Σχέδια μαθήματος

Ε.Κ. Καλαμαριάς


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

H παχυσαρκία ως αποτέλεσμα μη ισορροπημένης διατροφής των εφήβων

H παχυσαρκία ως αποτέλεσμα μη ισορροπημένης διατροφής των εφήβων
SUBMITTED FROM:

Ε.Κ. Καλαμαριάς

Το Ε.Κ. Καλαμαριάς είναι ένα εργαστηριακό κέντρο που υποστηρίζει δύο Επαγγελματικά Λύκεια με τους εργαστηριακούς χώρους και την υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτει. Το Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ Καλαμαριάς, μία από τις μεγαλύτερες σχολικές μονάδες της Ελλάδας με περίπου 800 μαθητές και 120 καθηγητές, και το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Καλαμαριάς με περίπου 400 μαθητές και 55 καθηγητές. Στο Ε.Κ. Καλαμαριάς διατίθενται συνολικά 90 εκπαιδευτικοί από τις παραπάνω σχολικές μονάδες για την υλοποίηση των εργαστηριακών μαθημάτων. Επιπλέον η σχολική μονάδα εκπονεί προγράμματα ERASMUS διαφόρων δράσεων καθώς και είναι πολύ ενεργή σε συμμετοχές σε προγράμματα Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, Πολιτιστικά, Μαθητικούς/Σχολικούς διαγωνισμούς, Φεστιβάλ, Εκθέσεις, Μαθητικά Συνέδρια κ.α.


School Principal

Βουλγαρίδης Θεολόγος

Contact with School


Description

Χρησιμοποιήθηκε η ομαδοσυνεργατική μέθοδος με καταμερισμό εργασιών και ρόλων. Έγινε ενημέρωση και κινητοποίηση με κατάλληλο οπτικοακουστικό υλικό και με κάθε πρόσφορο τρόπο. Χρησιμοποιήθηκαν οι νέες τεχνολογίες και εφαρμογές web2 για την κινητοποίηση και την υλοποίηση των επιμέρους δραστηριοτήτων. Πραγματοποιήθηκαν διδακτικές επισκέψεις σε χώρους όπως Super market, σχολικό κυλικείο και χώρους άθλησης για την μέτρηση καταναλισκόμενων θερμίδων  και πληθώρα εργαστηρίων που αφορούσαν στην αναγνώριση των ομάδων τροφίμων και των θρεπτικών συστατικών που αυτά περιέχουν, στην ανάγνωση της διαιτητικής πινακίδας και των συστατικών που περιέχονται σε συσκευασμένα τρόφιμα, στον υπολογισμό των σωματομετρικών στοιχείων (ΔΜΣ) και του Βασικού Μεταβολισμού όπως επίσης και της φυσικής δραστηριότητας μέσω εφαρμογών σε κινητές συσκευές. Διερευνήθηκαν οι Ημερήσιες διατροφικές ανάγκες των εφήβων καθώς και οι οι "Αλήθειες και Μύθοι" σχετικά με την Υγεία, τη Διατροφή και την Άσκηση και οι μαθητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους. Ακολούθησε ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη Online  παιχνιδιών κατά ομάδες, δράσεις εντός και εκτός σχολείου, συμμετοχή σε δημιουργικές δραστηριότητες. Ενδεικτικά αναφέρουμε το online παιχνίδι με την εφαρμογή kahoot στο σύνδεσμο:

https://kahoot.it/challenge/05531338?challenge-id=3b24affd-8c49-49d1-ba5d-9167453acf23_1618738938819


Results / Reactions

Μετά το πέρας του προγράμματος οι συμμετέχοντες ήταν ικανοί:

  1. να ορίσουν και να αναγνωρίσουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας καθώς και τις επιπτώσεις του στην ψυχική και σωματική υγεία.
  2. να υπολογίζουν το BMI τους και των συγγενών τους , καθώς και το ιδανικό τους βάρος και να κάνουν συγκρίσεις με τις καμπύλες ανάπτυξης. Να υπολογίζουν το ΒΜ, ΗΘΑ και να κάνουν χαρακτηρισμό του ενεργειακού ισοζυγίου. Να καταγράφουν ημερολόγιο φυσικής δραστηριότητας και να υπολογίζουν τις καταναλισκόμενες θερμίδες.
  3. να διαβάζουν τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνουν και να βρίσκουν τις θερμίδες αυτών.
  4. να αναγνωρίζουν την ομάδα στην οποία ανήκουν τα διάφορα τρόφιμα με βάση την πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής άρα και την συχνότητα λήψης αυτών, ώστε να αντιληφθούν τον ισορροπημένο και ορθό τρόπο διατροφής που προτείνει και που είναι συμβατός με τη διατήρηση του υγιούς βάρους και γενικότερα την καλή υγεία του ατόμου.
  5. Το τελικό πόνημα ήταν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι " Η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής" με ζεύγη καρτελών όπου η μία καρτέλα είχε τον γρίφο και η άλλη το τρόφιμο που αντιστοιχούσε ως απάντηση στο γρίφο. Οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν καρτέλλα με γρίφο, να τον απαντήσουν, στη συνέχεια να βρουν την καρτέλλα με το σωστό τρόφιμο-απάντηση στο γρίφο και να το τοποθετήσουν στη σωστή θέση πάνω στην πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής.


Co-operations

Με την ομάδα BigO του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Πληροφορικής του ΑΠΘ η οποία υλοποιεί το ομώνυμο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

 


COOPERATING ACADEMICS

Ραζάκου Φωτεινή, Κωστελίδου Θεοδώρα

Objective Action

Να αναγνωρίσουν οι μαθητές το πρόβλημα της παχυσαρκίας ως μια από τις μοντέρνες ασθένειες της εποχής μας και την άρρηκτη σχέση της με τον τρόπο ζωής και τη μη ισορροπημένη διατροφή.

Initiative time

1 έτος

PHOTOS 1Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation