Σχέδια μαθήματος

Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ψυχικού


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Μια νόστιμη και υγιεινή ημέρα

Μια νόστιμη και υγιεινή ημέρα
SUBMITTED FROM:

Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ψυχικού

Ιδιωτικό Σχολείο


School Principal

Αναστασία Νικολοπούλου

Contact with School


Description

Τα παιδιά δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα τής υγιεινής διατροφής, ήθελαν να εκθέσουν όλα όσα είχαν κατασκευάσει μέσα στη χρονιά για να ευαισθητοποιήσουν και να αφυπνίσουν και άλλους ανθρώπους σχετικά με το θέμα που τους έχει απασχολήσει. Έτσι, μαζί με τη νηπιαγωγό τους κ.Αλεξάνδρα Λύκαρη, δημιούργησαν μία ξεχωριστή πόλη, την Υγιεινούπολη, με σταθμούς-παιχνίδια που στόχο θα είχε να προτρέψει -όποιον τα έπαιζε- να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αλλάζοντας τις διατροφικές του συνήθειες. Η Υγιεινούπολη άνοιξε τις πόρτες της και υποδέχτηκε τους γονείς των παιδιών σε μία Ημέρα Ανοιχτής Δράσης, προκειμένου τα παιδιά να τους εξηγήσουν τα παιχνίδια που είχαν κατασκευάσει, μεταδίδοντας έτσι  -με παιγνιώδη τρόπο-  όλα όσα είχαν μάθει για την υγιεινή διατροφή. Μέσα από παιχνίδια μνήμης, επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια γνώσεων, οι γονείς των παιδιών διασκέδασαν, συνεργάστηκαν με τα παιδιά τους και μεταξύ τους, και έμαθαν τον τρόπο να διαλέγουν την πιο υγιεινή τροφή μέσα από μία πληθώρα επιλογών.

Τέλος, τα παιδιά τραγούδησαν στους γονείς τους ένα τραγούδι για την υγιεινή διατροφή και όλοι μαζί απόλαυσαν ένα υγιεινό κέρασμα φτιαγμένο από τα παιδιά που απέδειξε ότι το υγιεινό μπορεί να είναι και νόστιμο παράλληλα. Φεύγοντας τα παιδιά πήραν στο σπίτι τους το Επιτραπέζιο Παιχνίδι τής Υγιεινής Διατροφής που είχαν φτιάξει για να θυμούνται τον υγιεινό τρόπο ζωής που θα συνεχίσουν να ακολουθούν.


Results / Reactions

Με την ολοκλήρωση τού κύκλου των δράσεων και των εμπειριών σχετικά με τη Διατροφή, τα παιδιά έκαναν τη δική τους αξιολόγηση τού προγράμματος, στην οποία φάνηκαν οι παγιωμένες –πλέον- καλές διατροφικές τους συνήθειες.Co-operations

Για την υλοποίηση τού προγράμματος τα παιδιά τού τμήματος και η νηπιαγωγός τους συνεργάστηκαν με τη WWF Ελλάς στη θεματική ενότητα: Αγωγή Υγείας.


COOPERATING ACADEMICS

Αλεξάνδρα Λύκαρη

SPREAD THE WORD METHODS

Η Ημέρα Ανοιχτής Δράσης όπως και όλες οι δραστηριότητες των παιδιών, αναρτήθηκαν στον ιστότοπο τής wwf  Πρωταθλητές Βιώσιμης Διατροφής (http://food.wwf.gr/dashboard/), ώστε να ευαισθητοποιήσουν και τα υπόλοιπα σχολεία που συμμετείχαν στο ίδιο πρόγραμμα. Επιπλέον, αναρτήθηκαν στον ιστότοπο τού Νηπιαγωγείου μας (www.arsakeio.gr) , ώστε να επηρεάσουν και την ευρύτερη κοινωνία.


Objective Action

Στόχος τής πρακτικής ήταν τα παιδιά μέσα από τις κατάλληλα σχεδιασμένες δραστηριότητες που πραγματοποίησαν και παρουσίασαν στους γονείς τους, να μεταφέρουν τη γνώση τους -ως βίωμα-επηρεάζοντας την οικογένεια τους στην απόκτηση περισσότερο υγιεινών συνηθειών οι οποίες θα τους ακολουθούν εφ΄ όρου ζωής.

Initiative time

Μία Ημέρα Ανοιχτής Δράσης με τους γονείς τους

PHOTOSConnection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation