Καλές πρακτικές

15ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Η Συνταγή της Φιλοξενίας

Η Συνταγή της Φιλοξενίας
SUBMITTED FROM:

15ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Το 15ο Δημοτικό ιδρύθηκε το 1951. Είναι δυναμικότητας 320 μαθητών, έχει 29 άτομα προσωπικό. Οι μαθητές μας προέρχονται στην πλειοψηφία τους από οικογένειες με αστικό χαρακτήρα, έχουν αρκετά ψηλό ή μέσο εισόδημα και κατά το ήμισυ ψηλό μορφωτικό επίπεδο. Στο σχολείο φοιτούν επίσης παιδιά μεταναστών από τα Βαλκάνια και την Αν. Ευρώπη. Μια ιδιαίτερη ομάδα του μαθητικού μας πληθυσμού αποτελούν τα παιδιά της ‘Στέγης Αρρένων Ανηλίκων Ηρακλείου’, όπου φιλοξενούνται παιδιά κατόπιν εισαγγελικής οδηγίας ή λόγω διαπιστωμένης αδυναμίας του οικογενειακού, υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος. Τα σχολείο είναι ανοιχτό στα παιδιά με ειδικές ανάγκες και αποφοίτησαν από αυτό παιδιά στο φάσμα του αυτισμού ή και τετραπληγικά. Στο σχολείο λειτούργει Τμήμα Ένταξης. Συνεργάζεται στενά με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Έχει μακρά παράδοση συμμετοχής σε περιβαλλοντικά προγράμματα, προγράμματα πολιτιστικής αγωγής και αγωγής υγείας καθώς και σε Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το eTwinning. Πρόσφατα μάλιστα βραβεύτηκε με την ετικέτα ‘Σχολείο eTwinning’. Οι δράσεις του σχολείου διαχέονται κυρίως μέσω της ιστοσελίδας του: www. 15dimotiko.gr


School Principal

Αικατερίνη Σταματοπούλου

Contact with School


Description

Βήμα 1: Αρχικά, επιλέξαμε τα υλικά μας για την συνταγή της φιλοξενίας. Δεν ήταν εύκολο. Δεν τα προμηθευτήκαμε από την αγορά. Σκεφτήκαμε την σημαίνει 'φιλοξενία'. Η φιλοξενία που εκφράζεται με την αγάπη, τον σεβασμό, χωρίς να έχει σημασία η φυλή, η γλώσσα, η θρησκεία. Η Ελληνική φιλοξενία.
Βήμα 2: Θυμηθήκαμε τις παραδόσεις μας. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στον Ξένιο Ζεύς, τον θεό που προστάτευε τους ξένους. Πίστευαν ότι οι ξένοι ήταν ιερά πρόσωπα και τους αντιμετώπιζαν πάντα με σεβασμό και ευγένεια.
Βήμα 3: Έπειτα φτιάξαμε το 'σπίτι της φιλοξενίας' με τα 4 βασικά υλικά μας.
Βήμα 4: Χρησιμοποιήσαμε το 'βάζο της φιλοξενίας' και μοιραστήκαμε παραδείγματα για το τι σημαίνουν τα υλικά για τον καθένα από μας. Δεν ξεχάσαμε να αναφέρουμε τα ακριτικά μας νησιά και τους κατοίκους τους για την προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους πρόσφυγες του πολέμου.
Βήμα 5: Αντιστοιχίσαμε τα βασικά μας υλικά με τα υλικά για τα λαδοκούλουρα.
1. Ελληνικά νησιά - σουσάμι, πορτοκάλι
2. ελευθερία & ειρήνη - ρακή, το τοπικό μας ποτό, το πρώτο κέρασμα για κάθε φιλοξενούμενο, σύμβολο της ελεύθερης έκφρασης της ιδιαίτερης πατρίδας μας της Κρήτης.
3. αξιοπρέπεια - ελαιόλαδο, ο καρπός του μόχθου, τόσο καθαρός και πολύτιμος, απαραίτητος σε κάθε ελληνική κουζίνα
4. κανέλα - η μυρωδιά της φέρνει τους ανθρώπους κοντά.
Βήμα 6: Εκτελέσαμε τη συνταγή.
Βήμα 7: Μοιραστήκαμε τα κουλουράκια μας με μεγάλη χαρά όταν επισκέφτηκαν την τάξη μας οι συμμαθητές μας από την ΄Γ τάξη για να μας τραγουδήσουν τα κάλαντα της άνοιξης.
Βήμα 8: Δεν ξεχάσαμε και τον τοίχο της καλοσύνης δίπλα από τον προαύλιο χώρο του σχολείου μας. Εκεί τα κουλουράκια μας θα έδιναν χαρά σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη.
Βήμα 9: Και όπως κάνουμε κάθε φορά που υποδεχόμαστε ξένους επισκέπτες, κλείσαμε την όμορφη αυτή εμπειρία μας με μουσική και τραγουδώντας για την αγάπη και την αλλυλεγγύη.
Βήμα 10: Συζητήσαμε και γράψαμε στο ημερολόγιο της τάξης για τα συναισθήματα που μας άφησε αυτή η εμπειρία.

Δείτε την εργασία μας εδώ:

https://read.bookcreator.com/QtoWtypDeNR0e7eXqTglkQ1Yl7H2/uM1iKgQPSDaM2ziCBFDFIg


Results / Reactions

Συνολικά ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν οι μαθητές του τμήματος Ε2 για θέματα όπως το προσφυγικό – μεγάλης σημασίας θέμα τόσο για την παγκόσμια κοινότητα όσο και για την ίδια τη χώρα μας. Κατανόηση της έννοιας της διαφορετικότητας και της ενσυναίσθησης. Συνειδητοποίηση της δύναμης της αλλυλεγγύης έστω και με απλά, καθημερινά μέσα για την εδραίωση ισότητας μεταξύ των ανθρώπων και την δημιουργία ενός καλύτερου μελλοντικού κόσμου. Ενεργοποίηση των παιδιών και θεμελίωση αισθήματος αυτό- εκπλήρωσης μέσα από την προσφορά.COOPERATING ACADEMICS

Πηνελόπη Κουκουλάκη, Κατερίνα Χριστινάκη, Ηρώ Κουλιεράκη

SPREAD THE WORD METHODS

Επίσημη Ιστοσελίδα του σχολείου: http://www.15dimotiko.gr/default.aspx

Facebook Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 15ου Δημοτικού

Προσωπικός Λογαριασμός Facebook της εκπ/κού

Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα eTwinning: τα παιδιά μοιράστηκαν τη δράση τους με μαθητές από σχολεία της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας και Τουρκίας με τα οποία συνεργάζονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

 


Objective Action

Ευαισθητοποίηση των μαθητών για θέματα όπως η διαφορετικότητα, οι συνθήκες ζωής ανθρώπων σε μειονεκτική θέση . Καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και ανάπτυξη χαρακτηριστικών προσωπικότητας όπως η δοτικότητα, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός απέναντι στον συνάνθρωπο. Καλλιέργεια της δημιουργικότητας και κριτικής σκέψης των μαθητών.

Target Audience

Στη δράση συμμετείχαν 18 μαθητές της Έ τάξης και απευθύνθηκαν σε συμμαθητές τους από άλλες τάξεις, καθώς και στην τοπική κοινωνία(τοίχος καλοσύνης).

Initiative time

Για την προετοιμασία και υλοποίηση της δράσης χρειάστηκαν περίπου 10 διδακτικές ώρες 3 στο μάθημα των Αγγλικών, 2 στο μάθημα της Μουσικής και 5 με την δασκάλα του τμήματος. Πραγματοποιήθηκε και συνεργατική δραστηριότητα και με τις τρεις εκπαιδευτικούς από κοινού κατά την Παρασκευή της συνταγής, μετά το πέρας του ωρολογίου προγράμματος.

Initiative Location

Το σχολείο μας και η γειτονιά.(τοίχος καλοσύνης)

PHOTOS 1Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation