Καλές πρακτικές

1/θ Νηπιαγωγείο Αγίου Σύλλα


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Λέμε STOP Στην Κλιματική Αλλαγή

Λέμε STOP Στην Κλιματική Αλλαγή
SUBMITTED FROM:

1/θ Νηπιαγωγείο Αγίου Σύλλα

Πρόκειται για ένα μικρό νηπιαγωγείο της υπαίθρου στο οποίο εφαρμόζεται συστηματικά πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των μαθητών/τριών


School Principal

Ασπασία Βασιλάκη

Contact with School


Description

Δράση για την Κλιματική κρίση΄

 

 

Εν αρχή ην ο μύθος

«Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα τόπο μακρινό και σ’ ένα μικρό καλυβάκι στη θάλασσα, ζούσε μια όμορφη κοπέλα…». Την έλεγαν Χριστίνα και μας ταξίδεψε σε θάλασσα και ουρανό για να μάθουμε για την  Κλιματική αλλαγή. Τα παιδιά μέσα από την ιστορία της Αόρατης Ομπρέλας (συγγραφέας Β. Μιχαηλάκη- Αρφάρα) ευαισθητοποιήθηκαν αρχικά για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της. Έμαθαν ορισμένους παράγοντες που την προκαλούν και αναζήτησαν λύσεις. Ανάλαβαν να γίνουν «πρεσβευτές» του μηνύματος κι έμαθαν το τραγούδι του παραμυθιού ώστε «Να προσέξουμε πολύ τη μικρή ετούτη Γη.»

 

 

Δραματοποίηση παραμυθιού

Καθώς η μέρα ήταν εξαιρετικά ζεστή βγάλαμε μία μεγάλη ομπρέλα θαλάσσης στην αυλή και σχεδιάσαμε έναν κύκλο για όλους, τη Γη μας. Ακολούθησε δραματοποίηση του παραμυθιού και φυσικά πολύ τραγούδι!

 

Αφίσα «Οδηγός»

Οι πληροφορίες ήταν πολλές και καινούριες. Για την καλύτερη αποτύπωση τους ξεκινήσαμε μια αφίσα, στην οποία προσθέταμε στοιχεία σε όλα τα στάδια της παρέμβασης. Ήταν η Αφίσα «οδηγός» αλλά και η επανάληψη σε όλα αυτά που μαθαίναμε.

 

Εγώ παθαίνω υπερθέρμανση;

Το ζήτημα ης υπερθέρμανσης του πλανήτη ήταν κάτι που προβλημάτισε τα παιδιά. Εμείς παθαίνουμε υπαρθέρμανση; Κάποιες φορές έχω πυρετό! Οι εύστοχες απορίες των παιδιών αξιοποιήθηκαν και απαντήθηκαν με τη χρήση θερμόμετρου. Φέραμε ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο και μετρήσαμε τη θερμοκρασία του σώματός μας. Ο ήχος από το θερμόμετρο ήταν διασκεδαστικός και ανακουφιστικός. Όλοι ήμασταν καλά! Όχι όμως και η Γη μας που (στην αφίσα) άρχισε να ιδρώνει και να νιώθει δυσφορία….  Η χρήση του θερμόμετρου στη διδασκαλία ήταν μία ευκαιρία για προσέγγιση μαθηματικών εννοιών. Συγκεκριμένα εργαστήκαμε σε φύλλο δραστηριότητας με τη συμπλήρωση- καταγραφή των αριθμών 1-5.

 

Εκπαιδευτική αξιοποίηση Video

Παρακολουθήσαμε και σκεφτήκαμε πάνω στα Video “The animals save the planet”.  Για τα παιδιά ήταν ένα πολύ διασκεδαστικός τρόπος αφομοίωσης μηνυμάτων για το περιβάλλον.

 

Ώρα για πείραμα!

Ήρθε η στιγμή να δούμε στην πράξη όλα αυτά που μαθαίναμε. Ακολουθώντας τα στάδια του επιστημονικού πειράματος για παιδιά (Ερώτηση- Υπόθεση-Πείραμα- Αποτέλεσμα- Αξιολόγηση- Ανατροφοδότηση) ετοιμάσαμε το πείραμα για το λιώσιμο των πάγων. Βάλαμε τρία παγάκια σε ένα λευκό πιάτο κάτω από την ομπρέλα και τρία σε κατευθείαν επαφή με ηλιοφάνεια. Τα παιδιά υπέθεσαν συνολικά ότι εκείνα που είναι κάτω από την ομπρέλα θα λιώσουν αργότερα. μετά από λίγη ώρα αδειάσαμε σε ποτηράκια δοσομετρητές το νερό από τους πάγους. διαπιστώσαμε ότι πράγματι τα παγάκια που ήταν «απροστάτευτα» έλιωσαν περισσότερο. Άρα η υπερθέρμανση που λιώνει τους πάγους προκαλεί και την άνοδο στη στάθμη της θάλασσας. Το πείραμα μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τα ζώα που κατά συνέπεια βρίσκονται σε κίνδυνο.

 

Λέμε STOP Κλιματική αλλαγή

Είχαμε μάθει πολλά. Τώρα έπρεπε να διαδώσουμε το μήνυμά μας. Πέρα από το τραγούδι της Αόρατης Ομπρέλας αποφασίσαμε να «διαδηλώσουμε». Τα μικρά πλακατ μας ήταν τα ίδια μας τα χέρια. Φτιάξαμε με χαρτόνι τις  παλάμες μας, τις χρωματίσαμε και γράψαμε την αγγλική λέξη STOP. Τα πλακάτ ήταν έτοιμα για τη μεταφορά του μηνύματος και τη σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία.

 

 

 

 


Results / Reactions

Οι δράσεις μας αφορούσαν μηνύματα τα οποία έφτασαν στις οικογένειες των μαθητών. Τα προσδοκόμενα αποτελέσματα συνεπώς δεν αφορούν μόνο τους/τις μαθητές/τριες που έλαβαν μέρος στη δράση αλλά και στους γονείς αυτών.



Co-operations

Ανταποκριθήκαμε στις καμπάνιες του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, μέσω της συμμετοχής στη Δράση για την Κλιματική Αλλαγή 20-27 Σεπτεμβρίου 2019 και στην Ημέρα Δράσης για την Κλιματική κρίση (29 Νοεμβρίου 2020). (climatecreteschoos.blogspot.com/2019/10/blog-post_2.html)


COOPERATING ACADEMICS

Ασπασία Βασιλάκη

SPREAD THE WORD METHODS

Τα παιδιά για να επικοινωνήσουν τα μηνύματα γαι την Κλιματική αλλαγή:

  • έμαθαν το τραγούδι της Αόρατης Ομπρέλας
  • Έφτιαξαν "πλακάτ" με το μήνυμα "STOP στην κλιματική αλλαγή"
  • Ζωγράφισαν τα δικά του "μετάλλια" με την απειλή της κλιματικής κρίσης

Objective Action

Ευαισθητοποίηση γύρω από την κλιματική αλλαγή

Target Audience

Μαθητές και γονείς

Initiative time

Δράση για την Κλιματική Αλλαγή 20-27 Σεπτεμβρίου 2019

Initiative Location

Νηπιαγωγείο Αγίου Σύλλα

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation