Σχέδια μαθήματος

1o Nηπιαγωγείο Γαργαλιάνων


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Ειρήνη

Ειρήνη
SUBMITTED FROM:

1o Nηπιαγωγείο Γαργαλιάνων

Το 1ο νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων είναι ένα σχολείο που έχει διακριθεί πολλές φορές σε διαγωνισμού, έχει 4 πράσινες σημαίες των οικολογικών σχολείων και 3 αειφόρου σχολείου, έχει εκπροσωπήσει την Πελοπόννησο 9 φορές στο Συμβούλιο Αντιπροσώπων της Helmepa Junior. Γενικά έχει έντονη κοινωνική-πολιτιστική-περιβαλλοντική δράση, επηρεάζοντας την τοπική κοινωνία χάρη στην άριστη συνεργασία και επικοινωνία με το Σύλλογο Γονέων. Την τελευταία δεκαετία έχουμε υλοποιήσει καθαρισμούς σε ακτές και άλση αλλά και στην πόλη, δεντροφυτεύσεις, καμπάνια κατά της χρήση της πλαστικής σακούλας, εικαστικές παρεμβάσεις στην πόλη κ.α. Το σχολείο μας έχει αποσπάσει gold βραβείο στην κατηγορία ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ, από τον θεσμό των Εducation Business Award, όπως και gold βραβείο στην κατηγορία "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ". Η προισταμένη Γαρυφαλιά Τεριζάκη έχει βραβευτεί επίσης με gold βραβείο στην κατηγορία "ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ", από τον ίδιο θεσμό. Το 1ο πρωινό τμήμα (φέτος λειτούργησαν για πρώτη φορά τρία πρωινά και ένα απογευματινό) συμμετείχε στο πρόγραμμα πιλοτικής εφαρμογής παιδαγωγικής Freinet. Ολη τη φετινή χρονιά εφαρμόστηκαν τεχνικές Φρενέ όπως, "μαθητικό συμβούλιο", "τι νέα", "μικρά βιβλία", "κινηματογράφος" κ.α. Επίσης η φιλοσοφία του σχολείου -και ειδικότερα της προισταμένης-είναι εμπνευσμένη από την παιδαγωγική προσέγγιση της Reggio Emilia και των Δημοκρατικών Σχολείων.


School Principal

Γαρυφαλιά Τεριζάκη

Contact with School


Description

Σχέδιο μαθήματος: Ειρήνη

Νηπιαγωγός: Γαρυφαλιά Τεριζάκη

Σχολείο: 1ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων

Τμήμα: 1ο Πρωινό

Σχολική χρονιά 2019-2020

Το τμήμα 1 συμμετείχε στο etwinning πρόγραμμα με θέμα «17 εβδομάδες, 17 σχολεία, 17 στόχοι για την βιώσιμη ανάπτυξη» και ανέλαβε να προσεγγίσει τον στόχο 16, Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί και οι δραστηριότητες που παρουσιάζονται εδώ έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού.

Μια καλή αφορμή, κάθε χρόνο, να μιλάμε για τέτοια θέματα είναι η επέτειος για την 28η Οκτωβρίου. Τα παιδιά έχουν ήδη αρχίσει να προσαρμόζονται στον ρυθμό λειτουργίας του νηπιαγωγείου πια και δειλά δειλά αρχίζουμε να δουλεύουμε σχέδια εργασίας.

Την χρονιά αυτή, επίσης, το τμήμα εφαρμόζει πιλοτικά τεχνικές της παιδαγωγικής Φρενέ. Η νηπιαγωγός, Γαρυφαλιά Τεριζάκη συμμετείχε στην ετήσια επιμόρφωση για την  Πιλοτικής Εφαρμογή Παιδαγωγικής Φρενέ, που συντόνισε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με το «Σκασιαρχείο» και το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας. Ετσι λοιπόν, για την επεξεργασία του θέματος λοιπόν αξιοποιήθηκαν και τεχνικές της παιδαγωγικής Freinet. Στο μαθητικό μας συμβούλιο αποφασίσαμε πως θα δουλέψουμε το θέμα. Ανιχνεύθηκαν προηγούμενες γνώσεις των παιδιών οι οποίες και καταγράφηκαν από τον γραμματέα του συμβουλίου καθώς επίσης και οι επιθυμίες των μαθητών σχετικά με το τι θα ήθελαν να μάθουν για το θέμα αλλά ακόμα και πως θα διαμορφωθεί το αφιέρωμά μας για την εθνική επέτειο.

Προσεγγίσαμε διάφορες κοντινές έννοιες όπως Ειρήνη, πόλεμος, ελευθερία, δημοκρατία κ.α. καθώς και τα αντίθετά τους μέσα από τη λογοτεχνία και την τέχνη.

Διαβάσαμε διάφορα παραμύθια, προσεγγίσαμε γνωστά έργα τέχνης και πήραμε πληροφορίες για τους δημιουργούς τους, αναπαραστήσαμε πίνακες ζωγραφικής και τους δραματοποιήσαμε, ενώ στην γιορτή μας δημιουργήσαμε ένα μικρό Μουσείο με αντίγραφα έργων τέχνης που μας ενέπνευσαν καθώς και τα βιβλία που διαβάσαμε

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να δημιουργηθεί ένα ποίημα με τίτλο «το κανόνι που ταίζει». Τα παιδιά το εικονογράφησαν και έγινε ηλεκτρονικό βιβλίο  το κανόνι που ταΐζει , αξιοποιώντα τις ΤΠΕ και συγκεκριμένα το ελεύθερο λογισμικό issuu.com

Δημιουργήσαμε και μία ιστορία με τίτλο «Η Ειρήνη που έδιωξε τον πόλεμο» , (στην οποία συμπεριλάβαμε και το ποίημα «το κανόνι που ταίζει») αντλώντας έμπνευση από τα παραμύθια:

  • «Η πόλη που έδιωξε τον Πόλεμο» (Αντώνη Παπαθεοδούλου-Μυρτώ Δεληβοριά, εκδ. Πατάκη),
  • «Το κανόνι της Ειρήνης» από το βιβλίο «καλημέρα Ειρήνη» (Φρόσω Χατόγλου, Ευα Μελά, εκδ. Σύγχρονη Εποχή),
  • Σερ Αμί, στο περιστέρι του πολέμου (Βασίλη Παπαθεοδώρου, Λίλα Καλογερή, εκδ. Καστανιώτη) και
  • «Όταν οι καμπάνες σταμάτησαν τον πόλεμο» (Gianni Rodari, Ref, μετάφραση Ντίνα Σιδέρη, εκδ. Αγκυρα) αλλα και
  • από την Γκερνίκα του Πικάσο. Συγκεκριμένα, Από το έργο αυτό, μεγεθύναμε τις εικόνες, (χρησιμοποιήσαμε και εφημερίδες) και τις μετατρέψαμε σε κούκλες για κουκλοθέατρο, οι οποίες συμμετείχαν στο θεατρικό 

Η ιστορία αυτή δραματοποιήθηκε με την μορφή θεατρικού δρώμενου- κουκλοθέατρου με ταυτόχρονη αφήγηση από τη νηπιαγωγό, αξιοποιώντας και θεατρικές τεχνικές όπως θεατρικό παιχνίδι, και παντομίμα. Παρουσιάστηκε στους γονείς ως κεντρικό θέμα στο αφιέρωμα του τμήματος για την 28η Οκτωβρίου.

Συνεχίζοντας την επεξεργασία του θέματος, τους επόμενους μήνες δημιουργήθηκε επίσης και μία ταινία, αξιοποιώντας την τέχνη του κινηματογράφου μία ακόμα τεχνική Φρενέ, η οποία και θα παρουσιαζόταν στην δεύτερη εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου, αν δεν μας προλάβαινε ο Κορονοϊός. Παρουσιάστηκε στους γονείς σε ομάδα viber και σε τηλεσυνάντηση. 

Δημιουργήσαμε μία ταινία stop motion animation με τίτλο «η ειρήνη δεν φυλακίζεται» . Ολοι μαζί δημιουργήσαμε το σενάριο ενώ για την δημιουργία της ταινίας συνεργαστήκαμε και με υπόλοιπα τμήματα του νηπιαγωγείου. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και ανέλαβαν να κατασκευάσουν τους χάρτινες ήρωες, τα σκηνικά ενώ έγιναν και βοηθοί στις λήψεις. Την ταινία μπορείτε να τη δείτε στον σύνδεσμο αυτό 

Για την δημιουργία της ταινίας αυτής ήταν σημαντική η συμβολή του κινηματογραφιστή Ευαγ. Βλαχάκη (kidoglaz), καθώς και του Συλλόγου Γονέων του νηπιαγωγείου μας.

Συνδέουμε το παρόν σχέδιο μαθήματος με τον στόχο 4, αλλά στην πραγματικότητα είναι συνδυασμός  των στόχων 2, 4, 16, 17 !

 


Results / Reactions

Οι μαθητές συνεργάστηκαν άψογα κατά τη διάρκεια υλοποίησης του πρότζεκτ. Μεταλαμπάδευσαν τις γνώσεις τους στους γονείς τους, υιοθέτησαν τεχνικές ζωγραφικής γνωστών ζωγράφων, αναζήτησαν περισσότερα βιβλία για την ειρήνη και τον πόλεμο, παρακινήθηκαν να γνωρίσουν περισσότερους καλλιτέχνες που έχουν μιλήσει με την τέχνη τους για την Ειρήνη. Ηρθαν σε επαφή με πολλές μορφές τέχνης ( Λογοτεχνία, θέατρο, ζωγραφική, γλυπτική, κινηματογράφο,)  διαπιστώνοντας έτσι και τον επικοινωνιακό της χαρακτήρα αλλά και την μοναδική ελευθερία και δυνατότητα που δίνει η τέχνη στον καθένα να εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους αλλά και να συνεργάζονται όπως και οι τέχνες συνεργάστηκαν για το κοινό αυτό αποτέλεσμα, το θεατρικό! Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη και τις αρχές της θεωρίας της πολλαπλής νοημοσύνης τα παιδιά εκφράστηκαν το καθένα με διαφορετικό τρόπο, παρακινημένοι από τις εσωτερικές τους ανάγκες και ακολουθώντας το καθένα το δικό του τύπο νοημοσύνης εκφράστηκε αναλόγως. (Αλλο με παντομίμα, άλλο πρόζα, κουκλοθέατρο, ζωγραφική, χορό κλπ) 

Φυσικά, προσεγγίσαμε και άλλους στόχους και στην πραγματικότητα συνδυάσαμε στο πρότζεκτ αυτό τους στόχους 1,2,4,16 και 17! Αλλωστε δεν γίνεται να μιλάμε για Ειρήνη, αν υπάρχει φτώχεια, πείνα, κακή εκπαίδευση και καθόλου συνεργασία! Γι αυτό άλλωστε και το ποίημα που δημιουργήσαμε "το κανόνι που ταίζει" είναι εμπνευσμένο και από τον στόχο 2. Συνεργαστήκαμε όπως συνεργάζονται οι τέχνες για μία παράσταση ή για ένα άλλο καλλιτεχνικό πρότζεκτ, όπως άλλωστε συνεργάοζονται και οι στόχοι. !

Οι ίδιοι οι στόχοι μας καθοδηγούν. Μας δείχνουν τον δρόμο της συνεργασίας και της αλληλεπίδρασης.

Για κάθε έναν από τους 17 στόχους είναι σημαντικό να έχει επιτευχθεί ο προηγούμενος! 

 



Co-operations

Συνεργαστήκαμε με το Σύλλογο Γονέων

Με συναδέλφους των συνεργαζόμενων σχολείων που συμμετείχαμε στο πρόγραμμα etwinning "17 εβδομάδες, 17 σχολεία, 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης

Με τις συναδέλφους των άλλων τμημάτων του σχολείου

ΜΕ το κινηματογραφικό εργαστήρι kidoglaz 

Mε την παιδαγωγική ομάδα "το σκασιαρχείο" 

 


COOPERATING ACADEMICS

Γαρυφαλιά Τεριζάκη

Objective Action

4 - Ποιοτική Εκπαίδευση

Initiative time

οκτώβριος 2019 - Μάρτιος 2020
Videos 1

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation