Καλές πρακτικές

3ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Η καρδιά της πόλης χτυπάει για όλους

Η καρδιά της πόλης χτυπάει για όλους
SUBMITTED FROM:

3ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου είναι 7θέσιο και βρίσκεται σε μια ορεινή, ημιαστική, προβληματική περιοχή της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας. Το Καρπενήσι είναι μια κωμόπολη 10.000 κατοίκων που δραστηριοποιείται με βάση το χειμερινό τουρισμό.


School Principal

Δημήτριος Αντωνίου

Contact with School


Description

Tο σχολείο μας ετοίμασε και πραγματοποίησε μια σειρά δράσεων σχετικές με τέσσερις διαφορετικούς άξονες, οι οποίοι ήταν κάτω από κοινή ομπρέλα, αυτή του εθελοντισμού και της προσφοράς.

Συνάνρθωπος

Τοποθετήθηκε στην είσοδο του σχολείου κουμπαρά για την ενίσχυση του Συλλόγου Εθελοντών κατά των Νεοπλασματικών ασθενειών Ν.Ευρυτανίας ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ.

Συγκεντρώθηκαν είδη πρώτης ανάγκης για ενίσχυση του έργου της Μητρόπολης Καρπενησίου.

Δημιουργήθηκε συνεργατική ιστορία  από μαθητές  6 χωρών με θέμα το συνάνθρωπο και τη συμπερίληψη, οι οποίες θα τυπωθούν σε βιβλίο και θα μοιραστεί σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Η ιστορία που έγραψαν για λογαριασμό της Ελλάδας και του σχολείου μας οι μαθητές της Ε τάξης είχε θέμα τους ηλικιωμένους και θα δραματοποιηθεί από τους μαθητές της Β τάξης στο γηροκομείο της πόλης μας.

Το ebook με θέμα «LIVE LIBRARY – Ζωντανά Βιβλία» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS + που υλοποιείται στο σχολείο μας και για τη δημιουργία του οποίου μαθητές του σχολείου άκουσαν την ιστορία 3 ανθρώπων που έχουν σχέση με τα ΑμΕΑ εκτίθεται στην είσοδο του σχολείου.

Περιβάλλον

Έγινε καθαρισμός  του κήπου και του περιβάλλοντα χώρου του σχολείου από τους μαθητές της Στ τάξης.

Κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν στο χώρο του σχολείου πινακίδες με συστάσεις για την καθαριότητα του χώρου του σχολείου από τους μαθητές της Ε τάξης.

Φιλαναγνωσία

Πραγματοποιήθηκε εργαστήρι δημιουργικής γραφής για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς στα πλαίσια της ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας στο οποίο δημιούργησαν ιστορίες με την χρήση emoji.

Λειτουργία λέσχης ανάγνωσης με συμμετοχή μαθητών από 6 χώρες, στο πλαίσιο Προγράμματος ERASMUS + με θέμα τα φιλαναγνωσία. Οι μαθητές της Στ τάξης είχαν διαβάσει το βιβλίο «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», μαζί με τους μαθητές της Β τάξης παρακολούθησαν και την ομότιτλη ταινία και συναντήθηκαν διαδικτυακά με ομάδες μαθητών από 5 άλλες χώρες και συζήτησαν για το βιβλίο.

Κοινότητα

Δημιουργήθηκε αφίσα και ποίημα για την αξία του εθελοντισμού από τους μαθητές της

Δημιουργήθηκαν συνθήματα και πανό  για την κοινότητα και για το πώς μπορούμε να κάνουμε το τόπο μας καλύτερο και πιο βιώσιμο. Μαθητές του σχολείου με σύνθημα «Η καρδιά της πόλης χτυπάει για όλους» πραγματοποίησαν  πορεία με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη στήριξή τους στη διεκδίκηση κατασκευής πεζοδρομίων σε όλες τις γειτονιές της πόλης, προσβάσιμα σε όλους, παιδιά, μητέρες, ΑμΕΑ, ηλικιωμένους.


Results / Reactions

Στόχος μας ήταν να στείλουμε παντού ένα μήνυμα εθελοντισμού. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις δράσεις με αμείωτο το ενδιαφέρον. Πρόσφεραν, συνεργάστηκαν, έδωσαν χαρά, άκουσαν και έμαθαν, ευαισθητοποιήθηκαν, ενδιαφέρθηκαν. Ενεργοποιήθηκαν και ενεργοποίησαν και άλλους. Έλαβαν  το μήνυμα και το έστειλαν κι αλλού…COOPERATING ACADEMICS

Τζιοβάρα Θεοδώρα, Ξώλια Χριστίνα, Ντούσιου Στέλλα, Τσιαμτσιούρη Μαρία, Λάππα Βασιλική, Μπάρλα Ντίνα, Πλωμαρίτου Δήμητρα, Ντόβας Κώστας

Objective Action

Εθελοντισμός

Target Audience

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, τοπική κοινότητα

PHOTOSConnection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation