Σχέδια μαθήματος

Νηπιαγωγείο Παρακοίλων Λέσβου


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Ξεκινάμε απ' την αυλή μας να φροντίζουμε τη Γη μας.

Ξεκινάμε απ την αυλή μας  να φροντίζουμε τη Γη μας.
SUBMITTED FROM:

Νηπιαγωγείο Παρακοίλων Λέσβου

Το νηπιαγωγείο συστεγάζεται με το Δημοτικό Σχολείο Παρακοίλων, είναι μονοθέσιο ,έχει ένα Υποχρεωτικό Πρωινό τμήμα και ένα Προαιρετικό Ολοήμερο τμήμα.


School Principal

Ισμήνη-Ειρήνη Τσιριπλή

Contact with School


Description

Το νηπιαγωγείο μας συμμετείχε σε ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο"Βότανα φυτεύω, τον κόσμο ομορφαίνω!"Το πρόγραμμα εντάσσεται σε ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ελληνικής Εταιρείας προστασίας της Φύσης,
που ονομάζεται Πράσινες Γωνιές
 Στα πλαίσια του προγράμματος αποφασίσαμε να φτιάξουμε στην αυλή του σχολείου μας έναν βοτανόκηπο.
Γράψαμε τα ονόματα των βοτάνων που θα φέρναμε και αφού τα συγκεντρώσαμε, τα  φυτέψαμε...Ο  ενθουσιασμός μας ήταν μεγάλος!
Παρακολουθούσαμε την εξέλιξη των φυτών μας και αποφασίσαμε να φυτέψουμε την άνοιξη λουλούδια και δέντρα για να ομορφύνουμε περισσότερο την αυλή και την ζωή του σχολείου μας.

Όταν μελετήσαμε τον κύκλο του νερού και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί φτιάξαμε αφίσα με το μήνυμά μας.

Στις 3 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία Δικτύου Συλλόγων και Φορέων της Τοπικής Κοινότητας Παρακοίλων πραγματοποιήθηκε δράση καθαρισμού και εξωραϊσμού του χωριού. Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας και του Δημοτικού Σχολείου συμμετείχαν εθελοντικά με τους γονείς τους στην δράση αυτή.

Όμως λόγω της πανδημίας από την Covid 19,τα σχολεία έκλεισαν και εφαρμόστηκε η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση. Στο διάστημα αυτό μελετήσαμε τα βότανα, μέσω διαδικτύου.(Ψάχνουμε στο διαδίκτυο ,βρήκαμε ένα βότανο που μας αρέσει,το ζωγραφίσαμε,γράψαμε το όνομά του και τι καλό κάνει ,ή τι μπορούμε να φτιάξουμε με αυτό π.χ. κρέμα ,αφέψημα,αλοιφή κλπ. Επίσης βρήκαμε παροιμίες γι' αυτό ή κάποιο τραγούδι).

Διαδικτυακά συζητήσαμε και για την Ημέρα της Γης στις 22 Απριλίου και στείλαμε  μήνυμα για το μεγάλο μας σπίτι, τον πλανήτη μας ,μέσα από τις ζωγραφιές μας.

Όταν τα σχολεία άνοιξαν, συνεχίσαμε να φροντίζουμε τον βοτανόκηπό μας και στις 5 Ιουνίου ,την Ημέρα Περιβάλλοντος αποφασίσαμε να δράσουμε με διάφορους τρόπους ξεκινώντας από την αυλή του σχολείου,από την οποία μαζέψαμε αρκετά σκουπίδια και φυτέψαμε λουλούδια.

 Επίσης παρακολουθήσαμε ανάμεσα σε άλλα σχετικά βιντεάκια με τα προβλήματα που βιώνει ο πλανήτης μας, και το βιντεάκι των φίλων μας από το 5ο Νηπιαγωγείο Δράμας με τίτλο "Message of love" που μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα και ζωγραφίσαμε τα δικά μας μηνύματα.

Μιλήσαμε για την ανακύκλωση και μάθαμε ποια σκουπίδια ανακυκλώνονται και ποια όχι...Μάθαμε επίσης πώς μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα βιολογικό λίπασμα (κομπόστ) και με σχετικά βίντεο και με βιβλία που διαβάσαμε. Στα πλαίσια της ανακύκλωσης χαρτιού και αλουμινίου φτιάξαμε κολάζ με εφημερίδες, διαστημόπλοια με κουτάκια αλουμινίου και αυτοσχέδια μουσικά όργανα με διάφορα υλικά, που τα είχαμε ετοιμάσει πριν από την καραντίνα για τον κορονοϊό και τα ολοκληρώσαμε με αφορμή την Ημέρα Μουσικής στις 21 Ιουνίου...

 

 


Results / Reactions

Τα παιδιά διαπίστωσαν ότι με καλή θέληση και συνεργασία μπορούν και τα υπάρχοντα δέντρα να αναζωογονηθούν και νέα να φυτευτούν και τα παρτέρια να ζωντανέψουν...Έμαθαν να φροντίζουν το περιβάλλον μαζεύοντας  και ανακυκλώνοντας σκουπίδια, να αναπτύσσουν καλαισθησία και δημιουργικότητα δίνοντας στα αντικείμενα μια νέα χρήση, να αγαπούν την μικρή αυλή του σπιτιού και του σχολείου αλλά και το μεγάλο μας σπίτι ,τον πλανήτη Γη.Co-operations

Συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Συνεργασία με Συλλόγους και φορείς της Τοπικής Κοινότητας  Παρακοίλων

Συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Παρακοίλων

Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Πράσινες Γωνιές)


COOPERATING ACADEMICS

Ισμήνη- Ειρήνη Τσιριπλή, Δέσποινα Χαμαλέλλη

Objective Action

1.Να γίνουν υπεύθυνοι για την καλλιέργεια και την φροντίδα του σχολικού κήπου. 2 Να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να γνωρίσουν τα οφέλη των προϊόντων της καλλιέργειας και τον αντίκτυπό τους στην σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων. 3.Να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά της βιολογικής καλλιέργειας και να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες διατροφής. 4.Να γνωρίσουν τον κύκλο της ζωής μέσα από τον κύκλο ζωής του φυτού. 5.Να αναπτύξουν ομαδικότητα, συνεργασία, πρωτοβουλία και ερευνητική διάθεση. 6.Να αποκτήσουν δεξιότητες καλλιέργειας της γης.

Initiative time

Νοέμβριος 2019 - Ιούνιος 2020

PHOTOS 2


Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation