Καλές πρακτικές

Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί, Θεσσαλονίκη


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Το κοινωνικό πρόβλημα της άγαμης και εγκαταλειμμένης εγκυμονούσας γυναίκας και το Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα "Ο Ευαγγελιστής Μάρκος".

Το κοινωνικό πρόβλημα της άγαμης και εγκαταλειμμένης εγκυμονούσας γυναίκας και το Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα "Ο Ευαγγελιστής Μάρκος".
SUBMITTED FROM:

Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί, Θεσσαλονίκη


School Principal

Γεώργιος Νιξαρλίδης

Contact with School


Description

Ασχοληθήκαμε με το κοινωνικό πρόβλημα της άγαμης και εγκαταλειμμένης εγκυμονούσας γυναίκας. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα κάθε γυναίκας να μπορεί να επιλέξει και να της παρέχεται η δυνατότητα, εφόσον το αποφασίσει, να γεννήσει με ασφάλεια και να μεγαλώσει με αξιοπρέπεια το παιδί της. Αγωνιζόμαστε για ένα κόσμο με μειωμένες κοινωνικές ανισότητες, δικαιοσύνη, ισχυρούς δεσμούς που θα υπηρετεί την ισότητα των φύλων.

Πιστεύουμε ότι ο ρόλος του κράτους είναι να προστατεύει το δικαίωμα της ζωής και να εγγυάται την ισότητα των φύλων. Διαπιστώσαμε, δυστυχώς, πως συχνά η γυναίκα στο σύγχρονο κόσμο, λόγω λανθασμένων κοινωνικών αντιλήψεων, κατάλληλων συνθηκών και έλλειψης προστατευτικού νομικού πλαισίου, βρίσκεται μόνη, ανυπεράσπιστη, απροστάτευτη και σε απόγνωση, αδύναμη να διαχειριστεί το μέλλον της.

Γνωρίσαμε το πρόβλημα αυτό μέσα από την επαφή μας με το Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα «Ο Ευαγγελιστής Μάρκος», που εδρεύει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και διαθέτει τον μοναδικό ξενώνα  στην Ελλάδα «Το σπίτι της Μαρίας», που φιλοξενεί εγκυμονούσες και εγκαταλειμμένες γυναίκες, με απώτερο σκοπό την προστασία τους και το δικαίωμα της ζωής στο κυοφορούμενο έμβρυο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Πατέρα Κωνσταντίνου Πλευράκη και της συζύγου του Στέλλας Τσαούση, που έδωσαν την περιουσία τους, αλλά και όλη τη ζωή τους στην υπηρεσία αυτού του σκοπού. Στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχει εκκλησία και ο ξενώνας που φιλοξενεί τις γυναίκες με τα παιδιά τους. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι ανάγκες του Ιδρύματος καλύπτονται αποκλειστικά  από εθελοντές και δωρητές.

Η ενασχόλησή μας με το θέμα ξεκίνησε το σχολικό έτος 2019-2020 από μια ομάδα 9 μαθητών/τριών της Β’ τάξης του Λυκείου της Ελληνογαλλική Σχολής Καλαμαρί, υπό την καθοδήγηση και το συντονισμό τριών καθηγητών/τριών, στα πλαίσια του προγράμματος της «Βουλής των Εφήβων».Όμως δεν ολοκληρώθηκε λόγω της πανδημίας και συνεχίστηκε τη σχολική χρονιά 2020-21 με άλλα παιδιά, έξι κορίτσια της Β΄ Λυκείου. Η έρευνα και η εργασία μας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση της «Βουλής των Εφήβων», που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μετά το πέρας των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η εργασία μας περιλαμβάνει τρεις θεματικές: 1) Την παρουσίαση του Ιδρύματος και της λειτουργίας του, 2) την έρευνα σχετικά με το νομικό πλαίσιο περί προστασίας άγαμων μητέρων στην Ελλάδα και την Ευρώπη και 3) την παρουσίαση των δημογραφικών στοιχείων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και την έκταση του προβλήματος της διακοπής της κύησης. Οι μαθήτριες συνεργάστηκαν σε ζευγάρια ανά θεματική, προκειμένου να αντλήσουν επίσημα στοιχεία για τη σε βάθος διερεύνηση του θέματος. Αναζήτησαν στοιχεία σε επιστημονικές πηγές βάσει σχετικής βιβλιογραφίας, σε ΦΕΚ και νόμους του Ελληνικού Κράτους, σε Νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε δημοσιεύματα ευρωπαϊκών οργανισμών, στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος και άλλες σχετικές ιστοσελίδες, σε δημοσιευμένα βίντεο με συνεντεύξεις των ιδρυτών του Ιδρύματος, αλλά και στην επαφή και επικοινωνία μας με το ίδιο το Ίδρυμα.


Results / Reactions

1) Η προβολή του κοινωνικού προβλήματος της άγαμης και εγκαταλειμμένης εγκυμονούσας γυναίκας.

2) Η ανάληψη πρωτοβουλίας από το Κράτος για την ένταξη αυτής της κατηγορίας πληθυσμού σε κρατικές  δομές

 Co-operations

Το Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα "Ο Ευαγγελιστής Μάρκος"

Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί

Βουλή των Εφήβων

 


COOPERATING ACADEMICS

Αδαμαντία Γαβριηλίδου, Γραμμένος Δελιγκάς, Γεώργιος Σπανός

SPREAD THE WORD METHODS

Ιστοσελίδα του σχολείου

Κοινωνικά δίκτυα

Βουλή των Εφήβων

Σχολική Εφημερίδα της Ελληνογαλλικής Σχολής Καλαμαρί "Έναστρον"


Objective Action

Η ανάδειξη του προβλήματος της άγαμης και εγκαταλειμμένης εγκυμονούσας γυναίκας και η πρόταση για ανάληψη της προστασίας της από την πολιτεία.

Target Audience

Στην πολιτεία, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία μέσω της Βουλή των Εφήβων

Initiative time

Οκτώβριος 2019 - Απρίλιος 2021

Initiative Location

Θεσσαλονίκη

SUPPORTED FILES(1)

PHOTOS 2Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation