Καλές πρακτικές

6ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

«Μια ιστορία θα σου πω…Θέλω να αλλάξω τον κόσμο!»

«Μια ιστορία θα σου πω…Θέλω να αλλάξω τον κόσμο!»
SUBMITTED FROM:

6ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Το 6° Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου-Κορδελιού βρίσκεται και λειτουργεί στο δυτικό άκρο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσ/νίκης. Πρωτολειτούργησε το 1983/84 ως 6/θέσιο. Το 1998/99 αναβαθμίζεται σε 12/θέσιο και μετονομάζεται σε 6° Διαπολιτισμικό. Εκπ/κό προσωπικό: 28 εκπ/κοί. 2018-19 Εκπ/κό προσωπικό: 28 εκπ/κοί. Μαθητικό δυναμικό 2018-19 (288): 194 γηγενείς, 2 παλιννοστούντες, 61 αλλοδαποί, 31 Ρομά (Τσιγγάνοι). Στο 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ελευθερίου-Κορδελιού, προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις καινοτόμες δράσεις του σχολείου μας (ευρωπαϊκά προγράμματα, θεατρική ομάδα, παραδοσιακή χορευτική ομάδα, ομάδα ρομποτικής, ομάδα σκίτσου, ομάδα σκάκι, μουσική ομάδα, έκδοση σχολικής εφημερίδας, βραβευμένη ιστοσελίδα, ψηφιακή τάξη-καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές, οργανωμένη μαθητική βιβλιοθήκη, συνεργασία με πανεπιστήμια και μη κυβερνητικές οργανώσεις, συμμετοχές σε πανελλήνιους διαγωνισμούς) να ωφελούνται όλα, χωρίς καμιά εξαίρεση, τα παιδιά. Στόχος όλων αυτών των δράσεων είναι όχι μόνο η κοινωνική ένταξη των μαθητών και των οικογενειών τους με σεβασμό στη διαφορά και στην προέλευση, αλλά και να συμβάλουμε στη διαμόρφωση μαθητών ικανών να διαχειριστούν τη διαπολιτισμική πραγματικότητα και να επωφεληθούν από αυτή, στα πλαίσια δημοκρατικών κοινωνικών αντιλήψεων και πρακτικών.


School Principal

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Contact with School


Description

Οι (48) μαθητές/τριες των Δ1 & Ε2 τάξεων του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελευθερίου–Κορδελιού Θεσ/νίκης, με τους εκπαιδευτικούς τους Άρτεμις Κεφαλίδου και Κυριακή Ζερβού, έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν το δικό τους πρότζεκτ κοινωνικής καινοτομίας με τίτλο: «Μια ιστορία θα σου πω…», συμμετέχοντας στο πρόγραμμα NEMESIS που είναι ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο που στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων κοινωνικής καινοτομίας σε μαθητές της πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπ/σης. 

Η ιδέα του πρότζεκτ διαμορφώθηκε από τα ίδια τα παιδιά με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους και των συνεργατών του NEMESIS, MΠΟΡΟΥΜΕ – Καμία μερίδα φαγητού χαμένη και STIMMULI for Social Change. Tα παιδιά με τη συμμετοχή των γονιών τους συμμετείχαν σε μια σειρά εργαστηρίων συν-δημιουργίας (Co-Creation Labs) προκειμένου να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους, να εντοπίσουν τις ανάγκες της περιοχής και να θέσουν σε εφαρμογή το δικό τους σχέδιο κοινωνικής καινοτομίας που να απαντά σε ένα πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής που διαμένουν.

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης των εργαστηριών τα παιδιά άρχισαν να μοιράζονται στην ομάδα ιστορίες τις οποίες είχαν γράψει και, καθώς το έκαναν αυτό, συνειδητοποίησαν ότι το να μοιράζονται τις ιστορίες τους, τούς έκανε να νιώθουν καλύτερα, λιγότερο μόνοι και περισσότερο δεμένοι.  Αυτές οι ιστορίες ενίοτε αληθινές, ενίοτε φανταστικές έχουν κάτι κοινό, την αυθεντικότητα των συναισθημάτων που μεταφέρουν, καθώς σκιαγραφούν, μέσα από την παιδική ματιά, αγωνίες, όνειρα, προσδοκίες και οτιδήποτε μας ανησυχεί ή μας συγκλονίζει. Το μοίρασμα αυτών των ιστοριών βοηθάει τα παιδιά να εκφράζονται περισσότερο και να επικοινωνούν δημιουργικά τις ιδέες και τα συναισθήματά τους με τον κόσμο με αποτέλεσμα να συνδέονται με αυτόν και αυτός μαζί τους και να δημιουργείται έτσι μια αίσθηση του ανήκειν.

Έτσι οι 48 μαθητές των Δ1 και Ε2 τάξεων του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελευθερίου–Κορδελιού Θεσ/νίκης και οι εκπαιδευτικοί τους Άρτεμις Κεφαλίδου & Κυριακή Ζερβού αποφάσισαν να δημιουργήσουν ιστορίες και να επινοήσουν χώρους που θα τις μοιράζονται. Για την ακρίβεια, τα παιδιά σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ψηφιακές βιβλιοθήκες γι’ αυτές τις ιστορίες ώστε ο καθένας να μπορεί να τις διαβάσει.

Για το σκοπό αυτό οι μαθητές του Δ1 και Ε2 τον Φεβρουάριο του 2019 συμμετείχαν και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Διαδραστικού Κινηματογράφου του Εκπαιδευτικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Φωτόγραμμα»,  που υλοποιήθηκε στο σχολείο μας, με θέμα: «Ελλάδα: Χώρα Ποιητών και Συγγραφέων. Στο πρόγραμμα αυτό τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικούς φιλοσόφους, ποιητές και λογοτέχνες της χώρας μας από διάφορες ιστορικές περιόδους και με αυτόν τον τρόπο να πάρουν σημαντικά ερεθίσματα και να επεκτείνουν τους ορίζοντές τους σε ό,τι αφορά τις έννοιες βιβλίο, φιλαναγνωσία και συγγραφή ιστοριών.

Ωστόσο, η αληθινή πρόκληση για όλους μας, στο πρότζεκτ που έχουμε θέσει σε εφαρμογή, είναι η δημιουργία φυσικών χώρων ανάγνωσης βιβλίων και ιστοριών. Για τον σκοπό αυτό τα παιδιά έχουν ήδη προβεί στον σχεδιασμό  αυτών των χώρων. Έχουν ήδη σχεδιάσει παγκάκια για σχολικές αυλές και θεματικά παγκάκια για διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία θα αποτελούν σημεία αναφοράς για όλους αυτούς που νιώθουν την ανάγκη να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους και να βιώσουν συναισθήματα χαράς, φιλίας και αλληλεγγύης μέσα από ιστορίες γραμμένες από παιδιά. Επίσης, με την πολύτιμη βοήθεια του καθηγητή της πληροφορικής του σχολείου μας, Κώστα Νάσκου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη 3D εκτύπωση της μακέτας - παγκάκι που αποτελεί και το αναγνωριστικό της δράσης μας!

Όραμα των μαθητών είναι τα παγκάκια αυτά να βρουν αληθινό χώρο ύπαρξης μέσα σε παιδιατρικές κλινικές νοσοκομείων, ορφανοτροφεία, δημοτικές βιβλιοθήκες, πάρκα, γηροκομεία.


Results / Reactions

Τα παιδιά μοιράζοντας στην ομάδα ιστορίες τις οποίες είχαν γράψει, συνειδητοποίησαν ότι το να μοιράζονται τις ιστορίες τους, τούς έκανε να νιώθουν καλύτερα, λιγότερο μόνοι και περισσότερο δεμένοι. Το να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας με άλλους ανθρώπους μπορεί να αποτελεί μια μέθοδο ως μια μορφή απάντησης στη μοναξιά ή την απομόνωση την οποία οι άνθρωποι για διαφορετικούς λόγους μπορεί να βιώνουν σήμερα, ειδικά αυτοί που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους.



Co-operations

Με τις οργανώσεις:

MΠΟΡΟΥΜΕ – Καμία μερίδα φαγητού χαμένη

STIMMULI for Social Change.

και το Σύλλογο Γονέων του σχολείου


COOPERATING ACADEMICS

Άρτεμις Κεφαλίδου και Κυριακή Ζερβού

SPREAD THE WORD METHODS

Μέσα από τη σχολική εφημερίδα του σχολείου, η οποία εκδίδεται 3 φορές το χρόνο σε 2.500 αντίτυπα κάθε φορά και μοιράζεται στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο... καθώς και δημιουργία και εκτύπωση ενός εντύπου με τις ιστορίες των παιδιών.


Objective Action

Οι μαθητές να γίνουν κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι και να αναπτύξουν δεξιότητες καινοτομίας, ενισχύοντάς τους με τα εργαλεία και τις ικανότητες που θα χρειαστούν για να συμβάλουν στην αλλαγή της κοινωνίας.

Target Audience

Μαθητές, γονείς και τοπική κοινωνία

Initiative time

Σχολική χρονιά 2018-19

Initiative Location

Το Ελευθέριο-Κορδελιό και η ευρύτερη περιοχή της Θεσ/νίκης

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation