Σχέδια μαθήματος

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΙΚΡΟΥ ΕΥΜΟΙΡΟΥ ΞΑΝΘΗΣ


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Λιμνοπερπατήματα στη Βιστωνίδα

Λιμνοπερπατήματα στη Βιστωνίδα
SUBMITTED FROM:

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΙΚΡΟΥ ΕΥΜΟΙΡΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

Το Δημοτικό Σχολείο του Μικρού Ευμοίρου βρίσκεται σε μια αγροτική περιοχή κοντά στην πόλη της Ξάνθης. Στο σχολείο φοιτούν 115 μαθητές, που προέρχονται από 4 διαφορετικά χωριά, το Μ. Εύμοιρο, τη Λεύκη, τη Μορσίνη και το Πετροχώρι. Πρόκειται για πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό σχολείο που αποτελείται από χριστιανούς και μουσουλμάνους μαθητές (μαθητές που προέρχονται από τις μουσουλμανικές μειονότητες της Θράκης). Ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών προέρχεται από οικογένειες από τη Ρωσία, την Αρμενία, τη Γεωργία και την Ουκρανία (παλιννοστούντες μαθητές) οι οποίοι ως εκ τούτου μεγαλώνουν σε δίγλωσσο οικογενειακό περιβάλλον. Επιπλέον, στο σχολείο φοιτούν μαθητές, οι γονείς των οποίων είναι στρατιωτικοί, οι οποίοι μετακινούνται συχνά. Στο σχολείο μας λειτουργούν: α) Τμήμα Ένταξης, αποτελούμενο από 12 μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες καθώς και χαμηλό ακαδημαϊκό επίτευγμα και β) Τάξη Υποδοχής, αποτελούμενη από 17 δίγλωσσους φοιτητές, με στόχο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Σχολικός εξοπλισμός: Υπάρχει υπολογιστής και βιντεοπροβολέας σε κάθε τάξη. Υπάρχει επίσης ένα εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών με 20 υπολογιστές και έναν διαδραστικό πίνακα. Το σχολείο ανήκει στο Πανελλήνιο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών και οι μαθητές μπορούν να δανείζονται βιβλία και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες Φιλαναγνωσίας. Κάθε σχ. χρονιά υλοποιούνται ποικίλα καινοτόμα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Αγωγής Υγείας, Φιλαναγνωσίας καθώς και ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+, etwinning κ.α. Επιπλέον, αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης εκπαιδευτικών σχετικά με τη χρήση εργαλείων ΤΠΕ στη διαδικασία «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη (Επιμόρφωση Β’ επιπέδου Τ.Π.Ε.)» . Το σχολείο συστεγάζεται με το Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Ξάνθης. Οι μαθητές και των δύο σχολείων συνεργάζονται στο πλαίσιο της σχολικής ενσωμάτωσης των μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.


School Principal

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ

Contact with School


Description

ΤΡΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ανομοιογενείς ομάδες κωφοί και ακούοντες μαθητές. Τον Δεκέμβριο του 2018 η εκπαιδευτικός του σχολείου Κωφών σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς των δύο άλλων τάξεων ξεκίνησε τα μαθήματα βασικών γνώσεων επικοινωνίας στη νοηματική γλώσσα σε συνεργασία με τους κωφούς μαθητές. Στη συνέχεια, οι μαθητές ανέλαβαν ρόλους και έδωσαν όνομα στην ομάδα τους. Κάθε ομάδα ανέλαβε να προσεγγίσει μια πλευρά του οικοσυστήματος. Εργάστηκαν, συνεργάστηκαν (γνώση) και μοιράστηκαν τη γνώση παρουσιάζοντας τη δουλειά τους (μεταγνώση). Στη συνέχεια υλοπιήθηκαν οιπαρακάτω δραστηριότητες:

Α. Μελέτη του οικοσυστήματος μέσα από το διαδικτυο και τις εκδόσεις του ΚΠΕ Βιστωνίδας.

Β. Δραστηριότητες στο πεδίο (λίμνη Βιστωνιδα, λιμνοθάλασσα Πόρτο Λάγους):

      1η επίσκεψη στη λίμνη Βιστωνίδα: Συνεντεύξεις με τον Πρόεδρο του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας και με τον υπεύθυνο του παρεκκλησίου Αγίου Νικολάου στη Λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγους.

     2η επίσκεψη στη λίμνη Βιστωνίδα: παρατήρηση και φωτογράφηση ορνιθοπανίδας, συλλογή δειγμάτων νερού, άμμου και οργανισμών, φιλτράρισμα νερού για τη συλλογή φυτοπλακτόν και ζωοπλακτόν, συλλογή δείγματος νερού για την ανίχνευση μικροπλαστικών, επιλεκτική συλλογή οστράκων, ξύλων και σκουπιδιών που βρίσκονται στην όχθη της λίμνης.

Γ. Δραστηριότητες στο σχολείο

  • Επεξεργασία δειγμάτων νερού για την ανίχνευση υπολειμμάτων λιπασμάτων από τις γεωργικές δραστηριότητες γύρω από τη λίμνη (με πακέτο ανάλυσης νερού).
  • Ανίχνευση οργανισμών στο βένθος (με μεγεθυντικούς φακούς)
  • Παρατήρηση βενθικών οργανισμών στο στερεοσκόπιο
  • Παρατήρηση πλακτόν και ανίχνευση μικροπλαστικών στο μικροσκόπιο.
  • Trash art  (τέχνη από σκουπίδια): δημιουργία έργων τέχνης από σκουπίδια που βρίσκονται στην όχθη της λίμνης
  • Επεξεργασία του ψηφιακού υλικού των συνεντεύξεων και των φωτογραφιών
  • Δημιουργία διαδραστικών ασκήσεων (plickers η/και kahoot).
  • Δημικουργία κόμικ με ήρωες από τους οργανισμούς της λίμνης (εργαλείο: toondoo)
  • Δημιουργία διαδραστικής αφίσας για το οικοσύστημα της Βιστωνίδας

Η πορεία υλοποίησης του project δημοσιοποιήθηκε μέσω blog https://limnoperpatimata-sti-vistonida.blogspot.com/ το οποίο συνδέεται και με την ιστοσελίδα του σχολείου.

 

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ:

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Δημιουργία ομάδων, εκμάθηση βασικών γνώσεων επικοινωνίας στη νοηματική γλώσσα σε συνεργασία με τους κωφούς μαθητές, προμήθεια εξοπλισμού.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: 1η επίσκεψη στη Βιστωνίδα. Συνεντεύξεις. Παρατήρηση και φωτογράφηση ορνιθοπανίδας.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Επεξεργασία ψηφιακών αρχείων συνεντεύξεων και ανάρτησή τους στο διαδίκτυο.

ΜΑΡΤΙΟΣ: 2η επίσκεψη στη Βιστωνίδα: δειγματοληψίες, συλλογή σκουπιδιών, επεξεργασία δειγμάτων νερού στο εργαστήριο και σύνταξη κειμένων αναφορικά με το νερό της λίμνης, δημιουργίες trash art.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, διαδραστικών ασκήσεων, κόμικ και δημιουργία της  διαδραστικής αφίσας. Παρουσίαση της διαδραστικής αφίσας και βίντεο στο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας 2019 στην Κομοτηνή.

ΜΑΪΟΣ: Οργάνωση της εκδήλωσης ενημέρωσης των γονέων.

ΙΟΥΝΙΟΣ: Θεατρική παράσταση. Δραματοποίηση του οικολογικού παραμυθιού με τίτλο «Φτερουγίσματα στη λίμνη Βιστωνίδα» (συγγραφέας Ευγενία Καφετζή, ISBN  978-960-98932-3-7)


Results / Reactions

Με την υλοποίηση του προγράμματος επιτεύχθηκε:

Α. Η κοινωνικοποίηση και η συνεργασία κωφών και ακουόντων μαθητών/τριών.

Β. Η εξάλειψη των ανισοτήτων μεταξύ των χριστιανών-μουσουλμάνων μαθητών/τριών.

Γ. Η συνεργασία μικρότερων και μεγαλύτερων μαθητών/τριών σε επιστημονικό επίπεδο και στη δημιουργία εποπτικού και εκπαιδευτικού υλικού.

Δ. Η προσέγγιση ενός υδάτινου οικοσυστήματος μακροσκοπικά και μικροσκοπικά

Ε. Η σύνδεση οικοσυστήματος - οικονομίας (γεωργία, αλιεία) - ιστορίας - θρησκείας

ΣΤ. Η συνειδητοποίηση των επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας μέσα και γύρω από τη λίμνη



Co-operations

Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν οι μαθητές των δημοτικών σχολείων Μικρού Ευμούρου και Κωφών και Βαρυκόων Ξάνθης.

Το πρόγραμμα αξιολογήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση στο πλαίσιο της δράσης "Μαθαίνουμε παρέα"


COOPERATING ACADEMICS

Ευγενία Καφετζή, Κρυσταλλένια Τσάμαρη, Αθανασία Απανοζίδου

SPREAD THE WORD METHODS

Για τη διάχυση του μηνύματος

1) Δημιουργήθηκε το blog https://limnoperpatimata-sti-vistonida.blogspot.com/ το οποίο συνδέθηκε με την ιστοσελίδα του σχολείου

2) Δημιουργήθηκαν και αναρτήθηκαν στο youtube τα βίντεο: α) Νοηματική, β) Συνένευξη με τον Πρόεδρο του Αλιευτικού Συνεταιρισμού, γ) Η λίμνη Βιστωνίδα

3) Οι μαθητές παρουσίασαν το βίντεο Η λίμνη Βιστωνίδα στο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στην Κομοτηνή (12/04/2019). Η παρουσίασή τους αναρτήθηκε στο youtube Παρουσίαση την Κομοτηνή 2019 

4) Η διαδραστική αφίσα με τίτλο ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ που δημιουργησαν οι μαθητές (130 Χ 200 cm) παρουσιαστηκε στο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στην Κομοτηνή (12/04/2019), αναρτήθηκε  στο διαδίκτυο αλλά και στον κεντρικό διάδρομο του σχολείου

5) Το κόμικ των μαθητών της Γ΄ τάξης αναρτήθηκε στο blog "Τι συμβαίνει στη Βιστωνίδα;" και στην ιστοσελίδα του σχολείου "Ένα κόμκ για τη Βιστωνίδα". Επιπρόσθετα οι μαθητές της Δ΄ τάξης δημιουργησαν κόμικ ανά ομάδες τα οποία είναι αναρτημένα στον πίνακα ανακοινώσεων στον κεντρικό διάδρομο του σχολείου ώστενα είναι προσβάσιμα σε όλους τους μαθητές.

6) Οργανώθηκε στα τέλη Μαΐου εκδήλωση όπου οι μαθητές θα παρουσιάσουν στους γονείς τους το πρόγραμμα. Επιπρόσθετα, οι γονείς θα υλοποιήσουν δραστηριότητες στα μικροσκόπια - στερεοσκόπια για την αναγνώριση μικροοργανισμών και θα κάνουν χημική ανάλυση για να διαπιστώσουν την καθαρότητα του νερού της λίμνης. Τέλος, οι γονείς θα ασχοληθούν με quiz στο Plickers  για να διαπιστώσουν οι μαθητές αν οι γονείς τους έλαβαν το μήνυμα.

7) Στη γιορτή λήξης του σχολικού έτους οι μαθητές της Δ΄ τάξης και του Δ.Σ. Κωφών θα παρουσιάσουν δραματοποιημένο το οικολογικό παραμύθι "Φτερουγίσματα στη Βιστωνίδα"


Objective Action

ΣΤΟΧΟΙ ΓΝΩΣΤΙΚΟΙ: Οι μαθητές/τριες 1) Να γνωρίσουν τη δομή και τη λειτουργία του λιμναίου οικοσυστήματος και τη σχέση αλληλεξάρτησης βιοτικών-αβιοτικών χαρακτηριστικών της λίμνης. 2)Να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες της Βιστωνίδας ως λίμνης-λιμνοθάλασσας, το καθεστώς εκμετάλλευσης, τη βιοποικιλότητά της. 3)Να προσεγγίσουν μακροσκοπικά και μικροσκοπικά τον βιότοπο της λίμνης. 4)Να διαπιστώσουν την επίδραση του ανθρώπου στο οικοσύστημα. 5)Να συνεργαστούν και να προσεγγίσουν διερευνητικά και με επιστημονικό τρόπο το οικοσύστημα. 6)Να δημιουργήσουν εποπτικό και εκπαιδευτικό υλικό. •7)Να δημοσιοποιήσουν τα ευρήματά τους. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ - ΕΝΤΑΞΙΑΚΟΙ Το πρόγραμμα στοχεύει: 1)Στην επικοινωνία κωφών και ακουόντων (νοηματική και χειλεανάγνωση). 2)Στην αποδοχή της κουλτούρας των «άλλων» και στο σεβασμό στη διαφορετικότητα. 3)Στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και των γνωστικών, μαθησιακών, ψυχοσυναισθηματικών, κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών. 4)Στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση. 5)Στην ενδυνάμωση της συμμετοχής στην ομάδα, της συλλογικής δράσης, του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ όλων. 6)Στην καλλιέργεια αμοιβαίας κατανόησης, από κοινού αντιμετώπισης και επίλυσης προβληματικών καταστάσεων και της επίτευξης κοινών στόχων. 7)Στην αποφυγή του στιγματισμού και της περιθωριοποίησης των αναπήρων μαθητών/τριών, αλλά και των οικογενειών τους.

Initiative time

Δεκέμβριος 2018 - Ιούνιος 2019
Videos 3

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation