Σχέδια μαθήματος

Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Μικρές αφορμές - Μεγάλες αλλαγές

Μικρές αφορμές - Μεγάλες αλλαγές
SUBMITTED FROM:

Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά

Το Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά ιδρύθηκε το 1855 και πρωτολειτούργησε το 1857. Στο σχολείο φοιτούν αποκλειστικά μαθήτριες, σύμφωνα με τη θέληση του δωρητή Ιάκωβου Ράλλη, που διέθεσε σημαντικό μέρος της περιουσίας του για την ανέγερση του σχολείου αυτού, το οποίο στεγάστηκε αρχικά στο κέντρο του Πειραιά. Το Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά είναι ένα σχολείο που σέβεται και τιμά τις παραδόσεις, εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και δίνει έμφαση στην αρμονική συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας. Διαθέτει ομάδες δράσεων (περιβαλλοντική, φιλοζωϊκή, αγωγής υγείας, ρομποτικής, ρητορικής, Unesco) και χορωδία. Αποτελεί μέλος του Δικτύου Συνεργαζόμενων Σχολείων ASPnet UNESCO. Συχνά διοργανώνει ενημερωτικές συναντήσεις και ομιλίες για κοινωνικά, εκπαιδευτικά και επαγγελματικά θέματα, που αφορούν τις μαθήτριες και τους γονείς τους. Επίσης οργανώνει εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Το Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά είναι ένα σχολείο για το οποίο οι μαθήτριες και οι απόφοιτές του δηλώνουν υπερήφανες!


School Principal

ΜΑΡΑΓΚΟΖΟΓΛΟΥ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ

Contact with School


Description

Πρόκειται για μία ολιστική προσέγγιση με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών ειδών μιας χρήσης στην καθημερινότητα. Η ιδέα της εν λόγω δράσης γεννήθηκε, στο πλαίσιο της θεματικής του 3ου Μαθητικού Συμποσίου Γυμνασίων Αττικής του δικτύου ASPnet UNESCO σχετικά με την Παγκόσμια Ιδιότητα του Πολίτη, από την επιθυμία των μαθητριών της ομάδας UNESCO για την οργάνωση εθελοντικής δράσης από τις ίδιες.  Αναζητώντας, λοιπόν, από κοινού πεδία ικανά να ενεργοποιήσουν το σύνολο των συμμαθητριών τους, ήρθαν σε επαφή με ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε ποικίλους τομείς και πραγματοποηθήκαν συναντήσεις με εθελοντές αυτών. Προκειμένου, μάλιστα, να διαμοιραστεί η γνώση και η εμπειρία από αυτές τις συναντήσεις, οι μαθήτριες οργάνωσαν κεντρική εκδήλωση ενημέρωσης για τον εθελοντισμό στο αμφιθέατρο του Σχολείου, με προκεκλημένους ομιλητές εκπροσώπους τεσσάρων ΜΚΟ.  Παράλληλα, οι μαθήτριες είχαν ήδη εστιάσει στο θέμα της μεγάλης χρήσης πλαστικών συσκευασιών στο σχολείο. Και άρχισαν οι πρώτες κινήσεις προς την αλλαγή των καθημερινών επιζήμιων για το περιβάλλον συνηθειών μας. Η αλλαγή, άλλωστε, ξεκινάει πρώτα από τον εαυτό μας... 


Results / Reactions

  1. Μεγάλος αριθμός μαθητριών (και αρκετοί  εκπαιδευτικοί) αντικατέστησε τα πλαστικά μπουκαλάκια νερού με μπουκάλι πολλαπλών χρήσεων. 
  2. Εκτυπώθηκαν ήδη πάνινες τσάντες με πρωτοβουλία της ομάδας UNESCO και αγοράζονται από τις μαθήτριες και τις οικογένειές τους.
  3. Δημιουργήθηκαν από τις μαθήτριες τρία video spots σχετικά με την αντικατάσταση των πλαστικών ποτηριών, μπουκαλιών και τσαντών από αντίστοιχα είδη πολλαπλών χρήσεων.
  4. Επόμενος στόχος είναι η συνεργασία με το κυλικείο του σχολείου με σκοπό τη διάθεση προϊόντων με τρόπο που θα περιορίζει τις πλαστικές συσκευασίες (π.χ. ροφήματα σε ποτήρια πολλαπλών χρήσεων των μαθητριών, χωρίς πλαστικά καλαμάκια).


COOPERATING ACADEMICS

Αραθύμου Αικατερίνη - Τούρλος Ιωάννης

Objective Action

Μείωση της κατανάλωσης πλαστικών ειδών μιας χρήσης

Initiative time

Συνεχίζεται (διαρκής χαρακτήρας της δράσης)

PHOTOS 2Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation