Σχέδια μαθήματος

3ο Γυμνάσιο Αχαρνών


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Μετανάστες τότε και τώρα

Μετανάστες τότε και τώρα
SUBMITTED FROM:

3ο Γυμνάσιο Αχαρνών

Πρόκειται για ένα Γυμνάσιο με 320 μαθητές/τριες, με πολλά εξωσχολικά προγράμματα και etwinning projects και καθηγητές με πολλά ενδιαφέροντα.


School Principal

Χαράλαμπος Χιώτης

Contact with School


Description

https://padlet.com/makaldi11/m2juwd2o0d2f3ooc

Padlet:  Μετανάστες τότε και τώρα

ΑΦΟΡΜΗ: Ξεκινήσαμε με αφορμή ένα διήγημα του Δημήτρη Χατζή «Ο Κάσπαρ Χάουζερ στην έρημη χώρα» που  είναι απόσπασμα από «Το Διπλό Βιβλίο»(1976) του Χατζή. Μετά από την ανάγνωση και τη συζήτηση του κειμενου με τους μαθητες/τριες της Β τάξης, τους ανατέθηκαν κάποιες δημιουργικές εργασίες.΄

ΣΤΟΧΟΣ: Ο στόχος των εργασιών ήταν η ενσυναίσθηση, η προσπάθεια να μπει κανείς στη θέση ενός άλλου και συναισθανθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

ΥΛΙΚΟ: Το θέμα της μετανάστευσης συζητήθηκε και δόθηκε υλικό απο το ίντερνετ με εικόνες απο το ταξίδι των μεταναστών της δεκαετίας '50,'60 αλλά και παλιότερων. Επίσης, διαβάσαμε άρθρα με σχετικά θεματα σε ιστοσελίδες.

 
 

Results / Reactions

Το υλικό εμπεριείχε πολλά διαφορετικά ερεθίσματα : κείμενα, άρθρα, εικόνες.  Η συζήτηση για τις φωτογραφίες αποτελεί ένα μεσο οπτικοακουστικόυ γραμματισμού και ευαισθητοποίησε τα παιδιά σε σχέση με τα νόηματα των εικόνων. Έπειτα, όταν κλήθηκαν να γραψουν τα κείμενά τους, είχαν εικόνες και παραστάσεις απο όσα είχαμε δει και συζητήσει. Έτσι, πιο ευκολα μπηκαν στη θέση των μεταναστών. 

Τελικά γράφοντας μια κάρτα, ένα γράμμα στον ήρωα του διηγήματος  ή το ημερολόγιό του τον ζωντάνεψαν και μπήκαν στη θέση του. Οι διάλογοι θα παιχτούν ζωντανά και έτσι μπορει να αποτελέσουν την αφορμή γι ατη συγγραφή θεατρικού έργου.

Φράσεις - κλειδιά: δημιουργικότητα, επικοινωνία, συλλογικότητα, αληλεπίδραση, πολίτες του κόσμουCo-operations

Υπήρξε αλληλεπίδραση και με αφορμή το υλικό του padlet. Επίσης, κατά τη διαρκεια του μαθήματος έγινε συζήτηση για καθε φωτογραφία χωριστά με ερωτήσεις όπως: Τι βλέπετε, τι σας κανει εντύπωση, που νομίζετε τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία, Πώς σας φαίνονται οι άνθρωποι στη φωτογραφία, ποια νομιζετε ότι μπορεί να είναι τα συναισθήματα τους ...

Στη συνέχεια, οι μαθητές /τριες συνεργάστηκαν μεταξύ τους στην πλατφόρμα Webex, κυρίως γράφοντας τους Διαλόγους, οποτε μπαίνοντας στη θέση των μεταναστών, ζωντάνεψαν ένα πιθανό διάλογο τους. 


COOPERATING ACADEMICS

Μαρία Καλδή

Objective Action

Ασκήσεις δημιουργικής γραφής με θέμα την μετανάστευση

Initiative time

Μάρτιος 2021: 2 ώρες τη βδομάδα στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

SUPPORTED FILES(1)

PHOTOS 2Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation