Σχέδια μαθήματος

Νηπιαγωγείο Μέριμνας Ποντίων Κυριών ΑΡΓΩ


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Η Ιστορία της Τέχνης

Η Ιστορία της Τέχνης
SUBMITTED FROM:

Νηπιαγωγείο Μέριμνας Ποντίων Κυριών ΑΡΓΩ

Το Νηπιαγωγείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών ιδρύθηκε το 1976.Είναι από τα πρώτα Νηπιαγωγεία που λειτούργησαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Σκοπός του η ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού, σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά, και κοινωνικά.


School Principal

Πασσαλίδου Σοφία

Contact with School


Description

1η ΦΑΣΗ-ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ

Από την προϊστορική εποχή, ο άνθρωπος, με διαφορετικούς τρόπους, προσπαθούσε να εκφραστεί

Άρχισε να ζωγραφίζει σκηνές από το καθημερινό του κυνήγι, στους τοίχους των σπηλαίων όπου ζούσε.

Αυτό το έκανε χαράζοντας τους βράχους με πέτρες και χρωματίζοντας τις εικόνες του με χώμα, στάχτη και χρώματα από φυτά και ορυκτά. Έτσι δημιουργήθηκε η τέχνη.

2η ΦΑΣΗ-ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Η τέχνη έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Από τις σημαντικότερες τέχνες ήταν η αγγειογραφία δηλαδή η ζωγραφική πάνω σε αγγεία. Γεωμετρικά μοτίβο, αφηρημένα σχέδια και μικρές φιγούρες στόλιζαν τα αρχαιότερα αγγεία.

3η ΦΑΣΗ-ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΗ

Το ψηφιδωτό ήταν μια τεχνική που οι άνθρωποι δημιουργούσαν στα πατώματα σχέδια, από μικρές τετράγωνες ψηφίδες από πέτρα ή γυαλί. Τα σπίτια των πλούσιων Ρωμαίων ήταν στολισμένα με υπέροχα ψηφιδωτά που είχαν σχέδια βγαλμένα από την μυθολογία.

4η ΦΑΣΗ-ΓΟΤΘΙΚΗ ΤΕΧΝΗ-ΒΙΤΡΟ

Το βιτρό είναι η ζωγραφική σε τζάμι.Όλα ξεκινούσαν από το σχέδιο ενός καλλιτέχνη. Οι σιδηρουργοί έφτιαχναν ένα σιδερένιο πλαίσιο.Στη συνέχεια οι υαλουργοί κατασκεύαζαν χρωματιστά γυαλιά, που τα έκοβαν και τα ταίριαζαν στο σιδερένιο πλαίσιο.

 5η ΦΑΣΗ-ΑΡΤΣΙΜΠΟΛΝΤΟ

Ο Αρτσιμπόλντο ήταν από τους σημαντικότερους ζωγράφους της Αναγέννησης. Τα πιο διάσημα έργα του ήταν τα πορτρέτα που τα αποτελούσαν φρούτα, λαχανικά και λουλούδια.

6η ΦΑΣΗ-ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών. Ήταν επίσης σπουδαίος γλύπτης, μηχανικός, επιστήμονας και εφευρέτης. Η Μόνα Λίζα είναι ο πιο γνωστός πίνακας ζωγραφικής σε όλο τον κόσμο. Είναι το πορτρέτο μιας μυστηριώδους γυναίκας, που δεν γνωρίζουμε το όνομά της, αλλά γνωρίζουμε το ξεχωριστό της χαμόγελο

7η ΦΑΣΗ-ΜΠΑΪΣΊ

Ο Μπαϊσί ήταν Κινέζος ζωγράφος που αγαπημένα του θέματα ήταν τα λουλούδια και τα ζώα.

8η ΦΑΣΗ-GUSTAV KLIMT

Ο Gustav Klimt ήταν από την Αυστρία και ζωγράφιζε κυρίως την ανθρώπινη μορφή.Επηρεασμένος από τον πατέρα του που ήταν χρυσοχόος άρχισε να ζωγραφίζει υπέροχα πορτρέτα με μεταλλικές λεπτομέρειες

9η ΦΑΣΗ-ΙΜΠΡΕΣΙΟΝΙΣΤΕΣ

Οι Ιμπρεσιονιστές ήθελαν να κάνουν εντύπωση με τα ζωηρά χρώματα που χρησιμοποιούσαν και αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να σταματήσουν τον χρόνο σε μια συγκεκριμένη στιγμή και να ζωγραφίσουν γρήγορα πριν αλλάξει το φως.Στα έργα τους, βλέπουμε σκηνές εμπνευσμένες από την καθημερινή ζωή. Το Παρίσι ήταν η αγαπημένη τους πόλη και πολλές γωνιές της πόλης είχαν ζωγραφιστεί από πολλούς γνωστούς ζωγράφους.

Α.ΜΟΝΕ

Στον Μονέ άρεζε να ζωγραφίζει σε ανοιχτούς χώρους ή στην ύπαιθρο. Μελετούσε τα παιχνίδια που έπαιζε το φως και τις σκιές που δημιουργούσε. Τα θέματα που ζωγράφιζε είχαν λουλούδια, δρόμους με δέντρα και γιαπωνέζικα γεφυράκια. Τα αγαπημένα του λουλούδια ήταν τα νούφαρα γιατί τον γοήτευαν τα μαγικά παιχνίδια των χρωμάτων που δημιουργούσε η αντανάκλασή τους στο νερό.

Β.VINCENT VAN GOGH

Η ζωή του Van Gogh ήταν σύντομη και ταραγμένη. Χειριζόταν το πινέλο με δύναμη και ταχύτητα χρησιμοποιώντας συχνά χρώματα χωρίς να τα αναμείξει. Στα έργα του ήθελε να εκφράζει συναισθήματα και το πετύχαινε χρησιμοποιώντας τα σχήματα και τα χρώματα, πάντα με τον δικό του, τρόπο.

10η ΦΑΣΗ-ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟΣ

Οι Σουρεαλιστές πίστευαν ότι η ελευθερία για τον άνθρωπο βρίσκεται στη φαντασία και στον κόσμο των ονείρων.

Α.ΦΡΙΝΤΑ ΚΑΛΟ

Η ζωγράφος από το Μεξικό Φρίντα Κάλο ζωγράφιζε τον εαυτό της σε πολλές διαφορετικές πόζες. Αγαπημένα της σχέδια ήταν τα λουλούδια και οι παπαγάλοι.

Β.ΓΑΪΤΗΣ

Ο Γαΐτης ήταν Έλληνας ζωγράφος χαράκτης και γλύπτης.  Είναι γνωστός για τα «Ανθρωπάκια» του, μορφές που δεν έχουν χαρακτηριστικά και είναι όλα ντυμένα με ριγέ κοστούμι και καπέλο.

11η ΦΑΣΗ-ΚΥΒΙΣΜΟΣ

Στον Κυβισμό οι ζωγράφοι χρησιμοποιούν γεωμετρικά σχήματα, κύβους, τρίγωνα, γωνίες, καμπύλες, κύκλους, σε κάθε αντικείμενο που ζωγραφίζουν.

Α.ΠΑΟΥΛ ΚΛΕΕ

Ο Κλέε ζωγράφιζε τα έργα του με κέφι και χαρά.Άρχιζε να σχεδιάζει και οι γραμμές γινόταν σχήματα.Εμείς βασιστήκαμε στο έργο του "Σενέσιο"

Β.ΚΑΝΤΙΝΣΚΙ

Ο Καντίνσκι ήταν Ρώσος ζωγράφος. Χρησιμοποιούσε τα γεωμετρικά σχήματα στα έργα του και ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με  την αφηρημένη τέχνη. 

12η ΦΑΣΗ-ΠΟΠ ΑΡΤ

Α. ΑΝΤΥ ΓΟΥΟΡΧΟΛ

Η ποπ αρτ ήθελε να βγάλει την τέχνη από τα μουσεία, για να ανήκει σε όλους. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί εικόνες όπως αυτές που χρησιμοποιούν στις διαφημίσεις των super market, των εφημερίδων και των περιοδικών. Ο πιο γνωστός καλλιτέχνης ήταν ο Άντυ Γουόρχολ.

Β.ΚΙΘ ΧΕΡΙΝΓΚ

Ο Χέρινγκ ζωγράφιζε με άσπρη κιμωλία στους μαυροπίνακες που υπήρχαν στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Νέας Υόρκης, και τους είχαν για να βάζουν τις διαφημίσεις.


Results / Reactions

Τα παιδιά κατάφεραν να κατακτήσουν τους στόχους του προγράμματος. Έμαθαν για την ζωή και το έργο γνωστών ζωγράφων, αυτοσχεδίασαν δημιουργώντας δικά τους έργα, συνεργάστηκαν και καλλιέργησαν την αισθητική τους γοητεύτηκαν και εκφράστηκαν.Co-operations

Συνεργαστήκαμε με την εικαστικό μας Λίνα Δεληολάνη

Επισκευτήκαμε το εργαστήρι βιτρό της κας Κικής Παπαδημητρίου


COOPERATING ACADEMICS

Πασσαλίδου Σοφία

Objective Action

Στόχος μας είναι να έρθουν οι μαθητές μας σε επαφή με τις σημαντικότερες περιόδους της τέχνης ξεκινώντας από τις Βραχογραφίες.Να μπορέσουν να αντιληφθεί τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε περιόδου και κάθε ζωγράφου.Να καταφέρουν να προσεγγίζουν με ευαισθησία τα έργα τέχνης και να αποκτήσουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τις τεχνοτροπίες των έργων τέχνης.Παράλληλα να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο κορυφαίων ζωγράφων.

Initiative time

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2020 μέσα απο τα τηλεμαθήματα που πραγματοποιήθηκαν στην πλατφόρμα webex.

PHOTOSConnection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation