Σχέδια μαθήματος

3o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΥΚΕΩΝ


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Κλιματική αλλαγή & συνέπειες μέσα από τα αθώα μάτια των παιδιών του 3ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΥΚΕΩΝ!!

Κλιματική αλλαγή & συνέπειες μέσα από τα αθώα μάτια των παιδιών του 3ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΥΚΕΩΝ!!
SUBMITTED FROM:

3o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΥΚΕΩΝ


School Principal

ΝΕΟΦΥΤΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Contact with School


Description

Κατά την διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από τον Νοέμβριο και μετά έγιναν διάφορες δράσεις. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και τα ζώα σε χειμερία νάρκη.Ψάξαμε προβληματιστήκαμε και τα εντοπίσαμε σε υλικό.
Καθώς μιλούσαμε για αυτά κάποιοι αναφέρθηκαν στην πολική αρκούδα και τα ζώα που ζούνε στους πάγους.
Αυτά κοιμούνται τι κάνουν;
Άραγε κινδυνεύουν και τείνουν να εξαφανιστούν;
Τα παιδιά παρακολουθούν ένα βίντεο με δυο πολικές αρκούδες οι οποίες συζητούν στ΄ αγγλικά για την κλιματική αλλαγή. Οι υπότιτλοι  είναι  στα Ελληνικά . Για το λόγο αυτό η παρουσία της νηπιαγωγού ήταν απαραίτητη. Το σενάριο ήταν ν' ακούσουν.  Δεν καταλάβαιναν. Ρωτήθηκαν ποιο ήταν το πρόβλημα. Ειπώθηκαν ενδιαφέροντες υποθέσεις. όπως:
Οι αρκούδες δεν έβαλαν δόλωμα και δεν μπορούν να πιάσουν ψάρια.
Μάλλον τέλειωσαν τα ψάρια.
Πεινάνε και δεν θα φάνε πάλι.
Πήρα δύο αρκούδες από χαρτί και έπαιξα ένα μικρό θέατρο.Έτσι τέθηκε και ο όρος κλιματική αλλαγή για τον οποίο συζητούν οι αρκούδες.
Χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο Xmind για την δημιουργία εννοιολογικού χάρτη.
Εκεί καταγράφηκαν οι πρότερες γνώσεις των παιδιών .
Τι γνωρίζουν για την κλιματική αλλαγή. Δύσκολος όρος. Όμως είπαν ενδιαφέροντα πράγματα όπως:
  • 1 Έχει ήλιο και οι πολικές αρκούδες θέλουν κρύο (Μαριάνθη)
  • 2 Φταίνε οι άνθρωποι για αυτό που συμβαίνει στη γη.. (Γιώργος Α.)
  • 3. Λιώνουν οι πάγοι στο Βόρειο Πόλο γιατί δεν έχει χιόνια( Δέσποινα)
  • 4. Οι άνθρωποι καταστρέφουν και κόβουν τα δέντρα. ( Γιώργος Γ.)
  • 5.Οι άνθρωποι μόλυναν τη γη και καίει ο ήλιος. ( Κατερίνα)
     
     
    https://www.youtube.com/watch?v=al78Pp-vcDs

 

'Ερευνα:

Η έρευνα συνεχίστηκε την επομένη καθώς τέθηκε το ερώτημα: Τι θέλουμε να μάθουμε ποιες είναι οι απορίες για να βοηθήσουμε την γη. Καταλήξαμε να κάνουμε ένα δεύτερο ιστόγραμμα με τις απορίες ερωτήσεις αφού προηγουμένως τους διάβασα το παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου " Παιδιά σε Δράση - η ώρα να σώσουμε την γη έχει φτάσει"

Χτίζουμε την γνώση και ερευνούμε πάντα με βάση τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Οι απορίες και οι προβληματισμοί τους θα μας οδηγήσουν και θα μας κατευθύνουν. Η ιστορία σταμάτησε στη μέση ξαφνικά, τεχνική της δημιουργικής γραφής! Δημιουργήσαμε έναν δεύτερο εννοιολογικό χάρτη πάλι με το εργαλείο το Xmind.! ---Τι θέλουμε να μάθουμε ,απορίες!!!! Το ενδιαφέρον των παιδιών και οι ανησυχία ήταν φανερή στα πρόσωπά τους αλλά και στις σκέψεις τους.

  • Γιατί λιώνουν οι πάγοι; ( Γιώργος Γ.)
  • Γατί μολύνουν τη γη οι άνθρωποι; (Μυρτώ) 
  • Είναι χρήσιμα τα εργοστάσια;(Νίκος)
  • Γιατί ο ήλιος καταστρέφει τη γη μας; (Κατερίνα)
  • Αναρωτιέμαι γιατί ο ήλιος ζεσταίνει τόσο πολύ. (Μαριάνθη)
  • Γιατί λοιπόν οι άνθρωποι κάνουν κακό στις πολικές αρκούδες; (Μαριάνθη)

 

 

 

 


Results / Reactions

Τ' αποτελέσματα πιστεύω πως θα φανούν κυρίως μακροπρόθεσμα. Όμως καθημερινά οι προβληματισμοί είναι ενδεικτικοί ότι τα παιδιά ευαισθητοποήθηκαν. Οι γονείς αναφέρουν συμπεριφορές όπως: 

  1. Μαμά σβήσε τα φώτα.
  2. Κυρία εγώ σβήνω τα φώτα από το σπίτι όταν αλλάζω δωμάτιο.
  3. Θα πηγαίνω βόλτες με ποδήλατο. 
  4. Θα παίρνω το σκεϊτμπορντ.
  5. Θα κατεβαίνω στο κέντρο με λεωφορείο. 
  6. Προσέχω το νερό, δεν το σπαταλώ.


Co-operations

Οι μαθητές με την βοήθεια των γονέων και μέσα από διάφορες πηγές προσπαθούν να συγκεντρώσουν υλικό και να το προσκομίσουν στο σχολείο. Χώρισα τους γονείς σε δύο ομάδες εξ αποστάσεως και έστειλα δυο συνδέσμους με mail.

Ζήτησα την επόμενη να παρουσιάσουν με μια μικρή πρόταση, σύντομα κάτι που έκανε εντύπωση στα παιδιά από αυτά που είδαν. Τα παιδιά ήταν πραγματικά προβληματισμένα. Τα συναισθήματα που κυριάρχησαν καθώς εκφράστηκαν προφορικά, ήταν ο φόβος, η λύπη στεναχώρια, απογοήτευση .

Στη συνέχεια και παρακολουθώντας πάλι εξ αποστάσεως πρώτα το ένα βίντεο και κατόπιν το άλλο τους ζήτησα να κάνουν μια ζωγραφιά όπου θ' αποτύπωναν την κατάσταση της γης. Ζωγραφιές με εικόνες εργοστασίων, σύννεφα μαύρα καμινάδες , διοξείδιο του άνθρακα, θερμόμετρα στο κόκκινο. Κάποιοι βιάστηκαν και ήθελαν να κάνουν προτάσεις για να βοηθήσουν τη γη που υπέφερε.

 

https://www.youtube.com/watch?v=wa58h4IJ6Hk

Η νηπιαγωγός χωρίζει τα παιδιά σε δυάδες (δια ζώσης δραστηριότητα αν ήταν εφικτό)με κριτήριο την ομοιότητα του υλικού που έφεραν στην τάξη για να το δούνε και να το ταξινομήσουν.Συζητούν μεταξύ τους για το πως θα το παρουσιάσουν με διάφορες τεχνικές : Επίδειξη υλικού,κουκλοθέατρο, άλλο.
  • Τα παιδιά τα χωρίζει η νηπιαγωγός σε ομάδες των τεσσάρων ανάλογα με τις ικανότητες και όπου υπάρχει δυνατότητα και τις προσωπικές επιθυμίες των παιδιών. Τα νήπια για λόγους συναισθηματικούς και για να ενισχυθεί το κίνητρο της επαφής και του δεσίματος της ομάδας δίνουν στην ομάδα τους ένα όνομα. πχ. Οι πολικές αρκούδες.Στόχος να κατασκευάσουμε με υλικά από το σπίτι την γη τρισδιάστατη .Φτιάξαμε από εφημερίδες ή χαρτιά από περιοδικά την γη. Μια μπάλα όπου τα σχέδια τα γράμματα αποτέλεσαν τα σκουπίδια. Τα παιδιά πρότειναν να γράψουν συνθήματα για την προστασία της και το καρφίτσωσαν με οδοντογλυφίδα. Το βλέπουμε στο συνεργατικό padlet.
  • Συνεργάζομαι
      
    Τα παιδιά ζητούν να κατασκευάσουμε αρκούδες από χαρτί και να παίξουμε. Το καλύτερό μας. Κατασκεύασαν τα ομοιώματα των πολικών αρκούδων από την προηγούμενη σπίτι. Επέλεξαν ένα φίλο από την ηλεκτρονική τάξη και παίξαμε κουκλοθέατρο εξ αποστάσεως. Το πόσο δημιουργικοί διάλογοι έγιναν μεταξύ τους δεν το φανταζόμουν ούτε κι εγώ.

Διαβάζω παρακολουθώ ακούω!!

Παρακολουθώ το βίντεο από το φωτόδεντρο.
Εστιάζουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καταλήγουμε να κάνουμε προτάσεις οι οποίες αναφέρονται στα παράγωγα!!
 
  • Παράγω
     
     
    Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα συμβόλαιο ομαδικά , το οποίο θ' αναρτηθεί στο ψυγείο του κάθε σπιτιού ή σε εμφανές σημείο το οποίο θα έχει συμφωνίες και καλές συμπεριφορές. Το συμβόλαιο θα γίνει με προτάσεις από κοινού και εξ αποστάσεως . Εδώ μας βοήθησε πολύ το υλικό από το φωτόδεντρο. Παρατηρήσαμε και ανακαλύψαμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υποσχεθήκαμε μεγαλώνοντας να βοηθήσουμε και να ενημερώσουμε και εμείς μεταδίδοντας τις γνώσεις μας σε άλλους. Τα παιδιά στο βιβλίο " ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ" έβαλαν τους μεγάλους σ' ένα σχολείο και τους ξεκίνησαν μαθήματα αλλαγής στη στάση τους και την συμπεριφορά τους.Τα παιδιά διαδικτυακά αναφέρουν τους κανόνες -στόχους για την προστασία της γης . Η νηπιαγωγός τα γράφει σ' ένα χαρτί και το μοιράζουμε με μειλ σε όλους .
  • Παράγω
     
     
    Κατασκευάζουμε σε μακέτα ανάλογα με το τι έκανε εντύπωση στα παιδιά, ανεμογεννήτριες με ανακυκλώσιμα υλικά. Επίσης δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσουν μακέτα με δάσος και δέντρα πάλι με ανακυκλώσιμα υλικά.
     
     
    Όλες οι δράσεις ανρτήθηκαν σ' ένα padlet  συνεργατικό.
     
     

COOPERATING ACADEMICS

Νεοφυτίδου Αναστασία .

Objective Action

Στόχος του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μικροί μαθητές μας όσον αφορά το περιβάλλον ν' αποκτήσουν θετική στάση και συνείδηση για να γίνουν εγγράμματοι περιβαλλοντικά πολίτες αργότερα.

Initiative time

1 Μαρτίου- 13 Απριλίου.
Videos 4

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation