Καλές πρακτικές

2ο Γυμνάσιο Γέρακα


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

«Κύπρος – Ελλάδα – Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες»

«Κύπρος – Ελλάδα – Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες»
SUBMITTED FROM:

2ο Γυμνάσιο Γέρακα

Ονειρευόμαστε ένα σχολείο ενταγμένο σε δίκτυα, σε εθνικό επίπεδο αλλά και διεθνές επίπεδο. Ένα σχολείο που να ενισχύει τα υπάρχοντα μορφωτικά ενδιαφέροντα των μαθητών και να δημιουργεί άλλα αξιόλογα, όπως επίσης να ενισχύει την κριτική σκέψη και την επιστημονική έρευνα σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες που τη διέπουν. Ένα σχολείο που δίνει έμφαση στην αξία και στη σημασία της ανθρώπινης επαφής και των σχέσεων, θέτοντας όμως κανόνες τόσο σε επίπεδο τάξης όσο και σε επίπεδο σχολείου.


School Principal

Περτσινίδου Κορίνα

Contact with School


Description

Αρχικά ενημερώσαμε τους μαθητές του προγράμματος για την Κύπρο (ιστορία, πολιτισμός, σύγχρονη εποχή) και μοιράστηκαν εργασίες στις ομάδες .

 

Οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες στην ολομέλεια. Οι εργασίες τους συμμετείχαν στον Διεθνή Διαγωνισμό που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Κύπρος – Ελλάδα – Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες».

Ακολούθησε επίσκεψη στο σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα και κατόπιν η εκπαιδευτική εκδρομή στην Κύπρο.

Ακολούθως  ξεκίνησαν οι πρόβες για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης «Η Κύπρος στο διάβα του χρόνου μέχρι σήμερα».


Results / Reactions

Τα αποτελέσματα ήταν εμφανή από την πρώτη στιγμή όταν είδαμε στα μάτια των παιδιών το ενδιαφέρον για την Κύπρο.

Ευαισθητοποιήθηκαν για τη διχοτόμηση του νησιού και θα ήθελαν να δουν σύντομα μια βιώσιμη λύση και για τους δύο λαού που κατοικούν στο νησί.

 Μετά την εκδρομή τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς τους ήταν ενθουσιασμένοι για αυτή την ενδιαφέρουσα βιωματική δράση.Co-operations

Συνεργασία με τη  Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών η οποία υλοποιεί το πρόγραμμα «Κύπρος – Ελλάδα – Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες»

Συνεργασία  επίσης με το Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λευκωσίας, την Αρχιεπισκοπή της Κύπρου και την Πρεσβεία της Κύπρου.


COOPERATING ACADEMICS

Νικολαροπούλου Μίρκα ΠΕ05, Κάσση Μαρία ΠΕ16, Ζαφειριάδου Κυριακή ΠΕ07, Περτσινίδου Κορίννα ΠΕ19

SPREAD THE WORD METHODS

Στην ιστοσελίδα του σχολείου γίνεται παρουσίαση των δράσεων:
http://2gym-gerak.att.sch.gr/portals/?page_id=1438

Στη σελίδα του σχολείου στο facebook

https://www.facebook.com/2%CE%BF-%CE%93%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%93%CE%AD%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B1-1462171940536888/

Υπάρχει ταμπλό σε κεντρικό σημείο του σχολείου με αναρτημένες εργασίες των μαθητών (κολλάζ, κατασκευή παζλ).


Objective Action

Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τη διχοτόμηση του νησιού, το εθνικό κυπριακό πρόβλημα, την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του κυπριακού ελληνισμού.

Target Audience

70 μαθητές της Α’, Β’ και Γ’ Διάχυση των δράσεων του προγράμματος σε όλη τη σχολική κοινότητα (μαθητές και γονείς) όπως και στην ευρύτερη τοπική κοινότητα με διοργάνωση δράσεων, ανάρτηση στην ιστοσελίδα και στη σελίδα του facebook του σχολείου και διοργάνωση εκδήλωσης υπό την αιγίδα του Δήμου Παλλήνης.

Initiative time

Η σχολική δράση κράτησε 5 μήνες. Υπήρχε προκαθορισμένη ημέρα και ώρα συνάντησης κάθε εβδομάδα.

Initiative Location

Η δράση χωρίστηκε σε τρία μέρη: Το πρώτο μέρος υλοποιήθηκε στο σχολείο με ομιλίες, παρουσίαση εποπτικού υλικού για την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα της Κύπρου. Έγινε επίσκεψη και παρακολούθηση ομιλιών στο Σπίτι της Κύπρου. Δημιουργία εργασιών για συμμετοχή στον Διεθνή Διαγωνισμό «Κύπρος – Ελλάδα – Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες». Στο δεύτερο μέρος πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στην ελεύθερη Κύπρο με επισκέψεις και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Περιφερειακό Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λευκωσίας, στην πράσινη γραμμή και στα φυλακισμένα μνήματα. Κατά τη διάρκεια του τρίτου μέρους οι μαθητές συμμετείχαν σε πρόβες για να παρουσιάσουν την ιστορική αναδρομή της Κύπρου, την αναβίωση των εθίμων ενός κυπριακού γάμου, τα κυπριακά τραγούδια και τους χορούς στο πλαίσιο της εκδήλωσης που με τίτλο «Η Κύπρος στο διάβα του χρόνου μέχρι σήμερα» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Γέρακα, υπό την αιγίδα του Δήμου Παλλήνης.

PHOTOS


Videos

Connection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation