Καλές πρακτικές

Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Η καφέ αρκούδα της Πίνδου. Ένα απειλούμενο είδος. Πανίδα και χλωρίδα στην Βάλια Κάλντα. Μνημεία της φύσης στον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα.

Η καφέ αρκούδα της Πίνδου. Ένα απειλούμενο είδος. Πανίδα και χλωρίδα στην Βάλια Κάλντα. Μνημεία της φύσης στον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα.
SUBMITTED FROM:

Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

ΤΟ Α.Γ.Θ. ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ, ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΜΕΤΟΥΣΙΩΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΑΡΕΤΕΣ – ΕΦΟΔΙΑ ΖΩΗΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ, ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ. ΤΟ ΑΓΘ, ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΣΕ ΓΟΝΙΜΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΩΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ.


School Principal

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΕΥΡΟΚΟΠΛΗΣ

Contact with School


Description

Είχαμε συναντήσεις κάθε εβδομάδα στο Σχολείο όπου συνοπτικά πραγματοποιήθηκαν τα εξής:
-ενημέρωση για βασικές έννοιες: περιβάλλον, βιοποικιλότητα, άνθρωπος, αειφορία, μεταβολές, εξέλιξη, σεβασμός, αλληλοκατανόηση, ομαδικότητα, συνεργασία, η δύναμη της ομάδας.
- καταγραφή των κανόνων και στόχων της Ομάδας
- επιλογή του θέματος μελέτης και χωρισμός σε υποομάδες μελέτης
- σκέψεις για δράσεις που μπορεί να πραγματοποιηθούν. Προσέγγιση σε Πανεπιστήμιο, τοπικούς φορείς, υπηρεσίες, ενημέρωση από καθηγητές του σχολείου που σχετίζονται με το θέμα κ.ά. Αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο, σε βιβλία στην βιβλιοθήκη, σε άρθρα εφημερίδων, μελέτη και επιλογή πληροφοριών
-οργάνωση της βιωματικής δράσης και προγραμματισμός σε συνεργασία με την Διεύθυνση του Σχολείου
- Επιλογή παρουσίασης της εργασίας τους από τις ομάδες στην εκδήλωση «εύγε» του Σχολείου.


Results / Reactions

1. Τα παιδιά φύτευσαν ελιές στον χώρο του Σχολείου τους, μιας και είναι το χαρακτηριστικό φυτό της περιοχής των Ελαιώνων, περιοχή που ανήκει το Σχολείο τους.
2. Διαμόρφωσαν παρτέρια στον αύλειο χώρο του Σχολείου (κάτω από τα παράθυρα των σχολικών αιθουσών)-όπου έγινε φύτευση αρωματικών φυτών στο πλαίσιο συνεργασίας με την Ομάδα Εθελοντισμού του Σχολείου τους. Ένα από τα παρτέρια δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος με άξονα το λουλούδι του κρόκου και τις κοινωνικές και ιστορικές του υποδηλώσεις. Το θέμα μελέτης ήταν: «Κρόκος: το λουλούδι της διαφορετικότητας» και «Κρόκος: η χρυσή καλλιέργεια»

3. Στην βιωματική τους εξόρμηση ενημερώθηκαν για την αρκούδα και τον λύκο και περπάτησαν περίπου τέσσερις ώρες μέσα στην Βάλια Κάλντα και εξασκήθηκαν στην αναγνώριση κίνησης σε μικτό πεδίο, στην εύρεση προσανατολισμού (με ή χωρίς χρήση πυξίδας), στην γνώση ιχνηλασίας, στην κατασκευή κόμπων και ατομικής καλύβας επιβίωσης, στο άναμμα φωτιάς, στην εύρεση νερού και φαγητού στο δάσος, στην αναγνώριση τοξικών φυτών κ.ά.
4. Υιοθέτησαν σκαντζόχοιρο και τον επανένταξαν σε δασικό χώρο πλησίον του Σχολείου
5. Συμμετείχαν στη δράση “Let’s do it Greece” –Καθαρίζω την Πόλη μου, με Το Τμήμα Εθελοντών Νέων του Δήμου Θεσσαλονίκης-Καθαρισμός του Περιαστικού Δάσους του Σέιχ Σου
6. Συμμετείχαν σε δράσεις των μαθητών του Σχολείου σχετικά με την έναρξη του θεσμού «Ανακύκλωση βιβλίων και χαρτιού στο Σχολείο μου»
7. Και γενικότερα είναι πάντα μπροστά σε θέματα που έχουν άμεσα σχέση με την διατήρηση του περιβάλλοντος και απόλυτη σχέση με την καθημερινότητα, και προσπαθούν να το θυμίζουν στους συμμαθητές τους την ώρα της πρωινής προσευχής πριν ξεκινήσει το μάθημα.Co-operations

Την φετινή χρονιά είχαμε συνεργασία με:
1. Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αρκτούρος»
2. Με τη Διοργάνωση δραστηριοτήτων περιπέτειας
Ορειβασία – Αναρρίχηση – Σκι – 4χ4 στα Γρεβενά


COOPERATING ACADEMICS

Τασιούλα Χαρίκλεια, Μπίκου Ελένη, Αλεξίου Αλέξανδρος, Γεωργάκας Εμμανουήλ, Τεμπερεκίδης Βασίλειος

SPREAD THE WORD METHODS

Objective Action

Να γνωρίσουν τον φυσικό πλούτο της μεγαλύτερης σε έκταση δασικής περιοχής της χώρας μας -Να μάθουν για την βιοποικιλότητα της περιοχής και να κατανοήσουν την σύνδεσή της με το περιβάλλον που αυτή επιβιώνει, αναπαράγεται και διαιωνίζεται -Να γνωρίσουν από όλα τα απειλούμενα είδη παγκοσμίως το πιο αγαπημένο για αυτά από την μικρή τους ηλικία την καφέ αρκούδα, μιας και ο πληθυσμός της στην περιοχή μας αντέχει ακόμη σε σχέση με άλλες περιοχές της Ευρώπης -Να γνωρίσουν αυτό το μεγαλόσωμο θηλαστικό πώς τρέφεται, αναπαράγεται… που μόνο εχθρό της έχει τον άνθρωπο -Να αποκτήσουν αγωγή και σεβασμό για το περιβάλλον με σκοπό τη διατήρηση του -Να αποκτήσουν συνείδηση αναστροφής της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, κατανοώντας ότι και ο άνθρωπος αποτελεί κομμάτι της.

Target Audience

Μαθητές και γονείς

Initiative time

Από τον Νοέμβριο του 2017 έως Μάιο 2018

Initiative Location

Πρωταρχικά ξεκίνησε στο σχολείο και ολοκληρώθηκε με την βιωματική μας εξόρμηση στον εθνικό μας δρυμό της Βάλια Κάλντα

PHOTOS 1Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation