Καλές πρακτικές

15ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Επιχείρηση: Πράσινη Γειτονιά

Επιχείρηση: Πράσινη Γειτονιά
SUBMITTED FROM:

15ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Το 15ο Δημοτικό ιδρύθηκε το 1951. Είναι δυναμικότητας 320 μαθητών, έχει 29 άτομα προσωπικό. Οι μαθητές μας προέρχονται στην πλειοψηφία τους από οικογένειες με αστικό χαρακτήρα, έχουν αρκετά ψηλό ή μέσο εισόδημα και κατά το ήμισυ ψηλό μορφωτικό επίπεδο. Στο σχολείο φοιτούν επίσης παιδιά μεταναστών από τα Βαλκάνια και την Αν. Ευρώπη. Μια ιδιαίτερη ομάδα του μαθητικού μας πληθυσμού αποτελούν τα παιδιά της ‘Στέγης Αρρένων Ανηλίκων Ηρακλείου’, όπου φιλοξενούνται παιδιά κατόπιν εισαγγελικής οδηγίας ή λόγω διαπιστωμένης αδυναμίας του οικογενειακού, υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος. Τα σχολείο είναι ανοιχτό στα παιδιά με ειδικές ανάγκες και αποφοίτησαν από αυτό παιδιά στο φάσμα του αυτισμού ή και τετραπληγικά. Στο σχολείο λειτούργει Τμήμα Ένταξης. Συνεργάζεται στενά με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Έχει μακρά παράδοση συμμετοχής σε περιβαλλοντικά προγράμματα, προγράμματα πολιτιστικής αγωγής και αγωγής υγείας καθώς και σε Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το eTwinning. Πρόσφατα μάλιστα βραβεύτηκε με την ετικέτα ‘Σχολείο eTwinning’. Οι δράσεις του σχολείου διαχέονται κυρίως μέσω της ιστοσελίδας του: www. 15dimotiko.gr


School Principal

Αικατερίνη Σταματοπούλου

Contact with School


Description

Βήμα 1: Ενημερωθήκαμε για τους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον μας. Μιλήσαμε για έννοιες όπως 'organic footprint, recycling, renewable energy'.
Βήμα 2: Συζητήσαμε και καταλήξαμε σε 10 απλά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε στην καθημερινή μας ζωή για ένα πιο υγιές περιβάλλον.
Βήμα 3: Δουλέψαμε σε ομάδες και φτιάξαμε κάρτες όπου απεικονίσαμε με το δικό μας τρόπο τα ‘green steps’. Τις ονομάσαμε 'green cards'.
Βήμα 4: Συνθέσαμε με τις κάρτες μας ένα συμβόλαιο-το δικό μας green contract-με τη μορφή αφίσας και δώσαμε υπόσχεση να βοηθήσουμε την γη μας
Βήμα 5: Transformation Class - Ανακαλύψαμε στην πράξη την σημασία της ανακύκλωσης. Μεταμορφώσαμε τα κομμάτια απ’ το παλιό puzzle του Νίκου σε αυτοσχέδιους σελιδοδείκτες.
Βήμα 6: Αποφασίσαμε να μοιραστούμε τη δουλειά μας με τους ανθρώπους γύρω μας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, φτιάξαμε ενημερωτικό φυλλάδιο και προσφέροντας ως δώρο τις δημιουργίες μας, βγήκαμε στη γειτονιά και αρχίσαμε την ενημέρωση.

Για να δείτε το έργο μας επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Our Green Neighbourhood

 

 


Results / Reactions

Συνολικά ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν 2 τμήματα της Έ  τάξης  για τους κινδύνους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον μας καθώς και για απλά βήματα που μπορεί ο καθένας να ακολουθήσει για την προστασία του. Τα παιδιά συνειδητοποίησαν το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στον καθένα μας και ένιωσαν την ανάγκη να αναλάβουν ενεργό και αληθινή δράση πράγμα το οποίο και έκαναν. Κατά τη δράση ενημερώθηκαν κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι και αναγνώρισαν τον ενεργό ρόλο που μπορεί να παίξει το σχολείο σε παρόμοια κοινωνικά θέματα.COOPERATING ACADEMICS

Πηνελόπη Κουκουλάκη, ΠΕ06 Αγγλικών

SPREAD THE WORD METHODS

Objective Action

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για την προστασία του περιβάλλοντος. Ενεργοποίηση τους ως αυριανοί πολίτες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας. Ανάπτυξη των επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων.

Target Audience

Στη δράση συμμετείχαν 36 μαθητές της ε τάξης και απευθύνθηκαν σε κατοίκους της τοπικής κοινωνίας.

Initiative time

Για την προετοιμασία και υλοποίηση της δράσης χρειάστηκαν περίπου 7 διδακτικές ώρες στο μάθημα των Αγγλικών. Η δράση θα επαναληφθεί στις 5/6, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Initiative Location

Το σχολείο μας και πολυσύχναστες γωνιές της περιοχής.

PHOTOS


Videos

Connection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation