Καλές πρακτικές

2os Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Δήμου Βύρωνα


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Η βιωματική εκπαίδευση, ως εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία για την απίοκτηση γνώσης , την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης και ταυτοχρονα την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε σύγχρονα κοινωνικά θέματα.

Η βιωματική εκπαίδευση, ως εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία για την απίοκτηση γνώσης , την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης και ταυτοχρονα την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε σύγχρονα κοινωνικά θέματα.
SUBMITTED FROM:

2os Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Δήμου Βύρωνα

Δημόσιος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός


School Principal

Παπαϊωάννου Ταξιαρχούλα

Contact with School


Description

Η  προσέγγιση του θέματος έγινε με την ομαδοσυνεργατική  μέθοδο, τη μέθοδο project, τεχνικές βιωματικής μάθησης, χρήση νέων τεχνολογιών, ψηφιακό υλικό (χρήση οπτικοακουστικού εκπαιδευτικού υλικού), επισκέψεις, συνεντεύξεις παιδιών, γιατρών, εκπαιδευτών από τα ίδια τα παιδιά κ στη συνέχεια δημοσίευσή τους, βιωματική και διαφοροποιημένη διδασκαλία (τα ίδια τα παιδιά μεταφέρουν γνώσεις –συναισθήματα κ εμπειρίες, σε παιδιά άλλου σχολείου, αλλά και σε παιδαγωγούς στα πλαίσια μιας επιμορφωτικής συγκέντρωσης), βιντεοσκόπηση, βιωματική εμπλοκή νηπίων-γονέων-φορέων-τοπικής κοινωνίας-φιλοζωικών οργανώσεων.


Results / Reactions

Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: Δεν κάνουμε εμείς ό,τι δε μας αρέσει να κάνουν οι άλλοι σε μας. Συνοψίζοντας: Μαθαίνοντας από νωρίς στο παιδί το σεβασμό και την αγάπη προς τα ζώα, του προσφέρουμε ένα πολύτιμο εφόδιο για έναν κοινωνικά αποδεκτό και σωστό τρόπο συμπεριφοράς ενάντια στην έννοια της βίας, της αδικίας, του εκφοβισμού, του δυνατού στον αδύνατο, της κακοποίησης  και καταπάτησης των δικαιωμάτων τα μαθαίνουμε να κρίνουν, να σκέπτονται, να βρίσκουν λύσεις (χωρίς όμως να τους λέμε εμείς το ποιες και το πώς). Και ας μην ξεχνάμε. Η παιδική βία απέναντι στα ζώα χτυπάει ένα καμπανάκι πως ενδέχεται να προμηνύει ενήλικη επιθετικότητα και εγκληματικότητα. Η παιδική εγκληματικότητα κατά των ζώων αποτελεί πιθανό δείκτη του πως θα εξελιχθεί το παιδί αργότερα ως ενήλικας. Προσπαθήσαμε λοιπόν να βάλουμε τον σπόρο ώστε στην ενήλικη ζωή τους να γίνουν άνθρωποι με αισθήματα και προβληματισμούς. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν η φιλοζωία να ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα, έτσι ίσως να αποφεύγονταν πολλές μορφές βίας (σχολική, ενδοοικογενειακή κλπ).Co-operations

Συμμετείχαν: Ζαχαριάς Λουκάς, Ψυχολόγος- Συνθετικός ψυχοθεραπευτής/Θραβάλου Ελισάβετ, Ψυχολόγος/Ανθή Παναγιωτάκη – Αρώνη, Δημοσιογράφος –Μητέρα της Νίκης/Μπαντή Ντόρα, εθελόντρια ΣΠΑΣ Βύρωνα/SAPT  Hellas (Δράση για τα αδέσποτα-Σκύλοι Θεραπείας Ελλάδας) ,η εκπαιδεύτρια και εθελόντρια  Οικονόμου Χριστίνα  και οι εθελοντές τους /Φιλοζωικό Σωματείο Νίκαιας –Κερατσινίου και οι εθελοντές του/ Σκέρλος Παναγιώτης Διπλωματούχος Εκπαιδευτής Σκύλων  Α.Π. Κ9 Doorways Dog Trainers School/Δαρζέντα Φλωριάννα Κτηνίατρος   D.V.M  Α.Π.Θ/Άννα Ζέκη - Φελέκη Παιδίατρος- Εξειδικευθείσα στη Νεογνολόγος/Σπυροπούλου Βασιλική, Βρεφονηπιοκόμος – Εκπαιδεύτρια ενηλίκων Καβαλίκας Χαράλαμπος:King's College London University Bachelor Πληροφορικής


COOPERATING ACADEMICS

Παπαπαϊωάννου Ταξιαρχούλα / Νότου Γεωργία

SPREAD THE WORD METHODS

ΤΟ PROJECT ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΕ  ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΟΜΑΔΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ


Objective Action

Την Καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης και ταυτόχρονα την ευαισθητοποίηση

Target Audience

50 Μαθητές, Γονείς, Τοπική Κοινωνία

Initiative time

1 χρόνο και έχει επαναλαμβανόμενο και διαρκή χαρακτήρα

Initiative Location

Παιδικός Σταθμός, Βουνό, Αυλή, Καταφύγιο αδέσποτων σκύλων

PHOTOSConnection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation