Καλές πρακτικές

2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

GREEN KIDS

GREEN KIDS
SUBMITTED FROM:

2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ


School Principal

ΚΟΥΤΣΕΛΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

Contact with School


Description

Δεκατρείς εκπαιδευτικοί από διαφορετικές χώρες (Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σερβία, Γαλλία, Τουρκία, Ελλάδα και Ισπανία) συμμετείχαν σε  πρόγραμμα  eTwinning, που δημιουργήθηκε και συντονίστηκε από την Ελληνίδα και Ισπανίδα εταίρο.
Για να επιτύχουμε τους στόχους δημιουργήσαμε ένα σούπερ ήρωα με την ονομασία Green Kid. Στόχος να διδάξει στα παιδιά πώς να γίνουν και τα ίδια Green kids (πράσινα παιδιά-ήρωες), μετατρέποντας τα σχολεία μας σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα ώστε να μάθουν πώς να είναι σούπερ ήρωες βοηθώντας το περιβάλλον. Χρησιμοποιήσαμε το Story Jumper για τη δημιουργία συνεργατικών ιστοριών με τα ακόλουθα θέματα:

  1. Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα υπό εξαφάνιση ζώα;
  2. Τι μας προσφέρουν τα δάση;
  3. Μόλυνση του αέρα και της θάλασσας
  4. Ανακύκλωση

 Τα παιδιά έμαθαν και βίωσαν διαφορετικές περιβαλλοντικές προκλήσεις σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Γιόρτασαν την Ημέρα της Γης συμμετέχοντας σε έναν Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού για την Ημέρα της Γης, περιέγραψαν δράσεις για το πως μπορούν να γίνουν Πράσινοι Ήρωες και προέβλεψαν το μέλλον του Πλανήτη μας, σύμφωνα με τις λύσεις που τα ίδια έδωσαν μέσα από τις ζωγραφιές τους.


Results / Reactions

Πιο συγκεκριμένα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία επισκέφθηκε το σχολείο μας και μας μίλησε για τα ζώα υπό εξαφάνιση. Συμμετέχοντας σε Περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Ιεράπετρας 'ΠΕΎΚΑ ΚΑΙ ΦΡΎΓΑΝΑ ΜΑΖΊ" επισκεφθήκαμε δάσος της περιοχής για να κατανοήσουμε τα ωφέλη του και την ανάγκη προστασίας του. Ακολούθησε η επίσκεψη στην Πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης για να μάθουμε από τους πλέον υπεύθυνους ό,τι σχετίζεται με τις πυρκαγιές των δασών. Με τη βοήθεια των γονέων ο κήπος καλλωπίστηκε και φυτεύθηκε με πολλά νέα φυτά. Επισκεφθήκαμε το Δήμαρχο της πόλης σε προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του για να τον ενημερώσουμε σχετικά με το πρόγραμμα και να του ζητήσουμε να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για την καθαριότητα της πόλης μας. Μετά από πρόσκληση της Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου κ. Πλατάκη Δήμητρας παρουσίασα το έργο του σχολείου μας όλα αυτά τα χρόνια στα Ευρωπαικά προγράμματα (συμπριλαμβανομένου και του έργου Green Kids) σε εκπαιδευτικούς νηπιαγωγούς στο Ηράκλειο, Άγιο-Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία.  Με τη λήξη του σχολικού έτους, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος), παρουσιάσαμε σε καλοκαιρινή γιορτή το έργο "Η Κυρά Φύση συναντά τα παιδιά όλου του κόσμου" ώστε να γνωρίσουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί τα αποτελέσματα της δράσης μας.  Το έργο μας βραβεύτηκε με Εθνική Ετικέτα Ποιότητας eTwinning και σχετίζεται άμεσα με 4 από τους παγκόσμιους στόχους: Καθαρό νερό και Αποχέτευση, Δράση για το κλίμα, Ζωή στο νερό, Ζωή στη στεριά.

 Co-operations

Εκτός από τη συνεργασία με τα εταιρικά σχολεία της Ισπανίας (δημοτικό σχολείο), της Τουρκίας (δημοτικό σχολείο), του Ηνωμένου Βασιλείου (δημοτικό σχολείο), της Σερβίας (δημοτικό σχολείο), της Γαλλίας (δημοτικό σχολείο), και της Ιταλίας (δημοτικό σχολείο), το 2ο Νηπιαγωγείο Ιεράπετρας συνεργάστηκε με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεαπόλεως, τους γονείς των νηπίων μας, το Δήμαρχο της πόλης μας, την Πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης μας και τη συντονίστρια Εκπαιδευτικού έργου κ. Πλατάκη Δήμητρα.
COOPERATING ACADEMICS

ΤΣΙΦΕΤΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

SPREAD THE WORD METHODS

Χρησιμοποιήσαμε μια συγκεκριμένη σελίδα στο TwinSpace ώστε να μοιραζόμαστε έγγραφα Google. Τα παιδιά αντάλλαξαν βίντεο χαιρετισμού και παρουσίασης του σχολείου τους, χρησιμοποίησαν τις νέες τεχνολογίες για να  ανταλλάξουν και να ψηφίσουν το λογότυπο του προγράμματος μας. Συνεργάστηκαν δημιουργώντας βιβλία τεσσάρων ιστοριών στο Story Jumper, και ενημέρωναν το TwinBoard με τις εργασίες-ζωγραφιές τους " Πώς να γίνεις ένας ήρωας Green kid ". Αντάλλαξαν βίντεο για το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Ημέρας της Γης και  ψήφισαν  το αγαπημένο τους τραγούδι μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας. Η Ελλάδα και η Σερβία βγήκαν νικητές συγκεντρώνοντας τις περισσότερες διαδικτυακές ψήφους από τα εταιρικά σχολεία. Επίσης, ενημέρωσαν το TwinBoard "Ποιο είναι το μέλλον του πλανήτη μας" ως δραστηριότητα αξιολόγησης. Τα παιδιά επισκέφθηκαν το ταχυδρομείο για να επικοινωνήσουν με τα παιδιά των άλλων χωρών στέλνοντας Χριστουγεννιάτικες κάρτες. Κατασκεύασαν πλακάτ με περιβαλλοντικά μηνύματα και έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης μας.

 


Objective Action

1. Δημιουργία ευαισθητοποίησης σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα και δράσεις που μπορούν να ληφθούν για την προστασία του περιβάλλοντος. 2. Βελτίωση ψηφιακών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων 3. Προώθηση της δημιουργικότητας.

Target Audience

Μαθητές άλλων χωρών, Εκπαιδευτικοί άλλων χωρών, γονείς, ευρύτερη τοπική κοινωνία.

Initiative time

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018/19

Initiative Location

Δράσεις εντός και εκτός σχολείου

SUPPORTED FILES

PHOTOSConnection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation