Μαθητικές δημιουργίες

2o Νηπιαγωγείο Χολαργού


TOPIC: Μαθητικές δημιουργίες

Initiative

'Ένα δέντρο, μια ελπίδα, μια πράσινη σελίδα

Ένα δέντρο, μια ελπίδα, μια πράσινη σελίδα
SUBMITTED FROM:

2o Νηπιαγωγείο Χολαργού

To 2o Νηπιαγωγείο Χολαργού ανήκει στο Βόρειο Τομέα της Αττικής και βρίσκεται στον Άνω Χολαργό στους πρόποδες του Υμηττού. Το Νηπιαγωγείο μας είναι 2/θεσιο με 3 Πρωινά και 3 Προαιρετικά Ολοήμερα Τμήματα, στα οποία διδάσκουν 6 Νηπιαγωγοί, 1 Νηπιαγωγός στο Τμήμα Ένταξης και 1 Ψυχολόγος. Φέτος στο σχολείο μας φοιτούν 71 μαθητές/μαθήτριες. Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει κάθε χρόνο σε πολλά καινοτόμα προγράμματα, Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικά, Πολιτιστικά κ.α και γενικά έχει έντονη κοινωνικο – πολιτιστική & περιβαλλοντική δράση έχοντας άψογη επαφή και συνεργασία τόσο με την Τοπική Κοινωνία και το Δήμο Χολαργού όσο και με το Σύλλογο Γονέων του Νηπιαγωγείου μας. Τη σχολική χρονιά 2020-21 το 2ο Νηπιαγωγείο Χολαργού πραγματοποιεί Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας: «Εγώ και οι Άλλοι» καθώς και 3τές Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα: «Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο: Όλοι Νοιαζόμαστε, Όλοι Συμμετέχουμε». Τέλος, συμμετέχουμε στο πρόγραμμα «Βιβλία σε ρόδες» με θέμα το Περιβάλλον .


School Principal

Ναταλία Κανελλοπούλου

Contact with School


Description

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας για τα γεωμετρικά σχήματα και διερευνώντας οι μαθητές/μαθήτριες το μαγικό κόσμο των σχημάτων μέσα από την τέχνη του Mondrian, του Picasso, του Paul Klee κ.α ζωγράφων, ήρθαν σε επαφή και με τον πίνακά του Kandinsky «Μαλακό - Σκληρό»,1927.

Αφού είδαν και περιέγραψαν τα χρώματα και τα σχήματα του πίνακα, ζητήθηκε από τα παιδιά να ερμηνεύσουν το συγκεκριμένο πίνακα. Οι μαθητές/μαθήτριες ανακαλώντας προηγούμενες εμπειρίες και γνώσεις που είχαν αποκομίσει  από τη συμμετοχή τους στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Αειφορίας που συμμετέχουν, ερμήνευσαν τον πίνακα αποτυπώνοντας πολλά περιβαλλοντικά στοιχεία σε αυτόν καθώς στη συνέχεια προχώρησαν σε εικαστική απόδοση της ερμηνείας τους. 

Λόγω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης η τάξη του 1ου τμήματος χωρίστηκε σε δύο ομάδες. Τα παιδιά της α΄ ομάδας ερμήνευσαν αρχικά τον πίνακα δίνοντας το κάθε παιδί μια πρόταση για τον πίνακα, την οποία συνέχιζε το επόμενο παιδί της ίδιας ομάδας. Όταν η α΄ ομάδα τελείωσε, έδωσε την ιστορία της στη β΄ομάδα για να τη συνεχίσει. Μέσα από την ομαδοσυνεργατική αυτή μέθοδο οι μικροί μας μαθητές/μαθήτριες, με  μοναδική τους πυξίδα  τη φαντασία τους, ταξίδεψαν στην ιστορία τους σε θάλασσες και στεριές,έκαναν γερές φιλίες, έδωσαν ισχυρά περιβαλλοντικά μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για όλη τη γη και ανέπτυξαν συναισθήματα ικανά να συγκινήσουν μικρούς και μεγάλους.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ με την ιστορία που δημιούργησαν, ώστε αποφάσισαν με δημοκρατικές διαδιακασίες - μέσω ψηφοφορίας - να δώσουν χρώμα και εικόνα στην ιστορία τους. Λόγω της  συμμετοχής μας στο πρόγραμμα ανακύκλωσης που είχαμε ξεκινήσει στη δια ζώσης εκπαίδευση, οι μαθητές/μαθήτριες πρότειναν να χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά και μόνο ανακυκλώσιμα υλικά.

  • Οι γονείς ενημερώθηκαν για την απόφαση των μαθητών/μαθητριών μέσω email και βοήθησαν τα παιδιά στην εύρεση και τη διάθεση  των υλικών.
  • Τα έργα των παιδιών με τη βοήθεια των γονιών μεταφέρθηκαν στο σχολείο, όπου φωτογραφήθηκαν για τη δημιουργία του ψηφιακού βιβλίου.

Με τον τρόπο αυτό, η ιστορία  που δημιουργήθηκε  με αφορμή τον πίνακα του Kandinsky ήταν η αφήγηση μιας πρότασης από κάθε παιδί και η εικαστική απόδοση της πρότασης αυτής με συνδυασμό ζωγραφικής και κολλάζ με ανακυκλώσιμα υλικά.

Το περιβαλλοντικό μήνυμα που έδωσαν τα παιδιά στην ιστορία τους, όχι μόνο επιβεβαιώνει τον αναγνώστη για τη θετική αντίληψη που έχουν αποκομίσει για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά τον γεμίζει και με μεγάλη αισιοδοξία ότι τα παιδιά έχουν κατακτήσει  την έννοια της ατομικής και συλλογικής υπευθυνότητας του ενεργού πολίτη απέναντι στο περιβάλλον και το μέλλον του πλανήτη γενικότερα.

Κατά συνέπεια, με την επιτυχημένη αυτή προσπάθεια των παιδιών η δημιουργία ενός ψηφιακού βιβλίου μέσω της εφαρμογής story jumper [δωρεάν εγγραφή] ήταν το λιγότερο που εμείς οι εκπαιδευτικοί θα μπορούσαμε να κάνουμε για τους μαθητές/μαθήτριές μας, προκειμένου να δουν ολοκληρωμένη την προσπάθεια τους αλλά και το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους στα δύο τμήματα της τάξης μας στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί:

  • Ενημερώσαμε τους μαθητές/μαθήτριες ότι θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στο μαθητικό διαγωνισμό του Bravo Schools
  • Συζητήσαμε μέσω της τηλεκπαίδευσης για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους και παρουσιάσαμε το ανάλογο υλικό
  • Αποφασίσαμε σε ποιο στόχο θα καταχωρούσαμε τη συμμετοχή μας
  • Ενημερώσαμε τους γονείς των μαθητών για τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης και την απόφαση των μαθητών/μαθητριών μας για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό
  • Οι Γονείς αποδέχτηκαν με χαρά τη συμμετοχή μας και μας βοήθησαν σε ό,τι χρειάστηκε για τα παιδιά
  • Τα τελικά αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν στα παιδιά και τους γονείς μέσω email και αναρτήθηκαν στο blog του Νηπιαγωγείου μας

Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών  μας στο διαγωνισμό του Bravo schools στο στόχο 15 της Βιώσιμης Ανάπτυξης, όχι μόνο τούς αξίζει αλλά και επιβραβεύει τη συγκινητική τους προσπάθεια για τη συνολική, συνεργατική τους δημιουργία, ώστε να μπορέσουν να γίνουν πρεσβευτές της αλλαγής για ένα καλύτερο αύριο, έχοντας πάντα

μια ελπίδα, για μια ‘‘ πράσινη ’’ σελίδα

[Δείτε ΕΔΩ το Ψηφιακό μας Βιβλίο...]

_________________________________

[... και ΕΔΩ συγκεντρωτικά τη συμμετοχή του Νηπιαγωγείου μας]

 


Objective Action

Να έρθουν σε επαφή με την τέχνη μέσα από την αναφορά σε διάφορους ζωγράφους. Να αναπτύξουν τον προφορικό τους λόγο και τη φαντασία τους. Να καλλιεργήσουν την αισθητική τους μέσα από το έργο διάφορων ζωγράφων. Να εξοικειωθούν με την αναγνώριση των σχημάτων. Να μάθουν τα στάδια της δημιουργίας ενός βιβλίου και να συμμετέχουν σε αυτά: συγγραφή, εικονογράφηση, έκδοση. Να συνειδητοποιήσουν την ατομική τους ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον. Να γίνουν οι αυριανοί πολίτες με σεβασμό για το περιβάλλον. Να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να γίνουν πρεσβευτές των 17 Παγκόσμιων Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Να ευαισθητοποιηθούν και οι γονείς των μαθητών/μαθητριών μας για την προστασία του περιβάλλοντος και της γης. Να μπορέσουν οι μαθητές/μαθήτριες να διακρίνουν τα οφέλη και την αξία της συλλογικής προσπάθειας ακόμη και από απόσταση .

SUPPORTED FILES(1)

PHOTOS 2Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation