Σχέδια μαθήματος

6ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Το μεγαλύτερο μάθημα της ζωής μας

Το μεγαλύτερο μάθημα της ζωής μας
SUBMITTED FROM:

6ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας

Το σχολείο μας βρίσκεται στη Νέα Φιλαδέλφεια. Φοιτούν 130 περίπου μαθητές, πολλοί από τους οποίους είναι από ξένες χώρες. Έχουμε 21 εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων και βρισκόμαστε πάντα δίπλα στους μαθητές μας.Είμαστε όλοι δυναμικά κοντά στις ανάγκες των μαθητών μας, δίνοντας έμφαση στις διαθεματικές δραστηριότητες που δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές να αποκτήσουν ζωντανή, διαδραστική και όχι στείρα μάθηση.


School Principal

Μελέτης Δημήτριος

Contact with School


Description

Οι μικροί μας μαθητές ήρθαν σε επαφή με τους 17 Παγκόσμιους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσα από διάφορα βιντεάκια που παρακολούθησαν τόσο στο μάθημα της Πληροφορικής όσο και στις ώρες από την Ευέλικτη ζώνη που χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν κάποια project με τους μικρούς μας μαθητές ως πρεσβευτές.

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού eTwinning προγράμματος:The Worlds Largest Lesson”, οι μαθητές της Β τάξης συνεργάστηκαν με σχολεία της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας (58 εκπαιδευτικοί και εκατοντάδες μαθητές). Εφάρμοσαν μία καλή πρακτική στηριζόμενοι στο εκπαιδευτικό υλικό της Project Everyone, της Unicef και της Unesco  (https://worldslargestlesson.globalgoals.org), υλοποιώντας  διαφορετικές δράσεις κάθε μήνα, με αποτέλεσμα τη μηνιαία έκδοση ενός ηλεκτρονικού περιοδικού, το οποίο φιλοξενούσε στην κάθε σελίδα του δράσεις των μικρών πρεσβευτών των 17 ΠΣ από διαφορετικές συνεργαζόμενες χώρες.

Η δράση αυτή ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του  2019 και ολοκληρώθηκε λίγο άδοξα το 2020, πραγματοποιήθηκε στο διαθεματικό πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής και Ευέλικτης ζώνης.

Μέσα από το παιχνίδι απέκτησαν γνώση για τους 17 ΠΣ και μέσα από βιωματικές δράσεις έμαθαν για τους διάφορους στόχους που πραγματεύονταν κάθε φορά.

 


Results / Reactions

Οι μικροί μαθητές που συμμετείχαν σε αυτή την καλή πρακτική:

- ενημερώθηκαν για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, έτσι ώστε να αναλάβουν οι ίδιοι  δράση ως πρεσβευτές μέχρι το 2030!

- ευαισθητοποιήθηκαν για τα προβλήματα του πλανήτη μας (περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά) και με τη σειρά τους έγιναν μεταλαμπαδευτές των γνώσεων που απέκτησαν ενημερώνοντας σχετικά τους μαθητές άλλων τάξεων, τους δασκάλους και τους γονείς τους.

- δημιούργησαν πρωτότυπα έργα χρησιμοποιώντας εργαλεία των ΤΠΕ, τη φαντασία τους και όχι μόνο.Co-operations

  • Μαθητές και εκπαιδευτικοί συνεργαζόμενων χωρών
  • Γονείς και κηδεμόνες μαθητών
  • In action for a better world
  • Παιδικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα Παιδική HELMEPA

COOPERATING ACADEMICS

Μαρία Διαμαντοπούλου, Σταυρούλα Σκιαδά

SPREAD THE WORD METHODS

  • Δημιουργία μηνιαίου ηλεκτρονικού περιοδικού με δράσεις όλων των συνεργαζόμενων σχολείων.
  • Δημιουργία "Γωνιά των 17 ΠΣ" με ενημερωτικό υλικό σχετικό με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους και τις δημιουργίες των μαθητών καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης στο εργαστήριο Πληροφορικής.
  • Διακόσμηση της εισόδου του σχολείου και των διαδρόμων με αφίσες των 17 ΠΣ, με έργα των μαθητών αλλά και με έντυπες σελίδες από το ηλεκτρονικό περιοδικό «The Worlds Largest Lesson».

https://docs.google.com/document/d/140PfyN3LD7MOBdPV0IjLcpLXoq0v6nUHeUnEph6L-5o/edit#heading=h.j18ms2u5gewu

https://docs.google.com/document/d/1Vmlfx1RYlIRMTkA5dHaXlq6v4HnoGdcip0iDA2Ey31w/edit#heading=h.sgmgcr1o4y6b

https://docs.google.com/document/d/12VeyJ1ufhTmrB6ocfmxs7MY6W_hBZUXK85lvT_w-p1o/edit#

 

Αφού ασχολήθηκαν οι μαθητές επιμέρους με κάποιους στόχους συγκεκριμένα, παρουσίασαν με υπερηφάνεια έναν σελιδοδείκτη που μοίρασαν στους εκπαιδευτικούς του σχολείου με απότερο σκοπό να μοιράσουν και στους συμμαθητές όλου του σχολείου αλλά δυστυχώς αναβλήθηκε η δράση αυτή λόγω Covid-19.


Objective Action

Να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές και να εφαρμόσουν καλές πρακτικές και συνήθειες οι οποίες θα συμβάλλουν στην επίτευξη των 17 ΠΣ.

Initiative time

4 μήνες

SUPPORTED FILES(1)

PHOTOS 1Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation