Σχέδια μαθήματος

Δημοτικό Σχολείο Ισθμίας


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

«Μικρών πολιτών δράσεις, μεγάλες επιδράσεις»

«Μικρών πολιτών δράσεις, μεγάλες επιδράσεις»
SUBMITTED FROM:

Δημοτικό Σχολείο Ισθμίας

Τo Δημοτικό Σχολείο Ισθμίας βρίσκεται στην περιοχή του Ισθμού, κοντά στην Κόρινθο, μερικά μέτρα μακριά από τη διώρυγα της Κορίνθου και από τη βυθιζόμενη γέφυρα στην ανατολική είσοδο της διώρυγας. Πρόκειται για ένα παλιό και ιστορικό κεντρικό κτίριο και αρκετά λυόμενα. Στο Σχολείο φοιτούν 190 μαθητές, οι περισσότεροι ελληνικής καταγωγής. Υπάρχει ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός μαθητών από διάφορα πολιτισμικά περιβάλλοντα, παιδιά μεταναστών κυρίως από Ινδία, Αλβανία, Ρωσία και μαθητές ρομά. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε εγκαταστάσεις και την έλλειψη αντισταθμιστικών δομών, προσπαθούμε να παράσχουμε στους μαθητές μας την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Βασικός μας στόχος είναι να εφοδιάσουμε τα παιδιά με βασικές δεξιότητες που χρειάζονται ώστε να μπορούν να αποκωδικοποιούν την πραγματικότητα στην οποία ζουν και να λειτουργούν ως υπεύθυνοι και συνειδητοί πολίτες.


School Principal

Βάια Μανώλη

Contact with School


Description

Γ2.  Περιγραφή των δράσεων:

Α. Προβληματισμός -Ευαισθητοποίηση 

-Επικοινωνία με τους γονείς των μαθητών και ενημέρωση για την δράση ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ προκειμένου να συμπληρώσουν την έγκριση συμμετοχής για φωτογράφηση.

-Ενημέρωση της σχολικής κοινότητας για την πραγματοποίηση της δράσης.

-Παρουσίαση της δράσης στους μαθητές/τριες, ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμοί, μέσω καταιγισμού ιδεών.

Οι μαθητές/τριες: Συμπλήρωσαν το Ερωτηματολόγιο από την σελίδα του προγράμματος καθώς και άλλα σχετικά με την διατροφή.  Συζήτησαν και κατέγραψαν τις ιδέες τους για έννοιες όπως  εθελοντισμός, αλληλεγγύη κ.α. Έπαιξαν παιχνίδια  από την ιστοσελίδα του προγράμματος. 

- Συγκρότηση ομάδων και ανάθεση εργασιών.

Β.  Δραστηριότητες Υλοποίησης

 

- Η σημασία της διατροφής και του περιβάλλοντος για τη ζωή:  Οι μαθητές/τριες συζήτησαν για την σημασία της διατροφής στην ζωή μας, την αξία των φρούτων και λαχανικών και την δημιουργία κήπου στο σπίτι ή/ και το σχολείο. Μάζεψαν ώριμα φρούτα από τις πορτοκαλιές και τις μανταρινιές του σχολικού μας κήπου. Τα καθάρισαν, τα έκοψαν και τα ανάμειξαν με άλλα φρούτα εποχής που είχαν φέρει. Έφτιαξαν μια φρουτοσαλάτα την οποία μοιράστηκαν και έφαγαν με πολλή χαρά και όρεξη κουβεντιάζοντας για την αξία των καρπών της γης, την εποχικότητα, την συνετή κατανάλωση, την φροντίδα του περιβάλλοντος και άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Κατέγραφαν τις ερωτήσεις τους για την συνάντηση με τους παραγωγούς.

 

- Το οικοσύστημα  της περιοχής και ο κήπος του Σχολείου μας::  Η περιοχή της Ισθμίας διαθέτει πολύ πλούσιο οικοσύστημα. Ελιές, αμπέλια, σιτηρά, όλων των ειδών τα εσπεριδοειδή, σύκα, άφθονα λαχανικά, ευδοκιμούν και καλλιεργούνται στον τόπο μας. Στον κήπο του σχολείου, υπάρχουν κληματαριές, πορτοκαλιές, μανταρινιές, νεραντζιές, συκιές, ροδιές, ελιές. Τα παιδιά με τους δασκάλους τους έχουν φυτέψει αρωματικά φυτά, λαχανικά και λουλούδια. Όταν τα δέντρα έχουν μεγάλη παραγωγή, το σχολείο συμμετέχει στην συγκομιδή και επεξεργασία των καρπών.

                                          

 

- Η εκπαιδευτική βαλίτσα "2Π":  Αξιοποιήσαμε το δανειστικό υλικό  της ΑctionAid   με σκοπό την  προσέγγιση της έννοιας του Ενεργού Παγκόσμιου Πολίτη. Μέσα από τα ταξίδια του 2Π  οι μαθητές /τριες ήρθαν σε επαφή με χώρες μακρινές και άκουσαν για ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους εκεί.  Προβληματίστηκαν για  θέματα που δείχνουν τοπικά αλλά είναι παγκόσμια και ευαισθητοποιήθηκαν για τον δικό τους ρόλο ως Πολίτες του κόσμου.

 

 

 

 

-Ανακύκλωση μπαταριών /χαρτιού

Σε συνεργασία με τον Δήμο Λουτρακίου - Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων οι μαθητές/τριες του Σχολείου ανακύκλωσαν χαρτί, μπαταρίες, ρούχα. Διάβασαν κείμενα, ενημερώθηκαν για τα οφέλη της ανακύκλωσης στο περιβάλλον, προβληματίστηκαν για την αλυσίδα της ζωής και την αλληλεξάρτηση, την υπεύθυνη στάση που μπορεί να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές.

 

 

- Επίσκεψη στην Εκκλησία: Οι μαθητές/τριες της Δ2 τάξης ετοίμασαν ερωτήσεις για θέματα σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων και τον εθελοντισμό στην εκκλησία. Οι ερωτήσεις απαντήθηκαν από τον Ιερέα της Ενορίας των Αγίων Αναργύρων.  

 

-Ανακύκλωση ρούχων: Οι μαθητές/τριες της Γ1 τάξης συγκέντρωσαν ρούχα και παπούτσια που δεν χρειάζονταν για να δοθούν σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη. Τα τοποθέτησαν στον ειδικό κάδο ανακύκλωσης.

 

 

-Εικαστικές συνθέσεις:  Εικαστική απόδοση  εννοιών –αλληλεγγύη, εθελοντισμός κ.α. Δημιουργία αφισών και συνθημάτων για την ανακύκλωση, την υγιεινή διατροφή κ.α.  (Συνεργασία με την εκπαιδευτικό Εικαστικών του Σχολείου μας κα Χουρμούζη Ελένη).

 

 

 

- Επίσκεψη στην Κοινότητα: Οι μαθητές/τριες της Στ τάξης, με την βοήθεια της εκπαιδευτικού, σκέφτηκαν και κατέγραψαν ερωτήσεις για θέματα σχετικά με το σχολείο, τον τόπο και την ευθύνη των πολιτών σε θέματα που τους αφορούν. Οι ερωτήσεις απαντήθηκαν από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας.

 

-Επίσκεψη στην Λαϊκή αγορά Ισθμίας:  Οι μαθητές/τριες των Γ1-Δ2 τάξεων, συγκέντρωσαν τις ερωτήσεις όλων των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα μαθητών/τριών για θέματα σχετικά με τα τοπικά προϊόντα, την παραγωγή, τον τρόπο διάθεσης, την διατροφική αξία, την διαφορά των βιολογικών προϊόντων από τα άλλα, την επίδραση των φυτοφαρμάκων σε ανθρώπους, ζώα και περιβάλλον. Οι ερωτήσεις απαντήθηκαν από παραγωγούς στην Λαϊκή αγορά.

 

 

 

-Ανάγνωση σχετικών κειμένων/ επίσκεψη ιστοσελίδων: Αξιοποιήθηκαν κείμενα από τα γνωστικά αντικείμενα των τάξεων –Γλώσσα, Μελέτη του Περιβάλλοντος, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Φυσική Αγωγή,  Θρησκευτικά κ.α.  και υλικό από σχετικές ιστοσελίδες.

 

-Εθελοντές Πυροσβέστες:  Συζήτηση με εκπροσώπους του Σώματος Εθελοντών Πυροσβεστών για την αξία και την αποτελεσματικότητα του εθελοντισμού ειδικά σε αυτόν τον τομέα, παρουσίαση απλών τρόπων βοήθειας σε περίπτωση πυρκαγιάς.

 

 

-Ο πολίτης ως καταναλωτής: Δικαιώματα και υποχρεώσεις:  Οι μαθητές/τριες της Στ τάξης επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ένωσης Καταναλωτών, ενημερώθηκαν για το πλαίσιο, μοιράστηκαν προβληματισμούς και  αναρωτήθηκαν για την στάση του υπευθύνου πολίτη ως καταναλωτή.

 

Γ. Δραστηριότητες Αξιολόγησης

- Δημιουργία σχολικού κήπου.

- Θεατρικό δρώμενο  «Το στοιχειό της πόλης»  (Συνεργασία με την εκπαιδευτικό Θεατρικής Αγωγής Καλλιόπη Ξυπνητού).

- Συζήτηση για τον τρόπο εργασίας, τι θα άλλαζαν, τι θα πρόσθεταν, τις γνώσεις που απέκτησαν,  την εμπειρία γενικότερα.

- Δημιουργία του ατομικού Portfolio για κάθε μαθητή/τρια.

 


Results / Reactions

Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας στο πλαίσιο της δράσης ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ είχαν τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα.

H εμπειρία της συνεργασίας και της αλληλεπίδρασης ήταν πολύ σημαντική για εμπλεκόμενους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς. Έγινε σαφές πως η συλλογική προσπάθεια μπορεί να είναι αποτελεσματική σε κάθε επίπεδο και χρειάζεται να υιοθετηθεί ως στάση ζωής.  Επίσης, οι γνώσεις που απέκτησαν είναι ο σπόρος για δια βίου καλές συνήθειες και πρακτικές, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Η παρουσία των μαθητών/τριών σε διάφορες δομές και δραστηριότητες, ήταν κάτι που σχολιάστηκε θετικά από την τοπική κοινωνία και στάθηκε αφορμή για συζητήσεις σχετικά με το πρόγραμμα και τους στόχους του.

Ισχυρά σημεία των δράσεών μας αποτελούν η ομαδικότητα, η καλή συνεργασία μεταξύ όλων, η ενεργός εμπλοκή και έκφραση, οι βιωματικές δραστηριότητες, η συνδιαλλαγή με την «πραγματική» κοινωνία, ο εντοπισμός προβλημάτων και η διαδικασία εύρεσης και πραγματοποίησης λύσεων, η κατανόηση αξιών όπως «προσφορά», «αλληλεγγύη», «ενεργός πολίτης».



Co-operations

Η συνεργασία με τοπικούς φορείς σκοπό έχει την ενημέρωση των μαθητών σε σχετικά αντικείμενα και την ανάληψη δράσης. Συνεργαστήκαμε με

  • Εθελοντές πυροσβέστες: Συζήτηση για την αξία και την αποτελεσματικότητα του εθελοντισμού ειδικά σε αυτόν τον τομέα, παρουσίαση απλών τρόπων βοήθειας σε περίπτωση πυρκαγιάς.
  • Ιερέα της Τοπικής Ενορίας: Συζήτηση για το ανθρωπιστικό έργο της εκκλησίας και την προσφορά των εθελοντών.
  • Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας /Υπηρεσίες του Δήμου Λουτρακίου –Περαχώρας –Αγ. Θεοδώρων: Διάλογος για τα προβλήματα του σχολείου και την περιοχής, υπεύθυνες  δράσεις και πράξεις των πολιτών /πρόγραμμα Ανακύκλωσης.
  • Action Aid: Εκπαιδευτική Βαλίτσα /Δανειστικό υλικό με θέμα την υπεύθυνη συμπεριφορά για την επίλυση των προβλημάτων –περιβαλλοντικών και κοινωνικών, σε όλο τον πλανήτη.
  • Τοπικούς Παραγωγούς: Συζήτηση για τα προϊόντα της περιοχής και τη βιολογική καλλιέργεια.

 


COOPERATING ACADEMICS

Βάια Μανώλη, Δ/ντρια, εκπαιδευτικός ΠΕ70 Δέσποινα Βροντίση, εκπαιδευτικός ΠΕ 11 –Φυσικής Αγωγής Φιλιώ Φίλη, εκπαιδευτικός ΠΕ 70

Objective Action

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μικρών πολιτών δράσεις, μεγάλες επιδράσεις» έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για θέματα διατροφής και περιβάλλοντος, να αντιληφθούν την αξία του εθελοντισμού, να αναλάβουν δράση και να βοηθήσουν τα άλλα παιδιά, τους γονείς τους, την τοπική κοινωνία να κατανοήσουν πως ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες έχουν δικαίωμα και υποχρέωση σε μια καλύτερη ζωή.

Initiative time

Ιανουάριος -Μάιος 2018

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation