Σχέδια μαθήματος

14o Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Ο μικρός πιγκουίνος ψάχνει για νέο σπίτι

Ο μικρός πιγκουίνος ψάχνει για νέο σπίτι
SUBMITTED FROM:

14o Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Το 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης και ασχολείται με πολλές καινοτόμες δράσεις για την ευαισθητοποίηση των παιδιών. Μέχρι τώρα έχει συμμετάσχει σε δύο προγράμματα Erasmus+, σε προγράμματα eTwinning και επιδιώκει συνεργασίες με άλλα σχολεία και εκπαιδευτικούς.


School Principal

Άννα Τσουκαλά

Contact with School


Description

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο τα αποτελέσματα της οποίας βλέπουμε και βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Πολλές μικρές και απλές συνήθειές μας που γίνονται αυτοματοποιημένα πια εντείνουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να ενημερωθούν οι μικροί μαθητές που τις περισσότερες φορές είναι πιο ευαισθητοποιημένοι από τους μεγάλους. Στόχος μας, η εξήγησε με απλό και κατανοητό τρόπο του προβλήματος μέσα από δραστηριότητες κατάλληλα σχεδιασμένες για παιδιά νηπιακής ηλικίας και η ευαισθητοποίησή τους με σκοπό την αλλαγή των συνηθειών μας που εντείνουν την κλιματική αλλαγή.

Το πρόγραμμα ξεκίνηση με αφορμή της φωτιές στη μακρινή ήπειρο της Αυστραλίας και μια ιστορία που γράψαμε για τα παιδιά. Σύμφωνα με την ιστορία, μικροί πιγκουίνοι εγκαταλείπουν την Ανταρκτική όπου ζουν όμορφα με τις οικογένειές τους αφού οι καπνοί και οι ζέστη κάνουν τη ζωή τους εκεί αφόρητη. Ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη του κόσμου με σκοπό να κάνουν γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί και οι οικογένειές τους από τις φωτιές στην Αυστραλία. Επισκέπτονται νηπιαγωγεία, μικροί είναι κι αυτοί και ζουν με τα παιδιά ενημερώνοντάς τα ταυτόχρονα. Τα παιδιά με την καθημερινή αλληλεπίδραση με τα πιγκουινάκια (μασκότ του σχολείου) και με καλά σχεδιασμένες δραστηριότητες και δράσεις από τις εκπαιδευτικούς κατανοούν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και καλούνται να προτείνουν λύσεις. Στη διαδικασία εμπλέκονται και οι οικογένειες των παιδιών αφού η μασκότ του σχολείου επισκέπτεται και γνωρίζει τις οικογένειες των παιδιών.

Οι λύσεις δεν είναι άλλες από αλλαγές σε καθημερινές και απλές συνήθειες που τα παιδιά αρχίζουν να αναγνωρίζουν και να προτείνουν.

Δυστυχώς το απότομο κλείσιμο των σχολείων στις 10 Μαρτίου διέκοψε το πρόγραμμα και πολλές δραστηριότητες θα υλοποιηθούν την επόμενη σχολική χρονιά. Μέσω όμως των διαδικτυακών μαθημάτων που ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως τα παιδιά έχουν επαφή με τον πιγκουίνο του σχολείου μας (Puffin) και προτείνουν λύσεις που θα τον βοηθήσουν.


Results / Reactions

Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και εμφανή. Τα παιδιά αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή τον μικρό πιγκουίνο και ακούγοντας την ιστορία τους θέλησαν να τον βοηθήσουν. Βοήθησε η μεγάλη και έντονη συμμετοχή των γονιών σε όλο το πρόγραμμα. Ενημερώθηκαν αρχικά από τις εκπαιδευτικούς για τον σχεδιασμό του προγράμματος και είχαν ενεργή συμμετοχή καθ' όλη τη διάρκεια υλοποίησής τους. Μας επισκέφτηκε ο μπαμπάς ενός μαθητή, πλοίαρχος στο Πολεμικό Ναυτικό, ως καπετάνιος του πλοίου που έφερε τον Puffin (μασκότ) στο σχολείο μας. Γονείς που εργάζονται σε τοπική εφημερίδα πρόβαλαν το πρόγραμμα και δράσεις από αυτό στην τοπική κοινωνία.

Η φιλοξενία του Puffin στα σπίτια των μαθητών ενέπλεξε όλη την οικογένεια στο να βρει λύσεις και να δώσει τη δική της συνέχεια στην ιστορία του.

Οι ηλικίες των παιδιών που φοιτούν στο νηπιαγωγείο είναι κατάλληλες και πρόσφορες στο να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν και να διαμορφώσουν συμπεριφορές φιλικές προς το περιβάλλον. Τα παιδιά με την αθωότητα και την ειλικρίνεια που έχουν βλέπουν πιο καθαρά από μας τους μεγάλους και κατανοούν το κοινό καλό χωρίς να επηρεάζονται από διάφορες παραμέτρους. Η σωτηρία του πλανήτη φαντάζει και είναι στα μάτια τους μονόδρομος, κάτι που θα έπρεπε να ισχύει και για μας τους μεγάλους.

Ας ακούσουμε λοιπόν τα παιδιά και ας τους δώσουμε τον λόγο, αυτά ξέρουν καλύτερα.Co-operations

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με συνεργασίες μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας eTwinning:

1. Νηπιαγωγείου Αγίου Δημητρίου Ζακύνθου,

2. το 14ο Νηπιαγωγείο Νίκαιας,

3. το Ceip Miguel De Unamuno της Ισπανίας,

4.TOKİ Malazgirt İlkokulu της Τουρκίας

5. Rahmi Mihriban Bedestenci İlkokulu της Τουρκίας

6. Tuwima w Toruniu της Πολωνίας

7. Kindergarten №14 "Zornica" της Βουλγαρίας


COOPERATING ACADEMICS

Άννα Τσουκαλά, Ευστρατία Κοϊνάκη, Δέσποινα Μελισσινού, Παναγιώτα Πετρίδου, Φιλίτσα Εγγλέζου, Ευαγγελία Μπουμπουρέκα

Objective Action

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και των οικογενειών τους για την κλιματική αλλαγή

Initiative time

Ιανουάριος 2020 - Ιούνιος 2020

PHOTOS


Videos

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation