Καλές πρακτικές

Νηπιαγωγείο Κατάκολου


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Ο Αειφορούλης στο Κατάκολο, εν δράσει....3

Ο Αειφορούλης στο Κατάκολο, εν δράσει....3
SUBMITTED FROM:

Νηπιαγωγείο Κατάκολου

Δημόσιο Νηπιαγωγείο


School Principal

Έλενα Αναστασίου

Contact with School


Description

Αρχικά, υλοποιώντας το πρόγραμμα αυτό οι μαθητές αναπτύσσουν περιβαλλοντική συνείδηση. Κατανοούν μέσα από βιωματικές δράσεις ότι η ορθή οικολογική συμπεριφορά είναι τρόπος έκφρασης , στάση ζωής ,σκέψης και αξιοπρέπειας.
Μεταβάλλουν το περιβάλλον της τοπικής κοινωνίας που ζουν σε έναν υγιές χώρο όπου δρούν, μαθαίνουν και βιώνουν με αξιοπρέπεια την κάθε στιγμή τους.
Νοιάζονται να αλλάξουν την ποιότητα ζωής τους.
Αφυπνίζουν και ευαισθητοποιούν την τοπική κοινωνία σχετικά με τον σεβασμό της φύσης και της αλλαγής συμπεριφοράς προς αυτήν.
Ενδιαφέρονται για την τήρηση του αυτονόητου: Όταν προστατεύω τη φύση ΣΕΒΟΜΑΙ πρώτα τον εαυτό μου και κατ’επέκταση τον συνάνθρωπό μου.
Αναδεικνύουν τον τόπο τους και τον προβάλλουν ΚΑΘΑΡΟ -ΑΣΦΑΛΗ -ΥΓΙΗ στους χιλιάδες τουρίστες επισκέπτες που έρχονται στο Κατάκολο ,που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επίνεια της χώρας μας.
Να γίνουμε υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες. Να μάθουμε πως όταν όλοι συνεργαζόμαστε ,αναλαμβάνουμε ρόλους και ευθύνες τότε μονάχα μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο που ζούμε. Να τον φτιάξουμε με γνώμονα την αξιοπρέπεια,το σεβασμό, την εθελοντική δράση, την αυτενέργεια,δίνοντας το καλό παράδειγμα στις επόμενες γενιές.
Το όραμα του Σχολείου μας μέσα από όλες αυτές τις δράσεις συμμετοχής μας είναι να μυηθούμε στη συμμετοχή για την αλλαγή στη ζωή μας. Έχοντας ως στόχο να ευαισθητοποιήσουμε και να αφυπνίσουμε την κοινωνία μας και τους μικρούς αυριανούς πολίτες ,αναλαμβάνουμε ευθύνες. Για παράδειγμα,κρατάμε καθαρές τις παραλίες μας,την γειτονιά μας ,τον χώρο που παίζουμε και δρούμε καθημερινά. Βρίσκουμε νέους τρόπους για την εξοικονόμηση ενέργειας, επενδύοντας σε καινοτόμες μεθόδους. Κατάργηση της πλαστικής σακούλας και επαναχρησιμοποίησή της σε πάνινη.
Αναπτύσσουμε στους μικρούς μαθητές την οικολογική συνείδηση μέσα από ποικίλες δραστηριότητες , στις οποίες τα ίδια πρωταγωνιστούν, όπως: Δεντροφύτευση, Ανακύκλωση, Κομποστοποίηση, Βιολογικά Παρτέρια, Ενημέρωση και Προβληματισμός για τις καταστροφικές συνέπειες της άλογης ανθρώπινης συμπεριφοράς στον επίγειο και θαλάσσιο πλούτο της χώρας μας.
Η Τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε κατά την υλοποίηση του έργου μας είναι κατά κύριο λόγο βιωματική. Τα παιδιά έλαβαν γνώσεις και εμπειρίες μέσα από βιωματικές δράσεις . Με αυτό τον τρόπο χαίρονται να μαθαίνουν, διαμορφώνουν χαρακτήρα και προσωπικότητα,ώστε να γίνουν ευαισθητοποιημένοι και ενεργοί πολίτες. Ο άνθρωπος από την φύση του ρέπει προς την γνώση.... Δεν είναι όμως αρκετή η θεωρία για να καταφέρει ο άνθρωπος να κατακτήσει ολοκληρωτικά μια γνώση... Τα εν λόγω προγράμματα έδωσαν στον άνθρωπο την ευκαιρία να κατακτήσει το αντικείμενο της μάθησης πρώτα θεωρητικά και ύστερα πρακτικά μέσω του βιώματος.... Η μάθηση σε πολλές περιπτώσεις δεν προωθείται πλέον από βιβλία και Εκπαιδευτικούς, αλλά αναδύεται μέσα από την επεξεργασία των εμπειριών των ίδιων των παιδιών..... Έτσι εφαρμόσαμε άμεσα και πρακτικά την θεωρία με ένα ολοκληρωμένο απτό αποτέλεσμα.....
Ορισμένες από τις δράσεις που ήδη έχουμε υλοποιήσει ή θα υλοποιηθούν είναι:
-Μήνας Δράσης για το θαλάσσιο περιβάλλον-Helmepa
- LEAF International και ENO Environment Online- Φύτεψε συμβολικά ορισμένα δέντρα για την ειρήνη κι ένα πιο βιώσιμο μέλλον....!!!
-Εβδομάδα Δράσης Global Action Days
-18-26 Νοεμβρίου-Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων ‘’Λιγότερα απόβλητα-Καλύτερη Ζωή’’
-Water World Adventure
-Plasticfreegreece
-Let's do it Greece
-Θάλασσα Διαγωνισμός WaterWorldAdventure
-NOIAZOMAI KAI ΔΡΩ
-Φυτέψαμε μυρωδικά και παραδοσιακούς σπόρους ενισχύοντας την τράπεζα παραδοσιακών σπόρων του σχολείου μας
-Action aid 2018-Μαθητικη Εβδομαδα δρασης για 17 Βιώσιμους στόχους
-Παγκοσμια Ημερα Ειρηνης-Φυτευω ενα δεντρο
-Animation για το θαλάσσιο περιβάλλον

Η ανάληψη δράσης δεν είναι αποτελεσματική υπόθεση των εκάστοτε κυβερνήσεων, αλλά υπόθεση όλων μας. Κι αυτό περιλαμβάνει κι εμάς...!!
Ξεκινάει από κάτι μικρό που μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες. Έτσι όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός εκείνων που είναι ενημερωμένοι για τις περιβαλλοντικές καταστροφές των ιδίων, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιτυχία τους. Ας γίνουμε λοιπόν εμείς οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου Κατακόλου το παράδειγμα για έναν κόσμο με μοναδικό σύνθημα:
Όλοι για έναν, και ένας για όλους….!!

 


Results / Reactions

Περάσαμε μηνύματα εθελοντισμού, προστασίας της φύσης, ειρήνης, ευαισθητοποίησης τόσο των μαθητών όσο και της τοπικής κοινωνίας.... Αρκετοί φορείς οι οποιοί δε συμμετείχαν σε δράσεις που διοργάνωνε η σχολική μας μονάδα, πλέον είδαν θετικά το σπουδαίο έργο που προάγουμε και συμμετέχουν σε όλες τις δράσεις μας.... Τοπική κοινωνία και σχολείο έχουν γίνει ένα....!!!!
Θεωρώ πως είναι ηθική υποχρέωση μας, να μοιραζόμαστε την αγάπη και ανάγκη προστασίας της φύσης με τα νέα παιδιά.... Άλλωστε αυτά είναι που θα κληθούν να διαχειριστούν τα πολυάριθμα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούν οι γενιές μας... Τα παιδιά μας είναι η μεγαλύτερη ‘’επένδυση’’ που μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον αυτών.....

 COOPERATING ACADEMICS

Αναστασίου Έλενα

Objective Action


Target Audience

Στις περισσότερες δράσεις ο αριθμός ήταν περίπου 30 άτομα... Σε κάποιες άλλες ξεπερνούσαν τα 100 άτομα.... Συνερασία με άλλα σχολεία και φορείς....

Initiative time

Η διάρκεια των δράσεων μας είναι κάπου στις 2 ώρες... Και φυσικά έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα...

PHOTOS 3


Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation