου για τη διενέργεια εκδηλώσεων και συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις στις δράσεις της τοπικής κοινότητας. Η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και η παρουσίαση έργων των μαθητών προωθεί την εξωστρέφεια του σχολείου και τη σύνδεσή του με την κοινωνία. Οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν πρωτοβουλιακή δράση για την ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων στη σχολική μονάδα.


School Principal

ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΜΑΜΩΝΑ

Contact with School


Description

Ο ρόλος της κούκλας μέσα στην σχολική τάξη είναι γνωστό ότι μπορεί να προσφέρει πολλά.

Η δύναμη της κούκλας είναι η ικανότητά της να κινείται και να μιλάει. Μέσα από αυτές τις ανθρώπινες λειτουργίες οι κούκλες προκαλούν την ταυτοποίηση. Το παιδί ή ο ενήλικας βλέπει στην κούκλα κομμάτια του εαυτού του. Ή ακόμη καλύτερα προβάλει τους φόβους, τις επιθυμίες και τα θέλω του μέσα από την κούκλα. Αυτό γίνεται γιατί το παιδί κρύβεται πίσω από την κούκλα, ώστε χωρίς αναστολές και φοβίες να εκφράσει αυτά που πραγματικά θέλει. Αυτή η τεχνική εφαρμόζεται  και είναι ειδικά χρήσιμη σε παιδιά που είναι «δύσκολα» στην επικοινωνία.

Με μια κούκλα στο χέρι επικοινωνούμε με ένα ευρύ φάσμα ηλικιών από διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικές γλώσσες. Ο εκπαιδευτικός  και το παιδί δεν είναι ανάγκη να εκφράσει τις σκέψεις του με λόγια, αυτό μπορεί να το κάνει η κούκλα χωρίς καθόλου να μιλήσει μόνο να κινηθεί. Αυτός είναι ο τρόπος που τα παιδιά βλέπουν στα μάτια της κούκλας κάτι το οικείο, την εμπιστεύονται και μπορούν να περπατήσουν σε μονοπάτια γνώσης, που με κάποιον άλλο τρόπο θα ήταν δύσκολα ή βαρετά.

 Οι κατασκευές έγιναν από πλαστικά μπουκάλια νερού ή απορρυπαντικού χρησιμοποιημένα, και παλιά χαρτιά περιτυλίγματος , χαρτόνια και χαρτιά από τα υλικά της ανακύκλωσης.

Δράσεις

α) Δημιουργία θεατρικών δρώμενων και έκθεση εικαστικών έργων στο χώρο του σχολείου.

β) Δημιουργία εντύπων και αφισών για ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.

γ) Δημοσίευση σε ιστοσελίδα σχολείου, μέσα κοινωνικής Δικτύωσης σχολείου, σελίδα Διεθνούς Αμνηστίας

Η εφαρμογή έγινε κατά τα μαθήματα των Εικαστικών, της Θεατρικής Αγωγής και της Ευέλικτης Ζώνης.

Υπεύθυνες ήταν οι Δασκάλες των  Εικαστικών: Όλγα Παππά, της Θεατρικής Αγωγής Δανάη Καλαχώρα και της Ευέλικτης Ζώνης Χαρίκλεια Μαμωνά.


Results / Reactions

Μέσα  από  το κουκλοθέατρο  αλλά και το θεατρικό παιχνίδι οι εκπαιδευτικοί κατάφεραν:

  • Να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μαθητών.
  • Να κάνουν πιο συναρπαστικές τις καθημερινές δραστηριότητες.
  • Να εκφράσουν τα παιδιά συναισθήματα, φόβους και επιθυμίες τους.
  • Να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά σε αυτό το ξεχωριστό είδος τέχνης.
  • Να εκφράσουν τις σκέψεις τους χωρίς αναστολές και φοβίες και να εκφράσουν αυτά που πραγματικά θέλουν και νιώθουν.
  • Να μάθουν μέσα από την κούκλα άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα των παιδιών.
  • Να κατασκευάσουν μόνοι τους οι μαθητές την κούκλα με τον εαυτό τους.
  • Να επεξεργαστούν έννοιες όπως: ο εκφοβισμός, Ο Εαυτός μου, Η διαφορετικότητα, Εγώ και οι άλλοι, όλοι έχουμε δικαιώματα, Εγώ κι εσύ μαζί.

 



Co-operations

Σε συνεργασία με :

  • Δίκτυο σχολείων Διεθνούς Αμνηστίας-«Εγώ κι Εσύ Μαζί»
  • Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας- Τμήμα Αγωγής Υγείας
  • Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας
  • Σύλλογος Διδασκόντων 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας

COOPERATING ACADEMICS

Όλγα Παππά, Δανάη Καλαχώρα, Χαρίκλεια Μαμωνά

Objective Action

Να επεξεργαστούν έννοιες όπως: ο εκφοβισμός, Ο Εαυτός μου, Η διαφορετικότητα, Εγώ και οι άλλοι, όλοι έχουμε δικαιώματα, Εγώ κι εσύ μαζί.

Initiative time

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ -ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

SUPPORTED FILES(1)


Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation