Σχέδια μαθήματος

1/θ Νηπιαγωγείο Αγίου Σύλλα


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Η Κρήτη των Υφαντών

Η Κρήτη των Υφαντών
SUBMITTED FROM:

1/θ Νηπιαγωγείο Αγίου Σύλλα

Πρόκειται για ένα μικρό νηπιαγωγείο της υπαίθρου στο οποίο εφαρμόζεται συστηματικά πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των μαθητών/τριών


School Principal

Ασπασία Βασιλάκη

Contact with School


Description

Οι Πόλεις και οι κοινότητες αποτελεούν σύμφωνα με την Unesco κάτρε για τις ιδέες, τον πολιτισμό, την κοινωνική ανάπτυξη και πολλά άλλα. Στο πλαίσιο αυτό στον 11ο ΣΒΑ (Βιώσιμες όλεις και Κοινότητες) συναντάμε τον υποστόχο 4: την ενίσχυση των προσπαθειών για την προστασία και τη διαφύλαξη της πολιτισμικής και φυσικής Κληρονομιάς του Κόσμου. Θεωρώντας ότι η εκπαίδευση οφείλει να δώσει βάρος στην Λαική κληρονομιά σχεδιάσαμε ένα πλέγμα δραστηριοτήτων με θέμα τα υφαντά της Κρήτης. Βασιζόμαστε στην παιδαγωγική σκέψη της ιταλίδας παιδαγωγού Montessori, η οποία μέσω της πραξιακής εκπαίδευσης καλλιεργεί την λεπτή κινητικότητα των παιδιών. Η δράση ξεκινά με την περιήγησή μας με την ψηφιακή επίσκεψη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Εδώ θα παρακολουθήσουμε την κ. Αγγελική Μπαλτατζή επιμελήτρια των Εθνογραφικών Συλλογών της Ε.Κ.ΙΜ. να μας αποκαλύπτει σε τέσσερα περίπου λεπτά τα μυστικά της υφαντική τέχνης, στο «αργαστήρι» του Κρητικού μονόχωρου καμαρόσπιτου.

Στη συνέχεια Φτιάχνουμε τον δικό μας «αργαλειό": Παίρνουμε ένα καπάκι από κούτα παπουτσιών. Στην στενή πλευρά της κούτας μετράμε και σημαδεύουμε κάθε δύο εκατοστά. Στο σημείο αυτό χαράζουμε. Παίρνουμε νήμα και το περνάμε κάθετα από τη μία πλευρά στην απέναντι σαν να φτιάχνουμε χορδές. Ο αργαλειός είναι έτοιμος. Ξεκινάμε το υφαντό μας, παίρνοντας ένα νήμα και περνώντας το εναλλάξ, πάνω-κάτω, στις «χορδές». Μπορούμε να αλλάξουμε χρώματα και να φτιάξουμε μοτίβα. Για στρογγυλά υφαντά μπορείτε να φτιάξετε αργαλειό με χάρτινο πιάτο.

Δουλέοντας Διαθεματικά, και προωθώντας μαθηματικούς στόχους εμπνεόμαστε από τη γεωμετρία των Υφαντών: Τα υφαντά είναι μία πολύ καλή ιδέα ώστε να εισάγουμε τα παιδιά σε γεωμετρικά μοτίβα. Μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά να σχεδιάσουν ελεύθερα τα μοτίβα τους σε χαρτί μιλιμετρέ ή με μεγαλύτερα τετραγωνάκια. Μπορούμε να σχεδιάσουμε εμείς το μισό μοτίβο και να συνεχίσουν το άλλο μισό.

Επίσης ενισχύοντας ξανά την λεπτή κινητικότητας σε συνδυασμό με τους χρωματικούς συνδυασμού φτιάχνουμε Χάρτινα Υφαντά: Παίρνουμε ένα χαρτόνι Α4 και το χαράζουμε ανά 1,5 περίπου εκατοστό κάθετα, από πάνω μέχρι κάτω. Κόβουμε χρωματιστές ταινίες από χαρτιά και υφαίνουμε… Παίρνουμε το πρώτο χρώμα και το περνάμε οριζόντια εναλλάξ πάνω κάτω. Συνεχίζουμε με άλλο χρώμα.

Τέλος, τη σκυτάλη παίρνει η Λογοτεχνία! Με τον τίτλο Υφαντά για Παραμύθια μαθαίνουμε ότι τα ελληνικά υφαντά αποτέλεσαν έμπνευση για δημιουργία ιστοριών. Η Ευγενία Φακίνου παίρνει εικόνες από κεντήματα και υφαντά και γράφει για Τα Ελληνάκια. Μπορούμε να διαβάσουμε την ιστορία τους εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=9QGdGJCfyBI


Results / Reactions

Tα προσδοκόμενα αποτελέσματα σχετίζονται με:

  • τη δημιουργική απασχόληση παιδιών στο σπίτι
  • γνωριμία με την πολιτισμική κληρονομιά της Κρήτης σχετικά με τα Υφαντά
  • προώθηση του 11ου ΣΒΑ για Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες και ειδικότερα γα την διαφύλαξη της πολιισμικής μας κληρονομιάς


Co-operations

Η δάση σχεδιάστηκε εν μέσω των προληπτικών μέτρων για τον Νέο Κορωνοιό, και διαδόθηκε ηλεκρονικά μέσω της δράσης InAction-Families σε οικογένειες και εκπαιδευτικούς.


COOPERATING ACADEMICS

Ασπασία Βασιλάκη

Objective Action

Γνωριμία με την παράδοση των κρητικών υφαντών

Initiative time

Εβδομαδιαία διάρκεια

SUPPORTED FILES(1)


Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation