Μαθητικές δημιουργίες

Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


TOPIC: Μαθητικές δημιουργίες

Initiative

«Μαζί θ’ αλλάξουμε τον κόσμο»

«Μαζί θ’ αλλάξουμε τον κόσμο»
SUBMITTED FROM:

Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1929 για την θεωρητική και πρακτική παιδαγωγική μόρφωση των φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο Πειραματικό Σχολείο συνυπάρχουν και λειτουργούν συγχρόνως όλες οι βαθμίδες της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Επόπτης του Σχολείου οριζόταν από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου καθηγητής του Τομέα της Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και από το 2012 και εξής επιλέγεται από το ΥΠΔΒΘ. Αποτελεί έναν χώρο και επιδιώκεται να ορίζεται ως ένας χώρος εκπαιδευτικής προβληματικής και έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το δυναμικό του σχολείου αποτελείται από εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν αυξημένα προσόντα και οι οποίοι κρίνονται και τοποθετούνται απευθείας από το Υπουργείο Παιδείας. Το κτήριο του σχολείου σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Πρωτολειτούργησε το 1934 με διευθυντή τον Βασίλειο Τατάκη, ο οποίος έγινε αργότερα καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και με επιβλέποντα καθηγητή τον Αλέξανδρο Δελμούζο.


School Principal

Ρώσσιου Ελένη

Contact with School


Description

Οι 52 μαθητές/τριες της γ’ Γυμνασίου του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος e-Twinning “Basta con climate change", δημιούργησαν ένα τραγούδι/βίντεο με τίτλο «Μαζί θ’ αλλάξουμε τον κόσμο».

Αρχικά, όλοι/ες οι μαθητές/τριες της γ’ Γυμνασίου, «Μένοντας Σπίτι», συνεργάστηκαν για την συγγραφή των στίχων. Βασισμένοι/ες στην μουσική του τραγουδιού “Can’t stop” instrumental του συγκροτήματος Red Hot Chilli Peppers (https://www.youtube.com/watch?v=_gzVyeZgXx4), έγραψαν στίχους που περιγράφουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τον κόσμο που ονειρεύονται, αλλά και προτείνουν λύσεις για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής. Το moto μας είναι: «Μαζί θ’ αλλάξουμε τον κόσμο!»

Στη συνέχεια 4 μαθητές/τριες ανέλαβαν την φωνητική εκτέλεση του τραγουδιού και πάλι «Μένοντας Σπίτι».

Κατά την εβδομάδα 1-5/2/2021 που το Σχολείο μας λειτούργησε δια ζώσης, 9 μαθήτριες της τάξης αυτής επιμελήθηκαν την χορογραφία που συνοδεύει το τραγούδι.

Τέλος όλα τα προηγούμενα συνδυάστηκαν για την παραγωγή του video clip.


Objective Action

Τα τραγούδια είναι με σημαντική διαφορά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ευαισθητοποίησης, συγκριτικά με τις ακτιβιστικές καμπάνιες ή τις ερευνητικές μελέτες, ειδικά όταν το μήνυμά τους είναι ελπιδοφόρο ή δίνει στους ανθρώπους ιδέες για αλλαγή. Στόχος του τραγουδιού μας είναι να μεταδώσει τις ανησυχίες των μαθητών/τριών μας για την καταστροφή του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής με έναν τρόπο διασκεδαστικό , αλλά και να προτείνει λύσεις.

SUPPORTED FILES(1)

PHOTOS 1


Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation