Καλές πρακτικές

Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Νότες Χριστουγέννων, Φιλανθρωπικό παζάρι

Νότες Χριστουγέννων, Φιλανθρωπικό παζάρι
SUBMITTED FROM:

Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

ΤΟ Α.Γ.Θ. ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ, ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΜΕΤΟΥΣΙΩΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΑΡΕΤΕΣ – ΕΦΟΔΙΑ ΖΩΗΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ, ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ. ΤΟ ΑΓΘ, ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΣΕ ΓΟΝΙΜΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΩΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ.


School Principal

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΕΥΡΟΚΟΠΛΗΣ

Contact with School


Description

Το φιλανθρωπικό παζάρι οργανώνεται από το Νοέμβριο κάθε χρόνο στο σχολείο μας. Τα τρία τελευταία χρόνια οργανώνεται σε συνεργασία με το Αρσάκειο Λύκειο και το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Έχει διάρκεια μία μέρα και για την προετοιμασία του εργάζονται μαθητές και καθηγητές περίπου δύο μήνες.Τα πενταμελή συμβούλια των τμημάτων σε συνεργασία με το δεκαπενταμελές συμβούλιο του Σχολείου και τους καθηγητές συζητάνε και αποφασίζουν για τις χειροποίητες κατασκευές και για τον τρόπο οργάνωσης της εορταγοράς. Παράλληλα προτείνουν ιδρύματα, οργανισμούς, συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, ώστε να διατεθούν τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν. Στη συνέχεια γίνονται οι χειροποίητες κατασκευές, μοιράζονται οι ρόλοι σε μαθητές – εθελοντές, που θα βοηθήσουν εκείνη τη μέρα και στήνονται οι πάγκοι. Ταυτόχρονα, κινητοποιούνται και οι γονείς, οι οποίοι φτιάχνουν σπιτικά εδέσματα, με τα οποία δημιουργείται ένα κυλικείο. Επίσης, ομάδες παιδιών οργανώνουν θεατρικά και μουσικά δρώμενα που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και δημιουργούν ένα ευχάριστο κλίμα. Την ημέρα της εορταγοράς έρχονται στο σχολείο μας, κατόπιν συνεννόησης, εκπρόσωποι από διαφόρους οργανισμούς της πόλης μας, οι οποίοι διαθέτουν προϊόντα και τα έσοδα πηγαίνουν στην ενίσχυση του έργου τους. Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται στο σχολείο μας είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα), ρούχα, βιβλία, γραφική ύλη τα οποία προσφέρονται για την κάλυψη αναγκών της τοπικής κοινωνίας μας. Την εκδήλωση έχουν τιμήσει με την παρουσία τους η φιλαρμονική ορχήστρα Πανοράματος του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη και χορωδίες από αλλά σχολεία.


Results / Reactions

Τα αποτελέσματα από τη συγκεκριμένη διοργάνωση είναι εξαιρετικά. Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται πάνω σε κοινωνικά θέματα (φτώχεια, προβλήματα υγείας, κοινωνικές ανισότητες) και ταυτόχρονα κινητοποιούνται προκειμένου να βρουν τρόπους για να βοηθήσουν συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Εργάζονται εθελοντικά, καλλιεργούν την φαντασία και την δημιουργικότητά τους, αναπτύσσουν τις οργανωτικές ικανότητές τους, συνεργάζονται αρμονικά με τους συμμαθητές τους και τους καθηγητές τους. Βιώνουν το αίσθημα της προσφοράς και αισθάνονται ικανοποίηση και χαρά από τα αποτελέσματα των δράσεων τους. Παράλληλα είναι μία μοναδική ευκαιρία να περάσουν όμορφα με συμμαθητές, γονείς, φίλους και καθηγητές. Μέσω αυτής της δράσης προσφέρεται κάθε χρόνο σημαντική βοήθεια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενισχύσαμε:
• το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Θεσσαλονίκης
• τους πρόσφυγες της Ειδομένης
• το ελληνικό σχολείο της Ίμβρου
• το Χαμόγελο του Παιδιού
• τον Πολιτιστικό-Μορφωτικό Σύλλογο «Ελπίδα» στο Δροσερό της Ξάνθης
• συμπολίτες μας που έχουν ανάγκηCo-operations

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη, Δήμος Θεσσαλονίκης


COOPERATING ACADEMICS

Γεωργία Στεφανίδου

SPREAD THE WORD METHODS

Το ιστολόγιο του σχολείου μας και η επίσημη ιστοσελίδα των Αρσακείων

https://arsakeiogt.wordpress.com


Objective Action

Ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, καταπολέμηση φτώχειας και πείνας

Target Audience

Μαθητές, γονείς, τοπική κοινωνία

Initiative time

Το φιλανθρωπικό παζάρι οργανώνεται κάθε χρόνο στο σχολείο μας. Τα τρία τελευταία χρόνια οργανώνεται σε συνεργασία με το Αρσάκειο Λύκειο και το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Έχει διάρκεια μία μέρα και για την προετοιμασία του εργάζονται μαθητές και καθηγητές περίπου δύο μήνες.

Initiative Location

Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης

PHOTOS 1Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation