Σχέδια μαθήματος

8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Γίνε μάτια για να δω και τον κόσμο να διαβώ!

Γίνε μάτια για να δω και τον κόσμο να διαβώ!
SUBMITTED FROM:

8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας

Το σχολείο μας είναι 12θέσιο, ανήκει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Α΄Αθήνας και βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας. Αριθμεί 245 μαθητές και 25 εκπαιδευτικούς.


School Principal

Ιωάννης Μακρής

Contact with School


Description

Δραστηριότητα: "Γράψε το όνομά σου"

Βήμα 1ο: (1η διδακτική ώρα - 10 λεπτά)

1.1 Μαζί με τους μαθητές μας παρακολουθούμε το βίντεο: «Μαθήματα ζωής από τυφλό μαθητή δημοτικού σχολείου»: https://www.youtube.com/watch?v=WXx6W83cBCw

1.2 Ακολουθεί σύντομη συζήτηση και προβληματισμός πάνω σε θέματα όπως: Τι συναισθήματα σου δημιουργήθηκαν; Ποιες δυσκολίες νομίζεις ότι αντιμετώπιζε ο μικρός Νικόλας στη καθημερινότητά του;

Βήμα 2ο: (1η διδακτική ώρα - 15 λεπτά)

2.1 Μοιράζουμε στα παιδιά το φύλλο εργασίας από το Φάρο τυφλών Ελλάδος όπως φαίνεται και στην εικόνα

2.2 Στη συνέχεια, αφού το συμβουλευτούν προσεχτικά, τους ζητάμε να κυκλώσουν  στο πεδίο: «Γράψε το όνομά σου σε Μπράιγ» τις κουκίδες που αντιστοιχούν σε καθένα ξεχωριστά από τα γράμματα του ονόματός τους.

Βήμα 3ο: (1η διδακτική ώρα - 20 λεπτά)

3.1 Με προσοχή ζητάμε από τους μαθητές μας να τρυπήσουν με τη μύτη του μολυβιού τους  τις τελείες που έχουν κυκλώσει με φορά από πίσω προς τα εμπρός  ώστε  το ανάγλυφο να βγει από τη μπροστινή όψη του φύλλου εργασίας

3.2 Ως επέκταση, κι αν ο χρόνος το επιτρέπει, ανταλλάσσουν μεταξύ τους  τα φύλλα εργασίας και προσπαθούν με την αφή να βρουν ένα ένα τα γράμματα του ονόματος του συμμαθητή τους

Δραστηριότητα: "Be my eyes"

Βήμα 4ο: (2η διδακτική ώρα - 10 λεπτά)

4.1 Στη συνέχεια, αφού έχουμε κάνει προεγκατάσταση σε δύο κινητά της εφαρμογής Βe my eyes, την παρουσιάζουμε στους μαθητές: oι τυφλοί ή οι χρήστες με προβλήματα όρασης μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από έναν εθελοντή που βλέπει, ο οποίος θα ενημερωθεί στο τηλέφωνό του. Μόλις ο πρώτος χρήστης, που βλέπει, δεχθεί το αίτημα για βοήθεια, θα γίνει μια ζωντανή σύνδεση ήχου-βίντεο μεταξύ των δύο συμμετεχόντων. Ο βοηθός, χωρίς πρόβλημα όρασης, μπορεί τώρα να βοηθήσει τους τυφλούς ή άτομα με προβλήματα όρασης, μέσω της σύνδεσης βίντεο από την κάμερα του τυφλού χρήστη ή χρήστη με προβλήματα όρασης.

Δραστηριότητα: "Σα να είμαι τυφλός, ζητώ βοήθεια"

Βήμα 5ο: (2η διδακτική ώρα - 35 λεπτά)

5.1  Στην τρίτη δραστηριότητα, κατά τη δεύτερη διδακτική ώρα, δένουμε τα μάτια σε έναν μαθητή εθελοντή ενώ ένας συμμαθητής του αναλαμβάνει τον ρόλο του συνοδού και περπατούν μαζί στο προαύλιο του σχολείου.

5.2 Παρακολουθούμε την παρουσίαση της δύσκολης καθημερινότητας του Ειδικού σχολείου Κωφών και Βαρηκόων Λυκόβρυσης – Πεύκης από δύο εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μας ταξιδεύουν επίσης στον κόσμο της Νοηματικής Γλώσσας.

5.3 Ακολουθεί συζήτηση - συμπεράσματα

Video δραστηριότητας "Σα να είμαι τυφλός, ζητώ βοήθεια"


Results / Reactions

Με την ολοκλήρωση της διδασκαλίας, οι μαθητές θα πρέπει:

Σε επίπεδο γνώσεων:

  • Να επιλέγουν τις κατάλληλες κουκίδες στη δημιουργία γραμμάτων-λέξεων (Braille)
  • Να αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα στήριξης των ατόμων με προβλήματα όρασης και όχι μόνο!
  • Να κατανοήσουν το περιεχόμενο του μαθήματος  και των δραστηριοτήτων.

Σε επίπεδο δεξιοτήτων:

  • Να εξοικειωθούν και να αξιοποιούν τις δυνατότητες των Νέων Τεχνολογιών  για τη βοήθεια ατόμων με αναπηρία
  • Να μπορούν να  γράφουν το όνομά τους με το σύστημα γραφής Braille

Σε επίπεδο στάσεων:

  • Να συνειδητοποιήσουν ότι τα προβλήματα της ζωής πρέπει να αντιμετωπίζονται με δύναμη και κουράγιο και να προχωρούν μπροστά με ελπίδα και αισιοδοξία.
  • Να αναπτύξουν συγκεκριμένη στάση ζωής όσο αφορά στη διαφορετικότητα


Co-operations

COOPERATING ACADEMICS

Ιωάννης Μακρής ΠΕ 70 (Διευθυντής), Σταυρούλα Σκιαδά ΠΕ 86 (Πληροφορικός)

Objective Action

1. Η εισαγωγή και η εξοικείωση των μαθητών με τη μέθοδο γραφής Braille και η αντίστοιχη επικοινωνία με τον υπολογιστή 2. Η ανάδειξη των “κρυμμένων” δεξιοτήτων τους και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους 3. Η διευκόλυνση της καλλιέργειας κοινωνικών σχέσεων και της αποδοχής ατόμων με διαφορετικότητα 4. Η ενίσχυση της δυνατότητάς τους να αντιληφθούν με ουσιαστικό τρόπο ζητήματα που αφορούν στην περίπτωση ενός μαθητή με προβλήματα όρασης-ενσυναίσθησης. 5. Η απόκτηση της προοπτικής ενός νέου χώρου δυνατοτήτων με την αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας.

Initiative time

2 διδακτικές ώρες

SUPPORTED FILES(1)


Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation