Μαθητικές δημιουργίες

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης


TOPIC: Μαθητικές δημιουργίες

Initiative

Γειτονιές χωρίς σκουπίδια

Γειτονιές χωρίς σκουπίδια
SUBMITTED FROM:

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης

Το σχολείο δραστηριοποιείται σε δράσεις που άπτονται των 17 Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε μαθητές και αυριανούς πολίτες με οικολογική παιδεία, οικολογική συνείδηση , ενεργούς και υπεύθυνους στο κοινωνικό πεδίο. Με τις δράσεις στοχεύουμε να ευαισθητοποιήσουμε και την τοπική κοινωνία.


School Principal

Ειρήνη Τζοβλά

Contact with School


Description

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Φύση χωρίς σκουπίδια» σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Αποτελεί το πρώτο μέρος της δράσης «Γειτονιές χωρίς σκουπίδια».

 Αφού σχεδιάστηκε το ερωτηματολόγιο, ο κάθε μαθητής πήρε το δικό του και τον χάρτη του και αρχίσαμε την καταγραφή των σκουπιδιών (Μελέτη πεδίου). Η μεγάλη έκπληξη και απορία των μαθητών ήταν τα ογκώδη αστικά απορρίμματα (παλιά έπιπλα, στρώματα, είδη ανακαίνισης κ.ά). Επίσης, τα προϊόντα κηπευτικών εργασιών ήταν το θέμα διαμαρτυρίας και συζήτησης, γιατί προκειμένου να αποφύγουν τα σκουπίδια, τα οποία καταλάμβαναν μεγάλο μέρος του  πεζοδρομίου,  έθεταν τον εαυτό τους σε κίνδυνο.

Επιστρέφοντας στο σχολείο, εξέφρασαν τις απορίες τους σχετικά με τα σκουπίδια που συναντήσαμε, συζητήσαμε για τα είδη των σκουπιδιών και την ποσότητα που κατέγραψαν, συζητήσαμε για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται σε κάθε σκουπίδι μας για να ανακυκλωθεί. Επιπλέον, οι μαθητές μοιράστηκαν τις καθημερινές τους εμπειρίες που αφορούσαν τη δυσκολία πρόσβασής τους στο σχολείο, το πρωί, και  κατά την αποχώρησή τους, το μεσημέρι. Τέλος, έγινε εισαγωγή του όρου «κυκλική  οικονομία»  μιας και τα απορρίμματα που καταγράψαμε θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μια διαφορετική πιο χρήσιμη πορεία. Ενημερωθήκαμε από την ιστοσελίδα του δήμου μας πώς πρέπει να ενεργούν οι πολίτες/δημότες για τη σωστή διαχείριση αυτών των απορριμμάτων, διότι είναι σε μεγάλο βαθμό ευθύνη αυτού που τα παράγει.  Οι μαθητές παρουσίασαν τα μηνύματά τους στους συμμαθητές τους και στους γονείς τους με την κατασκευή πινακίδων https://youtu.be/02Voarx2q7k 

Το δεύτερο μέρος της δράσης είναι ο καθαρισμός του Κτήματος Τζερμιά (όπου  δημιουργήσαμε το λαχανόκηπό μας). Η δράση καταγράφεται στο βίντεο «Γιατί ο πλανήτης μας δεν είναι μιας χρήσης» https://youtu.be/NDCftv0p_rQ

 Το τρίτο μέρος της δράσης αφορά μια πρόταση των μαθητών, δηλαδή την επαναχρησιμοποίηση των σκουπιδιών. Στα δύο βίντεο καταγράφονται οι δύο προτάσεις. Η μία πραγματοποιήθηκε στο σχολείο «Reuse, Reduce, Recycle» https://youtu.be/VhMhZJdALg4 και η άλλη κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων «Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα, άχρηστα υλικά!» https://youtu.be/wHQ6dQWZyBg

Το σχολείο μας,  στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας κινητοποίησης του ΟΗΕ Global Week to #Act4SDGs, συμμετείχε ενεργά στην καμπάνια αφύπνισης και ενημέρωσης για τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελληνική Εβδομάδα Δράσης για τους Παγκόσμιους Στόχους -in action SDGs Week- από 18 έως 26 Σεπτεμβρίου.

Η δράση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του σχολείου μας:http://4dim-pefkis.att.sch.gr/site/?p=1150

http://4dim-pefkis.att.sch.gr/site/?page_id=1189


Objective Action

Καταγράφοντας την κατάσταση της γειτονιάς μας, οι μαθητές μπορούν: • Να κατανοήσουν το μέγεθος του τοπικού προβλήματος και κατόπιν να το ανάγουμε σε επίπεδο πόλης, κράτους και παγκόσμιο επίπεδο. • Να ευαισθητοποιηθούν οι μικροί μαθητές στο μέγεθος του οικολογικού προβλήματος που δημιουργούν τα σκουπίδια μας και η αλόγιστη παραγωγή τους. • Να μυηθούν στην ορθή οικολογική συμπεριφορά, να δράσουν και να προτείνουν τρόπους διαχείρισης και μείωσης (reduce) των αποβλήτων στους συμμαθητές τους και στην τοπική κοινωνία. • Να παραγάγουν ενημερωτικό υλικό για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας. • Να σκεφτούν και να καταστρώσουν κι άλλες σχετικές δράσεις.

SUPPORTED FILES(1)

Videos 5

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation