Καλές πρακτικές

3o Δημοτικό Σχολείο Χανιών


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

La Fontaine Wallace:Un jet d'eau d'altruisme universel

La Fontaine Wallace:Un jet deau daltruisme  universel
SUBMITTED FROM:

3o Δημοτικό Σχολείο Χανιών


School Principal

Τερεζάκη Χρύσα

Contact with School


Description

Πρόκειται για μια δράση με κοινωνικό χαρακτήρα -για τους Αστεγους-και με πρωταγωνιστές τα παιδιά της Στ' τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων .

Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των μικρών μας μαθητών για τον Συν-Ανθρωπο και η ενεργοποίησή τους ως ενεργά μέλη-Ενεργοι Πολίτες της πόλης τους καθώς καλούνται να πάρουν  αποφάσεις με σκοπό την επίλυση προβλημάτων σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωης με έμφαση στη προσφορά και στην ενσυναίσθηση προς τους αδύναμους και ανήμπορους ανθρώπους.

Μέσα από αυτό το ταξίδι, που ξεκίνησε από την Κρήνη "ανθρωπιάς" και "αλτρουισμού"του φιλάνθρωπου Wallace στο  Παρίσι το 1872 τα παιδιά έμαθαν ότι  αυτός ο εξαιρετικός φιλάνθρωπος , μετά τον πόλεμο Γαλλιας-Πρωσσίας ,διαθέτοντας όλη την περιουσία του στην κατασκευή της 1ης Κρήνης με πόσιμο νερό στη boulevard Villette  έδωσε οριστική λύση στο πρόβλημα της έλλειψης καθαρού και πόσιμου νερού των Sans Abri.Ετσι οι άστεγοι δεν πέθαιναν πια από δίψα στα σοκάκια του Παρισιού και από τότε καθώςσυνεχίστηκε η ίδια τακτική αυξήθηκαν ολοένα και περισσότερο σε όλο το Παρίσι μα και στον κόσμο ολόκληρο .Μέσα σε αυτό κλίμα μεταφερθηκαμε στο σήμερα και συγκεκριμένα στους Άστεγους των Χανίων,στην καθημερινότητα τους ,στις δομές και στις δράσεις που γίνονται για αυτούς!! Τα παιδιά λοιπόν εξέφρασαν την επιθυμία να προσφέρουν σε αυτή την αδυναμη κοινωνική ομάδα των Χανίων ότι μπορούσαν από το λίγο που είχαν και να μεταφερθούν στην ιματιοθηκη τους και να βοηθήσουν επίσης στη διαλογή των ρουχων  που φτάνουν εκεί  για αυτούς.
Επιπλέον θεώρησαν σωστό να ψάξουν και να βρουν επιχειρηματίες που θα μπορούσαν να καλύψουν και αυτοί με τη σειρά τους μια από τις βασικότερες ελλείψεις που έχουν στο σπίτι των Αστέγων:Ένα Σταθερό Ηλεκτρονικό Υπολογιστή.
Και αυτό γιατί στην σύγχρονη ηλεκτρονική εποχή είναι ο μόνος τρόπος για την πιο εύκολη και γρήγορη εύρεση εργασίας, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Δυστυχώς μέσα από την δράση δεν επιτεύχθηκε η αγορά αυτή.Ομως ακόμα και έτσι θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να επανέλθουν δριμύτεροι την επόμενη χρονιά με μεγαλύτερη προσμονή και οργάνωση.
 

 


Results / Reactions

Τα παιδιά συνειδητοποιούν οτι στην σημερινή κοινωνία του "έχω" η  δύναμη του "δίνω", εκτός από αξιέπαινο είναι και αφάνταστα ελπιδοφόρο. Παίρνουν το κοινωνικό μάθημα  στην ψυχή τους ότι  "είμαι καλά μόνο όταν όλοι είμαστε καλά" .Επίσης συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι τον κόσμο αλλά όλος ο κόσμος μπορεί να βοηθήσει κάποιον .Με τη δράση αυτή πετύχαμε να γίνει η αρχή της ευαισθητοποίησης των μαθητών και η αρχή μιας άλλης οπτικής για τον συνάνθρωπο.Εχει μεγάλη σημασία να δομείται από τόσο μικρή ηλικία η προσωπικότητά τους με κέντρο αναφοράς τον ΑΝΘΡΩΠΟ.

 Co-operations

Τμήμα Πολιτικής και Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Χανίων


COOPERATING ACADEMICS

Απαλάκη Αργυρώ Καθηγήτρια Γαλλικών

SPREAD THE WORD METHODS

Η δράση θα παρουσιαστεί στο Πνευματικό κέντρο της Πόλης στο 1ο Διαμαθητικό Φεστιβάλ Δημοτικών σχολείων στα πλαίσια του προγράμματος "Κρήνες:Εκπαίδευση και πολιτισμός "που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Χανίων και της  Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.


Objective Action

Ευαισθητοποίηση των μικρών μας μαθητών για το μεγάλο κοινωνικό προβλημα των Αστέγων και ενεργοποίησή τους ως ενεργοί πολίτες που καλούνται να λάβουν δράση για τη αντιμετώπιση του.

Target Audience

Σχολική και τοπική Κοινότητα των μαθητών .

Initiative time

3 μηνες-Μάρτιος,Απρίλιος ,Μάιος-

Initiative Location

Πόλη Χανίων

PHOTOSConnection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation