Καλές πρακτικές

6/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Ωρεών


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

“H Αυλή των Χρωμάτων και των Αρωμάτων"-Διαμόρφωση της αυλής του Σχολείου μας

“H Αυλή των Χρωμάτων και των Αρωμάτων"-Διαμόρφωση της αυλής του Σχολείου μας
SUBMITTED FROM:

6/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Ωρεών

Το Σχολείο μας βρίσκεται στους Ωρεούς , στη Β. Εύβοια, σε ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, ιδιαίτερα τουριστικό και γνωστό από το ομώνυμο κάστρο του και τον «Ταύρο των Ωρεών»


School Principal

Τσελίκα Χριστούλα

Contact with School


Description

 1. Ομάδες  εργασίας :κρατούν ημερολόγιο, αλληλοενημερώνουν, και καταρτίζουν το πλαίσιο δράσης, αντλούν πληροφορίες και τις παρουσιάζουν.
 2. Ερωτηματολόγιο- συνέντευξη στη σχολική κοινότητα(«τι θα θέλατε να έχει η αυλή μας»- «σε τι θα μπορούσατε να μας βοηθήσετε»
 3. Ανάδυση πληροφοριών(από το διαδίκτυο, βιβλία, μεγάλους ανθρώπους, ειδικούς επιστήμονες)
 4. Φωτογράφιση των εργασιών και των φάσεων ανάπτυξης των φυτών. Σημαντικό είναι το «πριν» και το «μετά».
 5. Καλλιτεχνική έκφραση(παρουσίαση πινάκων ζωγραφικής με θέμα «κήπους» ,τραγούδια, ποιήματα σχετικά, κατασκευές.
 6. Μελέτη πεδίου(επίσκεψη σε φυτώριο με σκοπό τη γνωριμία των μαθητών με φυτά που θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν στο δικό μας κήπο
 7. Άνοιγμα προς την τοπική κοινωνία(συνεργασία με το δήμο μας, το Δασαρχείο, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων)
 8. Διάχυση πληροφοριών(δημιουργία αφίσας, βιβλίου με όλο το πρόγραμμα,  και παρουσίασή  του  στο τέλος της σχολικής χρονιάς  με προσκεκλημένους όλους όσους συνεργαστήκαμε μαζί τους.

Results / Reactions

Επιτυγχάνεται άνοιγμα του Σχολείου στην ευρύτερη  κοινότητα, αφού οι γνώσεις, και οι δεξιότητες των εκπαιδευτικών δεν είναι αρκετές, για τη διαχείριση του Σχολικού κήπου. Οι μαθητές μέσα από αυτές τις συνεργασίες, νιώθουν ικανοποιημένοι συμμετέχουν ενεργά, ανακαλύπτουν ,καλλιεργούν το αίσθημα ευθύνης, επιμονής και υπομονής  και αναπτύσσουν πρωτοβουλίες. Επίσης αποτελεί σπουδαία παιδαγωγική μέθοδος για την άμβλυνση των διαφορών  και εντάσεων μεταξύ των μαθητών και την αποκατάσταση των σχέσεων.

Η  αυλή του Σχολείου μετατρέπεται σε ένα περιβάλλον, πλούσιο σε μαθησιακές εμπειρίες που διευκολύνει τη βιωματική και ενεργητική προσέγγιση της γνώσης.

Η αυλή του Σχολείου, μπορεί να γίνει υπαίθρια τάξη, χώρος ηρεμίας και χαλάρωσης κοντά στην τάξη .Η υλοποίηση μιας τέτοιας δράσης γενικά ‘εξυπηρετεί τους στόχους του «αειφόρου» Σχολείου ιδιαίτερα στη σημερινή πραγματικότητα, με τα έντονα περιβαλλοντικά κοινωνικά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα του Πλανήτη.Co-operations

Συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, με το δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού και ειδικότερα με το Τμήμα Περιβάλλοντος ,με ιδιώτη  γεωπόνο ,με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης αφού έχουμε εντάξει το Σχολείο μας στο Δίκτυο «Οικολογικά Σχολεία», με το Δασαρχείο Ιστιαίας.


SPREAD THE WORD METHODS

 1. Ενημέρωση  ανά διαστήματα της σχολικής κοινότητας για την εξέλιξη των εργασιών.
 2. Δημιουργία αφίσας με τα βασικά σημεία του προγράμματος.
 3. Δημιουργία  βιβλίου που θα περιλαμβάνει όλο το πρόγραμμα(κείμενα  και φωτογραφικό υλικό),σε αντίτυπα για όλους τους μαθητές της Περιβαλλοντικής ομάδας.
 4. Παρουσίαση(poirer-point, έκθεση κατασκευών, τραγούδια, παραδοσιακοί  χοροί, θεατρικό) στο τέλος της σχολικής χρονιάς στη σχολική κοινότητα με προσκεκλημμένους όλους τους φορείς με τους οποίους συνεργαστήκαμε.

Objective Action

1.Να διακρίνουν βασικά είδη φυτών κατατάσσοντας τα σε ομάδες(αρωματικά, καλλωπιστικά λαχανικά, διακοσμητικοί θάμνοι.)και να μελετήσουν τα ζωάκια του κήπου. 2.Να μάθουν να συνεργάζονται, τόσο στη συλλογή και παρουσίαση πληροφοριών, όσο και στις εργασίες του κήπου κρατώντας ημερολόγιο, με τις καταγραφές που έχουν οριστεί. 3.Να αναπτύξουν τα ταλέντα τους στις κατασκευές(πινακίδες για τα φυτά, φωλιές πουλιών, αυτοσχέδια γλαστράκια, παρτέρια, διακοσμητικά και να εκφράσουν τις ιδέες τους για αισθητικές παρεμβάσεις στο χώρο της αυλής. 4.Να φτιάξουν το δικό τους βιολογικό λίπασμα και να γνωρίσουν την αξία του σε αντιδιαστολή με τα χημικά λιπάσματα. 5.Να αναπτύξουν πνεύμα αλληλεγγύης και ενεργητικής συμμετοχής , να νιώσουν τη χαρά της δημιουργίας και της αισθητικής παρέμβασης και γενικότερα να αγαπήσουν τη φύση και να αναπτύξουν περιβαλλοντική-οικολογική συνείδ

Target Audience

Σε όλη τη Σχολική κοινότητα, στους γονείς , στην τοπική κοινότητα, στο δήμο μας.

Initiative time

Από τον Οκτώβριο και συνεχίζεται μέχρι αυτή τη στιγμή. Φιλοδοξούμε του χρόνου να συμπεριλάβουμε πιο ενεργά και άλλους εκπ/κούς με τις τάξεις τους.

Initiative Location

Υλοποιήθηκε μέσα στη Σχολική μονάδα

PHOTOSConnection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation