Καλές πρακτικές

3ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Μέσα από τον αθλητισμό χτίζουμε γέφυρες προς τον συνάνθρωπο και τον κόσμο

Μέσα από τον αθλητισμό χτίζουμε γέφυρες προς τον συνάνθρωπο και τον κόσμο
SUBMITTED FROM:

3ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου

Το Σχολείο μας βρίσκεται στην περιοχή της Δροσιάς (Δήμος Διονύσου) και λειτουργεί φέτος με 13 τμήματα, 243 μαθητές και 27 εκπαιδευτικούς. Υλοποιεί καινοτόμα προγράμματα, αναζητά συνεργασίες εντός και εκτός Ελλάδος και τρόπους να μεταδώσει στα παιδιά, πέρα από τη γνώση, δεξιότητες που θα χρειαστούν για τη μετέπειτα ζωή τους ως ενήλικες.


School Principal

Αντώνιος Χριστόδουλος

Contact with School


Description

Η γέφυρα είναι ένα διαχρονικό σύμβολο εφευρετικότητας και δημιουργικότητας, ένα μονοπάτι φτιαγμένο από τον άνθρωπο, που προωθεί τη σύνδεση, την προσέγγιση, την ανταλλαγή και την εξέλιξη. Η επιλογή της έκφρασης «χτίζοντας γέφυρες» στον τίτλο είναι στοχευμένη, καθώς απηχεί και συμβολίζει το όραμά μας για το Σχολείο, να (μετ)εξελιχθεί, να συνδεθεί, να επαναπροσδιορίσει τη θέση και την ταυτότητα του μέσα σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο κοινωνικοοοικονομικό περιβάλλον. Βασική μας επιδίωξη ήταν, με «γέφυρα» το παιχνίδι, την άθληση και το μάθημα της σχολικής Φυσικής Αγωγής, στη βάση των Ολυμπιακών Αξιών, οι μαθητές να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες/δεξιότητες ζωής και διαχρονικές αξίες, όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, η κατανόηση, η αποδοχή, η αλληλεγγύη, η κοινωνική ενσωμάτωση. Αξίες που θα τους επιτρέψουν να προσεγγίσουν αρχικά τον συμμαθητή/συνάνθρωπο και στη συνέχεια να δημιουργήσουν γέφυρες συνεργασίας με τον κόσμο. Να αντιληφθούν πως η δεκτικότητα, ο σεβασμός και η κατανόηση μεταξύ των ατόμων και των κοινωνιών είναι μείζονος σημασίας για την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη της συλλογικότητας και την ειρηνική συνύπαρξη. Σ’ αυτό το πλαίσιο, προγραμματίστηκαν και υλοποιήθηκαν δράσεις για κάθε κύκλο τάξεων, προσαρμοσμένες κάθε φορά στην ηλικία, το γνωστικό επίπεδο και τις κινητικές εμπειρίες των μαθητών. Οι δράσεις ενσωματώθηκαν στον ετήσιο προγραμματισμό του Σχολείου, συμπεριέλαβαν και ενεργοποίησαν όλους τους μαθητές/μαθήτριες, το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, με αποτέλεσμα να υπάρξει καθολική εμπλοκή της σχολικής κοινότητας. Αναλυτικότερα:

  • Ενημέρωση των μαθητών σχετικά με το παιχνίδι, τη φυσική δραστηριότητα, την άθληση και τα οφέλη ενός δραστήριου τρόπου ζωής.
  • Προβολή δράσεων που σχετίζονται με τον Παραολυμπιακό Αθλητισμό και τη συμβολή του Παραολυμπιακού Κινήματος στην προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία (Ο Παραολυμπιακός Αθλητισμός ενώνει…)
  • Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), πραγματοποιήθηκαν κατά τάξη δράσεις ευαισθητοποίησης και προβληματισμού των μαθητών σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έμφαση στο δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην εργασία, στο παιχνίδι, στην άθληση, στην ψυχαγωγία και γενικότερα στην κοινωνική ζωή των ατόμων με αναπηρία:

- Αξιοποίηση λογοτεχνικών κειμένων και βιβλίων, ιδιαίτερα του υλικού που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΕΘ (http://www.minedu.gov.gr/eidiki-agwgi-2/sxolika-nea-eid-ekp)

- Ενημέρωση για τη σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού, με ιδιαίτερη έμφαση στην ισότητα των παιδιών με αναπηρία.

- Επαφή και γνωριμία με μη διαδεδομένα παραολυμπιακά αθλήματα. 

- Ερμηνεία από όλους τους μαθητές του τραγουδιού «Καθημερινοί Ήρωες», που συνέθεσε ο Μουσικός του Σχολείου μας Οδυσσέας Σαγρέδος.

  • Συνεργασία με τοπικούς φορείς και γειτονικά σχολεία:

Δράσεις προσέγγισης της διαφορετικότητας, με έμφαση στα Άτομα με Αναπηρία και στην Τρίτη Ηλικία, σε συνεργασία με το 1ο Δημ. Σχ. Διονύσου. Συμμετοχή της ΣΤ΄ τάξης των δύο σχολείων σε παιχνίδια γνωριμίας και επαφή με παραολυμπιακά αθλήματα (μπάσκετ καθιστών, σκυταλοδρομίες καθιστών και ορθών κλπ.), με στόχο την εξοικείωση με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας με τρόπο φυσικό και αβίαστο, τη συνειδητοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, την αλλαγή του τρόπου σκέψης της κοινωνίας και την ανάδειξη της αναγκαιότητας της προσβασιμότητας για όλους. Επίσκεψη στον Οίκο Ευγηρίας Θάλπη στον Άγιο Στέφανο ενόψει Χριστουγένων. Οι μαθητές έψαλλαν παραδοσιακά κάλαντα, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, πραγματοποίησαν μοντέρνες χορογραφίες, προσέφεραν στους γέροντες χειροποίητα γλυκά και ευχετήριες κάρτες (που είχαν κατασκευάσει με τις δασκάλες τους) και  τους αποχαιρέτησαν με το τραγούδι «Άστα τα μαλλάκια σου»! Ο ενθουσιασμός όλων ήταν τεράστιος, δόθηκε υπόσχεση για ανανέωση της συνάντησης, εκφράστηκαν με σαφήνεια από όλα τα παιδιά τα συναισθήματα τους, ενώ η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν οι μαθητές διάβαζαν στους γέροντες τις κάρτες-καρδιές που τους ετοίμασαν: παππού-γιαγιά, σας αγαπώ πολύ, θα σας θυμάμαι για όλη μου τη ζωή, σας ευχαριστώ για όσα μου έχετε χαρίσει! (περισσότερα στον σύνδεσμο:  Χριστουγεννιάτικες δράσεις).

  • Συμμετοχή σε δράσεις με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα:

Παίξαμε χάντμπολ για την Κιβωτό του Κόσμου, τρέξαμε στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας και στον 2ο Αττικό Αγώνα Δρόμου, ενώ συμμετείχαμε για άλλη μια χρονιά σε δράση συλλογής πλαστικών καπακιών, με σκοπό την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου, το οποίο σε ειδική εκδήλωση δωρίσαμε σε μαθήτρια που το είχε ανάγκη. Λεπτομέρειες για κάθε δράση στο ιστολόγιο του Σχολείου και στους συνδέσμους:

Παίζουμε Χάντμπολ για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Ημιμαραθώνιος Αθήνας

Συμμετοχή του Σχολείου σε δράσεις του Δήμου Διονύσου

Εκδήλωση αγάπης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς

 

  • Οργάνωση δράσεων Αθλητικής Παιδείας, με παρουσιάσεις ατομικών/ομαδικών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αθλημάτων, συναντήσεις-συνομιλίες με αθλητές, βιωματική προσέγγιση:

Ομοσπονδιακοί προπονητές και διακεκριμένοι αθλητές προσκλήθηκαν στο Σχολείο και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα αθλήματα της Ιστιοπλοΐας, της Σκοποβολής, της Τοξοβολίας, του Χάντμπολ, του Γκόλμπολ (ομαδικό παραολυμπιακό άθλημα για αθλητές με περιορισμένη όραση) και της Αντισφαίρισης σε Αμαξίδιο. Με πολυμεσικές παρουσιάσεις και προβολή σύντομων βίντεο, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους βασικούς κανονισμούς των παραπάνω αθλημάτων, ενώ στη συνέχεια εξέφρασαν ερωτήσεις και απορίες προς τους αντίστοιχους προπονητές ή/και αθλητές. Εκτός από την θεωρητική προσέγγιση, στις περιπτώσεις του Χάντμπολ, του Γκόλμπολ και της Αντισφαίρισης σε Αμαξίδιο, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν και να δοκιμάσουν τα συγκεκριμένα αθλήματα. Σχετικοί σύνδεσμοι:

https://blogs.sch.gr/3dimdionys/2019/04/04/sailing-goalball/

https://blogs.sch.gr/3dimdionys/2019/04/18/paratennis-16-04-19/

https://blogs.sch.gr/3dimdionys/2019/04/25/handball/

 

  • Εκπαιδευτική επίσκεψη στο «Σχολείο Παιχνιδιού»:

Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης μέσω των τεχνών και με το θεατρικό παιχνίδι ως εμψυχωτική διαδικασία παρακολούθησαν αντίστοιχα τα βιωματικά προγράμματα «Παίζοντας και θεατρο-ποιώντας παλιά ομαδικά παιχνίδια» και «Απόπειρες προσέγγισης του άλλου-Εγώ -Εσύ -Εμείς», τα οποία με ευχάριστο τρόπο τους έφεραν σε επαφή με έννοιες σημαντικές για τη ζωή τους, όπως η ομαδικότητα και η αποδοχή του διαφορετικού (βλ. Δράσεις Α΄ και Β΄ τάξης).

  • Διαθεματική σύνδεση με τη διατροφή και την υγεία, οργάνωση ομιλίας για μαθητές και γονείς:

Την Παρασκευή 19/04/2019 η κλινική διαιτολόγος Χρ. Κωστάρα ενημέρωσε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για τις βασικές αρχές της σωστής διατροφής και για τη σημασία της στην ανάπτυξη, την πρόληψη ασθενειών και την αθλητική απόδοση (βλ. Ομιλίες – Ενημερώσεις).

Εικαστική προσέγγιση με δημιουργία αφισών, μηνυμάτων και κολάζ.


Results / Reactions

Για τους μαθητές:

  • Καλλιέργεια του γνωστικού επιπέδου των μαθητών
  • Συνειδητοποίηση την αξία της φυσικής αγωγής και της δια βίου άθλησης/άσκησης.
  • Ενίσχυση κοινωνικότητας, μέσα από τη συνεργασία και την επαφή με μαθητές άλλων σχολείων.
  • Καλλιέργεια νέων κινητικών προτύπων, εμπειριών, αξιών και κανόνων αθλητικής συμπεριφοράς.
  • Υιοθέτηση ηθικών αξιών σε ζητήματα συμπεριφοράς σε συναθλητές και αντιπάλους, με πρότυπο την αξία της συμμετοχής και της συνεργασίας, του σεβασμού του άλλου, συναθλητή ή αντιπάλου, την εκμάθηση και τήρηση κανόνων της συλλογικής ζωής, το αίσθημα της αλληλεγγύης, της προσπάθειας και του «ευ αγωνίζεσθαι».
  • Η επαφή των μαθητών με αθλητές που συμμετέχουν σε παραολυμπιακά αθλήματα ήταν ευεργετική, καθώς συνέβαλε στην κατανόηση του μεγαλείου και της ανεξάντλητης δύναμης των αθλητών αυτών και κατ’ επέκταση της ανθρώπινης ψυχής. Τα οφέλη από την επαφή ήταν εξίσου σημαντικά για τους αθλητές ΑμΕΑ (ενίσχυση αισθήματος αποδοχής).
  • Ενίσχυση του ψυχαγωγικού υπόβαθρου και της ενσυναίσθησης των μαθητών.

 

Για τους εκπαιδευτικούς:

  • Συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ειδικοτήτων στα πλαίσια των ποικίλων δράσεων.
  • Επαφή με εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων, ανταλλαγή ιδεών
  • Προβολή του έργου των εκπαιδευτικών στην τοπική κοινωνία

 

Για τους γονείς και την τοπική κοινωνία:

  • Ικανοποίηση των γονέων για τη συμμετοχή των παιδιών τους στις διάφορες εκδηλώσεις του προγράμματος.
  • Ενημέρωση σε θέματα υγείας, διατροφής και φυσικής δραστηριότητας/άσκησης.
  • Ενίσχυση στάσεων θετικών προς την δια βίου άσκηση και υγεία.
  • Ευαισθητοποίηση σε έναν ιδιαίτερο τομέα, όπως είναι ο προσαρμοσμένος αθλητισμός.
  • Καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, των προκαταλήψεων και του ρατσισμού.
  • Προώθηση της ιδιότητας του πολίτη της συμμετοχής, της αλληλεγγύης και της ανεκτικότητας - δημιουργία προϋποθέσεων για μια κοινωνία πιο δεκτική, που θα αποδέχεται τη διαφορετικότητα και θα βασίζεται σε αρχές όπως η ισότητα των ευκαιριών, η κοινωνική ενσωμάτωση και η ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Για το Σχολείο συνολικά:

Δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο συνεργασίας με διάφορους φορείς (Σύλλογος Γονέων, Τοπική Κοινότητα, Δήμος, Σχολικές Επιτροπές, Αθλητικοί  Σύλλογοι και Ομοσπονδίες Αθλημάτων), οι οποίοι με κάποιο τρόπο λειτούργησαν ως συντελεστές, αλλά ταυτόχρονα και ως κοινωνοί του προγράμματος. Οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους παραπάνω φορείς διατηρήθηκαν και μετά την ολοκλήρωση των δράσεων, διασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για περαιτέρω συνεργασίες στο μέλλον.

Οι δράσεις Αθλητικής Παιδείας εναρμονίστηκαν απόλυτα με τους γενικούς και ειδικούς στόχους της εκπαίδευσης, με πιο σημαντικό επίτευγμα ίσως, πέραν του βασικού στόχου, την έμπνευση, κινητοποίηση, συνεργασία και εμπλοκή όλης της σχολικής κοινότητας για την υλοποίησή τους. Παράλληλα, το θετικό κλίμα και οι ευχάριστες συνθήκες υλοποίησης των δράσεων κατέστησαν εφικτή την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών, ενθαρρύνοντας παράλληλα και τη συμμετοχή των διδασκόντων, αλλά και των γονέων σε φυσικές δραστηριότητες εκτός σχολείου (Ημιμαραθώνιος Αθήνας, Αττικός Αγώνας Δρόμου).

Η προώθηση γνώσεων, στάσεων και αξιών που συμβάλλουν στην κατανόηση των διαφορών, τον αλληλοσεβασμό, τη συλλογικότητα και την ειρηνική συνύπαρξη, διεύρυναν το ρόλο του σχολείου ως «φορέα πολιτισμού». Με την ολοκλήρωση των δράσεων πραγματώθηκε ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενεργών πολιτών, οι οποίοι θα αποτελέσουν ελπίδα και έμπνευση για ένα καλύτερο αύριο.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση σχετίζεται κατά βάση με τον Παγκόσμιο Στόχο που αναφέρεται στην «Ποιοτική Εκπαίδευση», ωστόσο μέσα από τις ποικίλες δράσεις προσεγγίζονται κι άλλοι στόχοι (Λιγότερες Ανισότητες, Καλή Υγεία και Ευημερία). Η συμμετοχή στον Διαγωνισμό του Bravo Schools «Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο» προσέφερε επιπλέον στο Σχολείο μας την ευκαιρία και τη θετική εμπειρία να συμμετάσχει σε μια παγκόσμια πρωτοβουλία και να αποτελέσει το επίκεντρο για τη διάχυση των μηνυμάτων της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην τοπική κοινωνία.

Ευχαριστούμε ολόψυχα όσους έγιναν συνοδοιπόροι μας σ’ αυτό το ταξίδι!



Co-operations

1ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πεντέλης

Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων «Θάλπη»

Δήμος Διονύσου – Αντιδημαρχία Παιδείας

ΣΕΓΑΣ και Οργανωτική Επιτροπή του Ημιμαραθωνίου Αθήνας

Ένωσης Συμμετασχόντων Σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος

Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες

Τοπικοί Αθλητικοί Σύλλογοι (Α.Ο. Άνοιξης, Eurohoops)

Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Υπουργείου Παιδείας


COOPERATING ACADEMICS

Το σύνολο των εκπαιδευτικών του Σχολείου, με υπεύθυνο οργάνωσης και συντονισμού των δράσεων τον δ/ντή κ. Αντ. Χριστόδουλο.

SPREAD THE WORD METHODS

Όλες οι δράσεις αναρτήθηκαν στο ιστολόγιο του Σχολείου, με παράλληλη αποστολή των συνδέσμων των αναρτήσεων στα e-mail επικοινωνίας των γονέων του Σχολείου. Για τη δράση που αφορούσε το άθλημα του Γκόλμπολ υπήρξε αφιέρωμα στην ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα dionysospost.gr. 

Τέλος, με τη συμμετοχή στον Διαγωνισμό του Bravo Schools, δόθηκε η δυνατότητα η διάχυση των μηνυμάτων για Βιώσιμη Ανάπτυξη να υπερβεί τα όρια της τοπικής κοινωνίας και να συνδεθεί με ευρύτερες πρωτοβουλίες.


Objective Action

Βασικός στόχος ήταν να αναδειχθεί η εκπαιδευτική αξία της σχολικής φυσικής αγωγής και οι μαθητές να καλλιεργήσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να αναπτύξουν διαχρονικές αξίες (αποδοχή της διαφορετικότητας, δεκτικότητα, κατανόηση, κοινωνική ενσωμάτωση, αλληλεγγύη, συλλογικότητα, ειρηνική συνύπαρξη).

Target Audience

Το σύνολο της σχολικής κοινότητας, μαθητές και εκπαιδευτικοί συνεργαζόμενων σχολείων, τοπική κοινότητα.

Initiative time

Νοέμβριος 2018 έως Απρίλιος 2019

Initiative Location

3ο Δημ. Σχ. Διονύσου, Δήμος Διονύσου, Κέντρο της πόλης των Αθηνών

SUPPORTED FILES(1)

Videos 1

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation